Donderdag 02/12/2021

Opinie

Zijn we uitgeraasd over België?

null Beeld EPA
Beeld EPA

Jelte Wiersma woont in het centrum van Brussel en is correspondent Europese Unie voor Elsevier, het grootste Nederlandse opinieweekblad.

Wat zijn ze gretig. Buitenlandse politici, journalisten en 'deskundigen' buitelen over elkaar heen om België eens flink de les te lezen in verband met de aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november en de verhoogde terreurdreiging in Brussel.

The New York Times heeft het over een 'disfunctionele staat', Politico over een 'failed state'. Financial Times laat een veiligheidsconsultant zeggen dat België 'vreselijke integratiefouten" heeft gemaakt, Der Spiegel noemt België 'een gevaar voor Europa'. De Franse ex-baas van de inlichtingendienst meldt dat de aanslagen de schuld zijn van België. 'Bedacht in Molenbeek, uitgevoerd in Parijs.' Zijn we uitgeraasd? Nu de feiten.

Geen westers land is gevrijwaard van terreur. De aanslagen op 11 september 2001 werden voorbereid in Hamburg en uitgevoerd in New York en Washington. De gründliche Duitsers, die toch veel ervaring hebben met het terrorisme van de Rote Armee Fraktion tussen 1970 en 1993, én de Verenigde Staten, met de machtigste veiligheidsdiensten ter wereld, wisten dit niet te voorkomen. Net zo min lukte het de aanslagen in Madrid (2004), Londen (2005, 2013) voor te zijn. Nederland zag politicus Pim Fortuyn (2002) en filmmaker Theo van Gogh (2004) vermoord worden. De Zweedse politica Anna Lindh werd in 2003 doodgestoken, Anders Breivik (2011) vermoordde in Noorwegen 77 mensen. Bij de aanslag op de Boston Marathon (2013) lieten drie mensen het leven.

Zal ik nog doorgaan? De lijst is eindeloos.

Nagenoeg altijd bleek de dader een product van eigen bodem. Ofwel: elk land heeft zijn Molenbeek.

Terroristen zijn tegenwoordig voornamelijk jonge islamitische mannen. Maar zij zijn niet uniek in Europa post WO II. De Rote Armee Fraktion destabiliseerde West-Duitsland, het Ierse Republikeinse Leger het Verenigd Koninkrijk, de Baskische afscheidingsbeweging ETA Frankrijk en Spanje en de communisten Italië. Bijna al die duizenden terroristen waren home grown. Overheden slaagden nauwelijks hen de baas te worden. Maakte dat van de betrokken landen disfunctionele staten? Of een gevaar voor Europa?

De kritiek op België geldt vooral voor het openbaar bestuur. Al die kleine gemeenten met hun eigen politiediensten die te weinig samenwerken zouden ruimte laten voor terroristen. Maar landen met gecentraliseerde diensten zoals het Verenigd Koninkrijk doen het niet beter, zo bewijzen de eerder genoemde aanslagen. En elk Europees land bezuinigde op veiligheidsdiensten. België is daarin niet uniek.

Daarnaast wonen in elk land lone wolves die door diensten nauwelijks zijn te traceren. Mehdi Nemmouche uit Marseille die in het Joods Museum in Brussel vier mensen doodschoot (2014). Kregen de Fransen toen van België op hun donder? Nee. Dit gebeurt. Niet alles is te voorkomen.

Bij die vreselijke wetenschap moeten we ons niet neerleggen. België doet dat ook niet. Het stationeerde na de aanslag op het Joods Museum militairen bij joodse instellingen. De veiligheidsdiensten grepen in Verviers in door twee planners van terreur dood te schieten en er drie aan te houden.

Aflopen weekend bewees België opnieuw over daadkracht én slagkracht te beschikken. De inlichtingendiensten hadden informatie over een op handen zijnde aanslag, de regering handelde en trok het dreigingsniveau in het Brussels Gewest op van 3 naar 4. Gedisciplineerd bezetten defensie en politie strategische posities en publieke diensten én burgers volgden keurig de instructies van premier Michel.

Ook justitieel laat België de tanden zien. Sharia4Belgium is ontmanteld. De leiding van opvolger The Way of Life zit sinds deze week in de cel. Beide groepen maakten hier geen slachtoffers.

Hoezo, disfunctionele staat?

Jelte Wiersma Beeld @ElsevierBrussel/Twitter.com
Jelte WiersmaBeeld @ElsevierBrussel/Twitter.com
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234