Weekoverzicht
Zijn we in 'Madagascar' terechtgekomen?
Loslopende zebra's, neushoorns met een escorte en roofdieren die van Planckendael antilope krijgen voorgeschoteld: meer dan één hoofdstuk van de afgelopen nieuwsweek leek wel bij elkaar gepend door de scenaristen van tekenfilmreeks 'Madagascar'.
Een beetje symptomatisch voor de paasvakantie wellicht, wanneer het politieke bestel een versnelling lager schakelt. En dus moest de paashaas de spotlights delen met een aantal andere dierenverhalen.
Een heerlijk staaltje van ouderwets Belgisch absurdisme, de vier zebra's die deze week de benen namen in Vilvoorde en door politiecombi's werden achternagezeten. De dieren werden zonder veel erg weer ingerekend en achter slot en grendel gestopt, maar niet voordat het verhaal internationaal werd opgepikt, onder meer door gerenommeerde websites als The Guardian, The Huffington Post en de BBC.
Antilope aan roofdieren gevoederd
Minder 'eind goed, al goed' is het verhaal van de algazel, een exemplaar van een in het wild uitgestorven antilopensoort, die in Planckendael door euthanasie om het leven kwam. Het dierenpark euthanaseert immers 'surplusdieren' die nergens anders heen kunnen, en voedert die vervolgens aan de roofdieren die in het park verblijven. Eenzelfde lot was twee bizons van Planckendael beschoren.
Het nieuwsfeit riep herinneringen op aan het lot van de giraf Marius, die vorig jaar in de zoo van Kopenhagen werd omgebracht. De reacties op de beslissing van Planckendael waren verdeeld. Dierenrechtenorganisatie Gaia reageerde misnoegd, biologen verwonderden zich vooral om de selectieve verontwaardiging bij het publiek. "Waarom maalt er bijna niemand om de dode bizons op ons bord maar wel om de overschotdieren van Planckendael?", is de teneur daar.
Neushoorn in de problemen
Bepaald géén 'surplusdier' is het allerlaatste mannelijke exemplaar van de noordelijke witte neushoorn. Die luistert naar de naam Sudan, en wordt onderhand wel erg oud om nog aan nageslacht te denken. Terwijl Sudans biologische klok ongenadig verder tikt, krijgt het imposante dier een persoonlijke lijfwacht die moet verhinderen dat stropers de met uitsterven bedreigde diersoort nog wat sneller van de aardbol doen verdwijnen.
Intussen werken wetenschappers verder aan een dringende oplossing voor de voortplantingsproblemen waarmee de noordelijke witte neushoorn weldra geconfronteerd wordt.
Toch lijkt de kans niet gering dat u bij 'dieren' en 'voederen' niet zozeer aan Planckendael of Sudan zal denken, maar wel aan wat u op deze zonnige zondag op de rooster kan gooien. Mooi weer drijft ons immers massaal naar de barbecue.
Geen vleeseter en toch zin in een verzetje? Dat kan ook, want deze week ontdekten we hou u met iets geruster ecologischer gemoed kan genieten van uw koffiepads. Bovendien - niet dat we hier iets mee willen impliceren, uiteraard - maakte de Amerikaanse overheid bekend dat marihuana kankercellen doodt, en onder meer hersentumoren kan helpen bestrijden.