Zondag 03/07/2022
John Bolton en Mike Pompeo: haviken die dromen van militaire interventies. Zover lijkt het nog niet te komen.

AnalyseVerenigde Staten

Zijn veiligheidsteam droomt van oorlog, Trump wil er alleen mee dreigen

John Bolton en Mike Pompeo: haviken die dromen van militaire interventies. Zover lijkt het nog niet te komen.Beeld Bloomberg via Getty Images

De temperatuur wordt weer opgestookt in het ketelhok van het Witte Huis. De Amerikanen stomen op richting Iran, dat volgens hen agressieve plannen heeft. Maar ook tegenover Noord-Korea en Venezuela stellen de VS zich steeds harder op. Aanjagers zijn nationale-veiligheidsadviseur John Bolton en buitenlandminister Mike Pompeo.

Bert Lanting

Verenigde Staten

Donald Trump heeft achter gesloten deuren duidelijk gemaakt geen oorlog met Iran te willen. Dat bericht de krant The New York Times op basis van anonieme bronnen rond de regering. Nochtans liep de spanning in en rond de Perzische Golf de afgelopen dagen aardig op.

Washington sloeg alarm nadat Teheran kleine boten had uitgerust met raketten. Ook zouden afgeluisterde gesprekken erop duiden dat Teheran Amerikaanse doelwitten wil aanvallen. Afgelopen zondag werden vier olietankers in de Golf het slachtoffer van 'sabotage'. Maar het bewijs dat Iran achter de aanvallen zat, is nog altijd niet geleverd. Europese landen en het Amerikaanse Congres willen hierover snel klaarheid.

Twee figuren die een centrale rol spelen in het Amerikaanse spierballengerol zijn Mike Pompeo en John Bolton. Trump benoemde Pompeo maart vorig jaar als buitenlandminister uit onvrede over Rex Tillerson die hem voortdurend probeerde af te houden van impulsieve beslissingen, zoals het opblazen van het nucleaire akkoord met Iran, volgens Trump de 'slechtste deal ooit'. Wat dat betreft zat Pompeo op één lijn met hem: die noemt het akkoord een 'bedreiging voor alle Amerikanen'.

Pompeo kreeg kort daarna versterking van Bolton, een superhavik die al tientallen jaren een gespierde versie uitdraagt van de boodschap waarmee Trump in het Witte Huis kwam: America first. Net als Bolton heeft Trump een diep ingebakken afkeer van internationale organisaties en multilateraal gedoe. Ook Boltons bewust ondiplomatieke stijl paste wel bij het temperament van Trump, die ervan overtuigd is dat dreigen met militaire macht de kortste weg naar diplomatiek succes vormt.

Maar het verschil is dat Bolton en Pompeo alle problemen vooral via regime change willen oplossen, desnoods met geweld. En Trump, die houdt wel van gespierde taal en wapengekletter, maar van militaire interventies of nation building moet hij niets hebben. Maar hoe effectief is een beleid als de president uitsluitend met geweld dreigt om onderhandelingen af te dwingen, terwijl zijn veiligheidsteam weinig ziet in onderhandelingen?

Noord-Korea

Ook met Noord-Korea leek de regering-Trump aanvankelijk op een militair conflict af te stevenen. Trump dreigde met 'vuur en furie' als het land doorging met zijn dreigementen, kernproeven en lanceringen van langeafstandsraketten. Precies wat Bolton en Pompeo al langer bepleitten. Volgens Bolton was een preventieve aanval nodig. "Praten met Noord-Korea is erger dan tijd verspillen", schreef hij nog in 2017. Pompeo zag het ten val brengen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als beste oplossing. "Het gevaarlijkst is de figuur die de macht heeft over het kernarsenaal. Die twee moeten we van elkaar zien te scheiden."

Maar Trumps dreigementen leken vrucht af te werpen. Noord-Korea staakte zijn kernproeven en raketlanceringen en ging akkoord met een topontmoeting tussen Kim Jong-un en Trump. Die leverde volgens Trump een doorbraak op: Kim stemde vorig jaar op de top in Singapore in met de volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Maar concrete stappen bleven uit.

Trumps enthousiasme over Kim Jong-un - "we raakten verliefd" - deed afbreuk aan de stok die Bolton en Pompeo achter de deur dachten te hebben. De druk nam nog verder af doordat China, de voornaamste handelspartner van Noord-Korea, de Amerikaanse 'doorbraak' opvatte als signaal dat Peking het niet zo nauw hoefde te nemen met de sancties tegen het land. Een tweede top in Hanoi mislukte doordat Kim te veel verwachtte van zijn 'vriend' Trump. Die bleek niet bereid de sancties op te heffen zolang het land geen afstand had gedaan van zijn kernarsenaal. Terug bij af.

Venezuela

Dreigementen vormden ook het recept waarmee de regering-Trump de Venezolaanse president Maduro de afgelopen maand op de knieën probeerde te dwingen. Zowel Pompeo als Bolton hamerde er steeds op dat 'alle opties op tafel' lagen, maar het was van meet af aan de vraag of de VS het zouden aandurven militaire actie te ondernemen tegen het land. De VS twijfelen hoe zo'n ingrijpen bij de Venezolanen zal vallen, maar bovendien moeten ze rekening houden met Rusland, dat vierkant achter Maduro blijft staan. Om dat nog eens duidelijk te maken, stuurde Moskou een klein aantal militairen naar Venezuela. Niet genoeg om weerstand te bieden aan een mogelijke invasie, maar wel een soort van 'struikeldraad' dat de VS moet herinneren aan de mogelijkheid van een rechtstreeks conflict met Rusland.

Een verkapte staatsgreep waarbij de door het Westen gesteunde interim-president Juan Guaidó het leger eind vorige maand aan zijn kant probeerde te krijgen, liep uit op een flop. De legerleiding bleef achter Maduro staan en de dreigende woorden van Pompeo en Bolton bleken holler te klinken dan sommige aanhangers van Guaidó hadden gehoopt.

De afgang leidde volgens de Amerikaanse media tot ergernis bij Trump over de aanpak van Bolton en Pompeo. Hij voelde zich op het verkeerde been gezet door hun beweringen dat het Maduro-regime op instorten stond. Het resultaat van de mislukte machtsgreep van Guaidó is dat de aanhangers van de oppositie de moed lijken te verliezen. Maduro zit voorlopig weer stevig in het zadel, dankzij de steun van het leger. Voor Bolton en Pompeo zit er weinig anders op dan af te wachten of de sancties uiteindelijk zullen bereiken wat hun wapengekletter niet heeft kunnen doen.

Iran

Trumps besluit in mei vorig jaar om de VS terug te trekken uit het atoomakkoord met Iran was een overwinning voor Pompeo en Bolton. Het akkoord zal Iran volgens hen niet afhouden van het ontwikkelen van kernwapens. Wel kreeg Iran door het opheffen van de economische sancties een flinke financiële injectie, waarmee het volgens hen zijn militaire operaties in Syrië en wapenleveranties aan de Libanese Hezbollah kon bekostigen.

Het advies van Bolton is al jaren: de enige manier om een Iraanse kernbom te voorkomen is Iran te bombarderen. In een opiniestuk in The Wall Street Journal droomde hij hardop over het ten val brengen van het Iraanse regime. Daarmee zouden de VS eindelijk wraak kunnen nemen voor de 444 dagen durende gijzeling van het personeel van de Amerikaanse ambassade in Teheran tussen 1979 en 1981, nog onder president Jimmy Carter.

Tegenstanders van militair ingrijpen vragen zich af of het Pentagon wel in staat is weerstand te bieden aan de impulsen van Pompeo en Bolton, nu de ervaren en gerespecteerde generaal Jim Mattis is vertrokken als minister van Defensie. Zij betwijfelen of zijn opvolger Patrick Shanahan, een Boeing-manager zonder enige militaire en politieke ervaring, wel opgewassen is tegen een door de wol geverfde bullebak als Bolton. Een veeg teken was volgens hen dat het Witte Huis de Iraanse Revolutionaire Garde onlangs tegen het advies van het Pentagon uitriep tot terroristische organisatie. Volgens de militairen zou dat tot wraakacties van de elite-eenheid kunnen leiden.

Dat scenario - de Revolutionaire Garde zou plannen hebben Amerikaanse schepen in de Golf aan te vallen - wordt nu door Trumps veiligheidsteam aangegrepen om oorlogsschepen en bommenwerpers naar het gebied te dirigeren. Maar ook ditmaal lijkt Trump bedenkingen te hebben tegen de plannen van Bolton, van wie hij ooit grappend zei dat de VS door hem in een oorlog zouden belanden. "Ik houd Bolton in toom", zei hij vorige week. "Behoorlijk goed, hè?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234