Zaterdag 15/08/2020

Zijn talkshows te mannelijk?

Vrouwen komen nog altijd minder aan bod in talkshows dan mannen. Is dat de schuld van de vrouwen, of van de talkshows?

"We hebben nog een vrouw nodig." Het is de doorsnee afsluiter op een redactievergadering bij deze krant. De plannen voor de bijlages zijn gesmeed, tot er opeens iemand vaststelt dat het weer bijna allemaal mannen zijn die een plaatsje in de krant zullen krijgen. Maar het zijn niet alleen kranten die ermee worstelen. Ook talkshows op televisie maken er een punt van om niet alleen met mannen rond de tafel of in de sofa te zetten.

"Het komt toch ook vaak aan bod op onze redactievergaderingen", zegt Wim Van Waesberghe, eindredacteur bij Reyers laat. "Je moet er echt wel aandacht voor hebben, al is het zeker niet het enige aandachtspunt. We zoeken in de eerste plaats een gemengde tafel. Dat gaat niet alleen over de verhouding man-vrouw, maar ook over een goede mix van onderwerpen. Maar een of meerdere vrouwen, dat is gewoon beter voor het programma."

Bij De laatste showkomt het dan weer zelden aan bod op redactievergaderingen, zegt hoofdredacteur Sem Van Hellemont. "We werken met het aanbod dat er is en maken daar onze keuze uit. Het aantal vrouwen is wel een aandachtspunt, maar lang niet het enige. Het is in ieder geval niet zo dat we hier elke dag met de handen in het haar zitten en zuchten dat we nog een vrouw in het programma moeten hebben." Een aflevering van De laatste showmet alleen maar mannen is op zich ook geen probleem. "Zolang de inhoudelijke mix goed zit, kan dat. En dan zorgen we er wel voor dat er in de volgende aflevering zeker een vrouw zit."

Beide talkshows mogen er dan wel op letten, de realiteit blijft dat er nog steeds meer mannen dan vrouwen te gast zijn. Cijfers voor beide programma's zijn er niet, maar het wordt wel duidelijk als je de gastenlijst van de voorbije weken overloopt. Reyers laaten De laatste showkampen zo met hetzelfde probleem als de VRT, en bij uitbreiding alle zenders. Een onderzoek dat vorig jaar in april en mei werd uitgevoerd, leerde dat slechts een derde van de sprekende actoren in VRT-programma's vrouw zijn. Een percentage dat bovendien nog wat omhoog gebracht werd door aangekochte programma's. Bij programma's die de VRT zelf maakt of door productiehuizen laat maken, is het aandeel vrouwen nog minder.

Kleine vijver

"De resultaten van die diversiteitsmonitor zijn inderdaad niet fantastisch, dat weten we zelf ook", zegt woordvoerder Björn Verdoodt. "Daarom hebben we ook een actieplan diversiteit met streefcijfers om die verhoudingen te verbeteren." Volgens die streefcijfers moeten bijvoorbeeld Terzakeen Het journaaleen derde vrouwelijke gezichten hebben. Bij De laatste showmoet veertig procent van de gasten dan weer vrouw zijn.

Klinkt goed in theorie, maar in de praktijk is het vaak iets moeilijker. Want dat er zowel in De laatste showals in Reyers laatmeer mannen dan vrouwen zitten, is vooral een kwestie van aanbod, menen zowel Sem Van Hellemont als Wim Van Waesberghe. "Zeker als je in de sfeer van beleidsmakers en politici zoekt, kom je makkelijker bij mannen terecht. Je moet er dus aandacht voor hebben en echt gaan zoeken", zegt Wim Van Waesberghe. En dat betekent meteen ook dat sommige vrouwelijke politici vaker terugkomen in Reyers laat. "Politici als Annemie Turtelboom of Meyrem Almaci bijvoorbeeld zijn uitstekende gasten. Je weet dat ze goed zullen zijn. Omdat de vijver waarin je kunt vissen kleiner is, vraag je hen al eens sneller terug."

"Het aanbod aan mannen is nu eenmaal veel groter, zeker als je het bijvoorbeeld over sport wil hebben", zegt Van Hellemont. "Voetbal en wielrennen zijn bij uitstek mannelijke sporten. We hadden nu gisteren wel Kim Clijsters, maar daar hebben we wel dertien jaar voor moeten vechten. Nee, ik denk dat de man-vrouwverhoudingen procentueel wel gelijklopen met het aanbod." En klachten van de VRT daarover hebben ze bij Woestijnvis in ieder geval nog niet gekregen. "We hebben daar nooit een vraag over gekregen. Als ze niet tevreden zouden zijn, zouden ze wel bellen zeker?"

Die streefcijfers zijn in ieder geval een goede zaak, meent Van Waesberghe. "Zoiets expliciet zeggen betekent geen dwang, maar zorgt wel voor een extra impuls. Mede daardoor ga je nog meer je best doen om een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen te krijgen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234