Zaterdag 28/01/2023

Ontvoering

Zijn straffen voor terreurveroordeelden te licht?

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Van tien jaar cel naar de facto vrijspraak. Het traject van Khalid Bouloudo, die ervan wordt verdacht mee achter de ontvoering te zitten van de 13-jarige jongen, doet opnieuw de vraag rijzen waarom terreurveroordeelden niet strenger worden bestraft.

Yannick Verberckmoes

“Ik vind het onbegrijpelijk dat de man in kwestie, die lid is van een terroristische organisatie, zo’n lichte straf krijgt”, zei Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) gisteren. Ze had het daarbij over een vonnis van het hof van beroep in Brussel. Het hof zette vorig jaar de celstraf van Bouloudo om van tien jaar, omdat hij jongeren zou hebben geronseld voor de strijd in Syrië, naar drie jaar met uitstel. Bouloudo kwam daardoor weer vrij.

De reden? Het hof achtte een aantal van de feiten waarop de veroordeling in eerste aanleg was gebaseerd toch niet bewezen. “Demir begrijpt het niet, omdat zij het dossier niet kent”, zegt Peter Hartoch, de persmagistraat van het Brussels hof van beroep. “Dat zij zulke uitspraken doet, lijkt ook in te gaan tegen de scheiding der machten.”

In andere processen van terreurverdachten is al een gelijkaardig beeld naar voor gekomen. Als een verdachte feiten ten laste gelegd wordt, is het voor justitie erg moeilijk om die voldoende te kunnen bewijzen. Zeker als die feiten zich niet in België, maar in Irak of Syrië hebben afgespeeld.

“Ook de celstraffen in het proces rond Sharia4Belgium lagen eigenlijk nogal laag”, zegt arabist en historicus Pieter Van Ostaeyen (KU Leuven). Op deelname aan terroristische activiteiten staan straffen tot vijf jaar cel. Wie gezien wordt als de leider van een terreurgroep, krijgt tien jaar.

Lees ook: Ontvoering 13-jarige jongen lijkt drie terreurnetwerken te verbinden

Opvolging

Dan is er nog een pijnpunt. Wie die straf volledig uitzit, wandelt door de gevangenisdeuren, en wordt nadien veel te weinig opgevolgd. De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) deed daarom twee jaar geleden al eens een voorstel om terreurveroordeelden ter beschikking te stellen van de strafuitvoeringsrechtbank (TBS). Die zou hen dan – ook na hun straf – in de gaten moeten houden. “Dat was ook een aanbeveling van de onderzoekscommissie na de aanslagen”, zegt Bonte.

Ondertussen liggen er opnieuw voorstellen van verschillende politieke partijen op tafel om dat in te voeren. De N-VA wil de maximumtermijn van die terbeschikkingstelling bijvoorbeeld op 30 jaar zetten. Het Rekenhof heeft net becijferd hoeveel die verschillende voorstellen ook zouden kosten.

Toch is er ook kritiek op een uitbreiding van de TBS. Door veroordeelden nog jarenlang te volgen na hun opsluiting, wordt een lichte straf plots een heel zware straf, terwijl de feiten dezelfde blijven. “Als ze vinden dat bepaalde straffen te laag zijn, dan moet het parlement die straffen zelf verhogen”, zei strafrechtprofessor Tom Vander Beken (UGent) al eerder in onze krant.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234