Dinsdag 25/02/2020

Dierenbescherming

Zijn scherpe halsbanden legaal en wat kan je voor je hond doen tijdens vuurwerk?

Het beeld van de herdershonden met hun pinnenhalsband lokte in de buurt veel verontwaardiging uit.Beeld ATV

Mag je honden een halsband met scherpe pinnen aandoen om ze te wapenen tegen beten van wolven? Een landbouwer uit Ranst gebruikt de techniek om zijn twee herdershonden ’s nachts te beschermen wanneer ze over zijn schapen waken. ‘In theorie zou de politie de twee honden in beslag kunnen nemen’, zegt Alain Peeters, politieagent gespecialiseerd in dierenwelzijn.

De boer uit Ranst wil zijn twee Anatolische herdershonden beschermen tegen aanvallers. Hij rust ze uit met een halsband waar pinnen op staan die zeven centimeter groot zijn. Mag dat?

“Neen. Het is zonder twijfel in strijd met artikel 4 van de Dierenwelzijnswet. Daarin staat dat elke persoon die een dier houdt of verzorgt maatregelen moet nemen die in overeenstemming zijn met de fysiologische behoeften van het dier en die aansluiten bij zijn natuurlijk gedrag. Dat lijkt hier niet het geval. De pinnen beperken de honden duidelijk in hun bewegingsvrijheid. Stel dat de honden zich in een bolletje willen rollen om te slapen, dan verwonden ze zichzelf of elkaar.”

Hoe kan de man zijn honden en bij uitbreiding zijn schapen dan wel beschermen?

“Schade door wilde dieren wordt in Vlaanderen gecompenseerd. Het enige wat je moet aantonen, is dat de voorzorgsmaatregelen proportioneel zijn. De optie van de brave boer lijkt me in deze nogal anachronistisch. Ik kan me voorstellen dat schaapherders die door de Kaukasus trekken naar dit soort oplossingen grijpen. Daar trekken ze met hun kuddes door de wildernis. Maar hier leven we in een andere maatschappij. Ik zou de dieren in de eerste plaats met een elektrische omheining beschermen.”

Riskeert de man een straf?

“In principe zou de politie hem kunnen verplichten de halsbanden af te nemen. Als het baasje daar niet naar luistert, kunnen de honden in beslag genomen worden. De inspectie dierenwelzijn zal dan beslissen wat er met de dieren moet gebeuren.”

Iets helemaal anders, maar zeer actueel. Van oud op nieuw zullen heel wat (huis)dieren opgeschrikt worden door vuurwerk. Kunnen we voorzorgsmaatregelen treffen?

“Er wordt gezegd dat je honden het best leert te wennen aan de knallen. Maar daar is het nu te laat voor. (lacht) Bovendien geloof ik er niet in. In Vlaanderen houdt men honden als gezelschapsdier. Ze zijn vaak niet lang genoeg naar de hondenschool geweest.

“Wat wel kan: zet je hond tijdens het vuurwerk in de wagen met een rustige muziekje op. In een aparte kamer kan ook. Het is vooral belangrijk dat je zelf niet angstig reageert en dat je de hond niet straft voor zijn angstige reactie. Die reactie is meer dan normaal, want zulke geluiden duiden meestal op gevaar. Er circuleert ook een idee van een jasje of een speciale bindtechniek waarmee je de hond aankleedt. Dat zou volgens sommige mensen helpen omdat het een gevoel van geborgenheid geeft.

“Voor mensen die paarden, koeien of ander vee hebben, zou ik zeggen: zet ze op stal. Zeker paarden. Zij zouden uit angst kunnen ontsnappen uit hun weide. Met alle gevolgen van dien.

“Dat gezegd zijnde: ik vind vuurwerk zoals we dat vandaag kennen niet meer van deze tijd. Het is goed dat minister Ben Weyts (N-VA) er paal en perk aan stelt. Al zijn er nog te veel achterpoortjes om toch nog vuurwerk af te steken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234