Zaterdag 15/08/2020

'Zijn lievelingscafés laat hij met rust'

Marcel Hendrickx, de CD&V-burgemeester van Turnhout, ligt opnieuw zwaar onder vuur in zijn stad. Jongeren verwijten hem de sluiting van twee jongerencafés, de oppositie vindt dan weer dat Hendrickx een selectief beleid voert wat de geluidsoverlast van de overige cafés betreft. 'Er is deze zomer inderdaad af en toe een beetje te veel lawaai geweest', geeft Hendrickx toe. 'Maar het was dan ook kermis, hé.'

Turnhout

Eigen berichtgeving

Sue Somers

De afgelopen weken doken in de Turnhoutse straten affiches op met de foto van burgermeester Marcel Hendrickx, en daaronder in vette, zwarte letters: 'Dank u, Marcel!'. Het ging niet bepaald om loftuitingen van tevreden burgers. Integendeel, de cynische actie is opgezet door een groep jongeren die boos is om de sluiting van twee Turnhoutse jongerencafés in amper anderhalve maand tijd. Op de website www.bedanktmarcel.be.tf loopt momenteel een weddenschap over welk café binnenkort aan de beurt is.

"Eerst ging De Komeet dicht, een van de laatste punkcafés van het land", zegt Dimitri Gevers, Turnhouts oppositiegemeenteraadslid voor de SP.A en tevens provinciaal secretaris van Animo, de voormalige Jongsocialisten. "Daarna was het de beurt aan het dansgedeelte van 't Genot." De sluitingen zouden allebei gerechtvaardigd zijn omdat de cafés niet in orde waren met hun brandveiligheid. "De jongeren hebben echter het gevoel gekregen dat de burgemeester niets voor hen doet", aldus Gevers. "Niet alle jongeren voelen zich thuis in de commerciële omgeving van pakweg de zomerse Vrijdagen op de Grote Markt, waar de burgemeester zich wel zichtbaar extra voor inspant. Het zijn die twee maten die aanleiding hebben gegeven tot de onvrede. Er moet snel een duidelijk signaal komen naar de meer alternatieve Turnhoutse jeugd. Onze stad is er voor iedereen."

Het zit wel meer Turnhoutenaren dwars dat burgemeester Hendrickx tijdens de zomer elke vrijdag gratis concerten heeft georganiseerd op de Grote Markt. "Eerst was dat nog Praga Khan, maar daarna begonnen de Idool 2003-toestanden, die echt een ware volkstoeloop hebben veroorzaakt", aldus een ander gemeenteraadslid. "De cafés op de Grote Markt die die concerten sponsorden, waren graag gezien bij de burgemeester. Zijn lievelingscafés liet hij met rust, de overige kregen een promotent of de achterkant van het podium voor hun deur. Twee cafés mochten een openluchtdisco organiseren. Daar blijkt dan plots wel enige soepelheid mogelijk, maar om iets voor de jongeren te doen heeft Hendrickx duidelijk geen zin."

Ook Agalev is niet te spreken over het horecabeleid van burgemeester Hendrickx. "De maximale geluidssterkte voor elektronisch versterkte muziek mag 's nachts niet meer dan 55 decibel bedragen", zegt gemeenteraadslid Marc De Backer. "De openluchtdisco's haalden meer dan 70 decibel. Dat mocht van de burgemeester, omdat het tegelijkertijd kermis was en de foorkramers met hun muziek ook rond de 70 decibel zaten. Het is overigens een hele klus geweest om die overtreding vast te stellen. In de hele politiezone van Turnhout is maar één agent op de 270 bevoegd voor geluidsmetingen."

De Backer klaagt niet alleen Hencrickx' selectieve aanpak van geluidsoverlast aan, het Agalev-gemeenteraadslid zegt dat steeds meer Turnhoutenaren rond het Zegeplein en de Warandestraat last hebben van nachtlawaai en vandalisme. "De klachten dateren al van voor de kermis en hadden in eerste instantie betrekking op de jongerencafés die nu gesloten zijn", zegt De Backer, die evenwel aanstipt dat het probleem daarmee niet is opgelost. "Integendeel, door de afschaffing van het sluitingsuur in Turnhout kan er de hele nacht lang muziek gespeeld worden in cafés. Bovendien komen binnenkort de hogeschoolstudenten weer naar Turnhout en zit het hele spel weer op de wagen."

Burgemeester Marcel Hendrickx relativeert de klachten. "Er zijn maandag op de gemeenteraad slechts vier of vijf mensen komen klagen over het lawaai. Dat betekent dat de rest van Turnhout er blijkbaar geen problemen mee heeft. Trouwens, er zijn deze zomer in ons land overal klachten geweest over nachtlawaai, omdat iedereen door het warme weer langer buiten bleef. Ik geef toe dat er in Turnhout af en toe wat problemen geweest zijn en dat er bij een controle een lichte overschrijding was van het aantal decibels. De betrokken cafés werden op de vingers getikt en sindsdien zijn er geen klachten meer geweest."

Over de openluchtdisco die Hendrickx toestond bij twee cafés op de Grote Markt is de burgemeester heel formeel. "De Vlarem-wetgeving voorziet dat het schepencollege van een gemeente een eenmalige afwijking mag toestaan wat nachtlawaai betreft. Wel, door de kermis kon dat. En wat die jongerencafés betreft: die waren niet in orde met de brandveiligheid." Hendrickx wil overigens niet gezegd hebben dat hij de cafés op de Grote Markt bevoordeelt. "Favoritisme? Ik zou zelfs mijn stamcafé sluiten als dat moet."

Burgemeester Hendrickx: 'Favoritisme? Ik zou zelfs mijn stamcafé sluiten als dat moet'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234