Woensdag 21/04/2021

AnalyseCoronavirus

Zijn kinderen dan toch besmettelijker dan gedacht? ‘Het is geen zwart-wit verhaal’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

‘Dat jonge kinderen een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus, kan je niet meer ontkennen’, zegt Roel Van Giel van Domus Medica, de belangenvereniging van de huisartsen. ‘Er worden bij hen nu veel meer besmettingen vastgesteld dan tijdens de vorige golven.’ Hoe komt dat eigenlijk? Zijn kinderen dan toch besmettelijker dan eerst werd gedacht? En komen ze nu ook vaker in het ziekenhuis terecht?

“Als we vergelijken met de eerste en de tweede golf, zien we veel meer besmettingen in de scholen”, stelt Roel Van Giel vast. “We merken ook dat één geïnfecteerd kind klasgenootjes besmet. Dat betekent dat het virus wel degelijk overspringt van kind naar kind.”

“Daarmee heb ik niet gezegd dat kinderen jonger dan twaalf de motor zijn van de epidemie. Het is geen zwart-wit-verhaal. Maar beweren dat kinderen géén rol spelen bij de verspreiding van het virus, kan je echt niet meer zeggen. Tijdens de tweede golf kon er nog iets meer een link gelegd worden met het gezin: dáár raakten kinderen besmet door hun ouders. Nu gaat het ook over besmettingen van kind naar kind. Dat valt op.”

Britse variant besmettelijker

De cijfers lijken Van Giel alvast gelijk te geven. Op dit moment wordt één op de vier coronabesmettingen in ons land vastgesteld bij kinderen of tieners. Vorige vrijdag werden er maar liefst 1.131 besmettingen vastgesteld bij Belgen van 19 jaar of jonger. Ter vergelijking: op 21 maart, tijdens de eerste golf, waren dat er maar zes. Op 27 oktober, tijdens de piek van de tweede golf, ging het om 1.863 bevestigde gevallen.

Waarom er nu opvallend veel kinderen en jongeren positief testen, heeft volgens de voorzitter van Domus Medica voor een deel te maken met de Britse variant. Die is besmettelijker en dus zijn ook kinderen vatbaarder. Anderzijds is het natuurlijk zo dat kinderen, zeker tijdens de eerste golf, nauwelijks getest werden. Nu gebeurt het wel, zeker sinds minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) eind januari besliste dat er een eigen teststrategie zou komen voor de Vlaamse scholen.

Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica Beeld BELGA
Roel Van Giel, voorzitter van Domus MedicaBeeld BELGA

“Als we het virus onder controle willen houden, moeten we onze contacten terugschroeven. Maar dan moeten we daarbij rekening houden met het feit dat kinderen eveneens zorgen voor overdracht”, vindt Van Giel. “Ik kan me erin vinden dat we de scholen willen openhouden, maar dan moeten we op andere terreinen strenger zijn. Ik denk dan aan het sluiten van niet-essentiële winkels of het schrappen van buitenschoolse activiteiten. En als we buiten mogen afspreken met tien personen, ook al is het met mondmasker en op afstand, moeten we kinderen jonger dan twaalf jaar dan niet bij die tien tellen? Of dit laatste impact zal hebben, laat ik graag over aan virologen of epidemiologen.”

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht: “Dat kinderen niet bij die tien personen geteld worden, is een keuze die gemaakt is om praktische redenen. Kwestie van grote gezinnen niet direct in de problemen te brengen. Maar het klopt wel dat kinderen besmet kunnen raken en het virus kunnen doorgeven. Dit is geen pleidooi voor het sluiten van de scholen. Als er meer virus circuleert in de maatschappij, zullen er ook meer besmettingen vastgesteld worden in de scholen. Het zijn communicerende vaten. En nu er hard ingezet wordt op testen in de scholen, is het logisch dat je er meer gevallen vindt.”

Volgens Van Gucht hebben kinderen zo’n goed afweersysteem dat ze het virus sneller onder controle hebben dan volwassenen. “Hoe jonger, hoe beter”, zegt hij. “Ze worden minder makkelijk ziek, hebben minder symptomen en blijven minder lang besmet. Waarschijnlijk zijn ze daardoor zelf ook minder besmettelijk. Maar ook al worden ze minder makkelijk ziek, ze kunnen het virus wél bij zich dragen. Dat laatste wordt soms niet opgemerkt, omdat er net wegens de afwezigheid van symptomen minder getest wordt bij kinderen.” Op een totaal van 839.238 besmettingen ging het tot hiertoe in het totaal om 119.655 positieve Belgen jonger dan 19.

“Kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen, blijven grote uitzonderingen. Overlijdens zijn bijzonder zeldzaam. Als er toch kinderen zijn die sterven na een Covid-infectie, hadden ze vaak al onderliggende aandoeningen”, weet Van Gucht. Er liggen niet meer kinderen en jongeren in het ziekenhuis dan tijdens de eerste of tweede golf, ook al worden er in die leeftijdsgroep op dit moment meer besmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit een kleine rondvraag bij een aantal Vlaamse ziekenhuizen. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano waren in de laatste week van februari 1,6% van de Covid-bedden in de hospitalen ingenomen door mensen jonger dan 19. “De ouders mogen gerust zijn”, concludeert Van Gucht. Ook aanwijzingen dat kinderen op lange termijn zware gevolgen zouden ondervinden van een Covid-infectie zijn er op dit ogenblik niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234