Woensdag 20/10/2021

'Zijn karakter leidde tot ontslag'

Genk-kapitein Thomas Buffel (34) maakte Hein Vanhaezebrouck mee als coach in Limburg in 2009. Hij gaat op zoek naar de oorzaken voor het falen in de Cristal Arena van de nu zo gevierde Gent-coach.

Een systeem is maar zo goed als de spelers die je ter beschikking hebt. Dat weet ook Thomas Buffel, die vandaag met Racing Genk AA Gent ontvangt. "Je moet eerst kijken naar het spelerspotentieel en daar het juiste systeem voor zoeken. Niet omgekeerd, want dan ben je gedoemd om te mislukken. Ik weet niet in hoeverre Hein eisen heeft gesteld qua spelersmateriaal toen hij van Kortrijk naar Genk kwam. Misschien durfde hij dat toen nog niet. Maar op het moment dat hij naar Gent is gegaan, zal hij dat wel gedaan hebben. Die les zal hij wel geleerd hebben.

"In het 3-4-3-systeem is de as belangrijk om het verschil te maken. De verdediging van Gent staat er. Neto en Kums zijn perfect op mekaar afgesteld. Door uit te wijken naar de flanken maken ze ook ruimte voor anderen en lokken ze tegenstanders weg. Op die manier komt de eigen verdediging minder onder druk te staan. En dan is er nog Depoitre, een onverzettelijke targetspits die de lopende mensen aan het werk zet.

"Eigenlijk is de huidige Gent-ploeg niet te vergelijken met de ploeg die wij toen hadden in Genk. João Carlos, de belangrijkste schakel in de defensie, was lang out met een blessure. Ons middenveld bestond uit de jonge David Hubert en voorts uit Ederson en Tóth. Voorin hadden we met Barda vooral de man van de actie en met Ogunjimi een man van de diepgang. Koita leunde qua profiel het dichtst aan bij dat van Depoitre, maar dat kwam er nooit uit."

"Voor mij was het spel van Vanhaezebrouck echt verrassend vernieuwend. Het is een knop die je moet omdraaien, niet makkelijk als je van bij de jeugd volgens één welbepaald systeem speelt. Alleen kun je de vraag stellen of het dan wenselijk is om aan een systeem vast te houden als je spelers het niet kunnen invullen. Dat deed Hein dus wel, want ondanks alle kritiek week hij geen millimeter af van zijn visie. Hij was ervan overtuigd dat zijn systeem op termijn zou renderen. Dat getuigt van een sterk karakter, maar het was tegelijkertijd zijn grootste zwakte en dat heeft uiteindelijk geleid tot zijn ontslag."

Resultaten bepalen perceptie

"Het klimaat waarin of het tijdstip waarop je als trainer aan de slag gaat bij een club is cruciaal. Beleidsbepalers van een club houden altijd rekening met de periode waaruit een club komt. Succes is altijd een soort golfbeweging. Topjaren worden bij de meeste clubs afgewisseld met een aantal mindere jaren. Toen Hein naar de Cristal Arena kwam, stond Genk als club hoger aangeschreven dan Gent op het moment dat hij daar begon als trainer."

"In Genk werd onmiddellijk resultaat verwacht. De Witte en Louwagie hebben Hein gehaald met het idee om Gent stap voor stap te laten groeien, niet om na één jaar kampioen te spelen, hé. Die reuzensprongen hadden zij niet verwacht. Voetbal is geen exacte wetenschap. En als het klikt, kan het heel snel gaan.

"Genk verkeert nu in de positie waarin Gent twee seizoenen geleden zat. Het draait minder en de trainer die er nu is (Peter Maes, KDZ) zal wel tijd krijgen om te bouwen. Volgens mij is dat het grootste verschil met 2009. Stel dat Hein binnen een aantal jaren naar Anderlecht gaat, een club die jaren na mekaar de titel heeft gewonnen, dan zal hij daar ook twee of hooguit drie maanden krijgen om resultaten neer te zetten.

"De timing zat voor Hein gewoon verkeerd. Een maand voor zijn ontslag kreeg ik vanuit de bestuurskamer al de vraag of de groep nog achter de trainer stond en dat was zeker het geval. De spelers hebben het vertrouwen in Hein nooit verloren omdat wij niet werden weggespeeld.

"Een goede coach moet eerder inspireren dan motiveren. Hein straalt iets uit als hij voor een groep staat: passie, ambitie, zelf-zekerheid. Alleen wordt perceptie bepaald door de resultaten. Als een systeem nieuw is voor iedereen, dan moet je hopen dat je snel een paar keer wint. Als het slecht gaat, dan wordt zelfvertrouwen snel verward met arrogantie. Hein zal uit die periode ook wel geleerd hebben."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234