Maandag 16/12/2019

Zijn het aliens of engelen?

2BE, vrijdag 10/1, 20u35

De titel van deze sf-thriller, annex romantische actiefilm, verwijst naar een mysterieuze organisatie. Het zouden aliens kunnen zijn, maar misschien ook engelen. Ze zijn in ieder geval in staat om het leven van gewone stervelingen, zoals u en ik, ingrijpend te 'adjusteren'. Maar niet alle stervelingen zijn natuurlijk even gewoon, want in dit geval wordt het hoofdpersonage David Norris vertolkt door Matt Damon en sinds de Bourne-trilogie kennen we hem als iemand die niet zal rusten vooraleer hij weet wie er met zijn levenslot geknoeid heeft. En waarom.

Net op de dag dat politicus David Norris uit New York, ondanks een veelbelovende verkiezingscampagne, in extremis zijn zitje in de Senaat rateert (omwille van enkele indiscrete foto's uit zijn bad boy-periode als student), loopt hij ballerina Elise (Emily Blunt) tegen het mooie lijf. Norris lijkt zijn verkiezingsnederlaag plots veel minder erg te vinden. Maar Elise verdwijnt even plots als ze opgedoken is.

Ondertussen hebben we ook al enkele leden van het Adjustment Bureau aan het werk gezien, zonder helemaal te begrijpen wat zij nu precies doen en wat ze allemaal van plan zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld de tijd even doen stilstaan. En als ze bij een achtervolging door een bedrijf een bepaalde deur openen, dan komen ze niet in een ander kantoor terecht, maar staan ze plots op straat. Of in het Yankee Stadium. Of aan de voet van het Vrijheidsbeeld. Van die dingen.

Gelukkig vindt een van die bureauleden het nodig om Norris (en meteen ook de kijker) een beetje meer uitleg te geven. En vooral te waarschuwen. Hij mag niet proberen Elise terug te vinden, want in dat geval zullen al zijn herinneringen onherroepelijk gewist worden. Natuurlijk zal Norris zich niet zomaar laten intimideren door dat dreigement, net zo min als Jason Bourne dat deed. En trouwens, wat kan er überhaupt sterker zijn dan de liefde?

Voor het scenario baseerde George Nolfi, die hier debuteert als regisseur, zich op een kortverhaal van de beroemde Amerikaanse schrijver Philip K. Dick (1928-'82). Zijn uitgebreide, vaak visionaire en ook wel paranoïde sf-oeuvre werd reeds vaak als inspiratiebron gebruikt, onder meer voor Blade Runner, Total Recall, Minority Report en Paycheck.

(Jan T.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234