Dinsdag 07/04/2020

CoronavirusPolitiek

Zijn de miljoenen mondmaskers nu wel of niet dankzij N-VA geleverd?

Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) stond vrijdag in het holst van de nacht de eerste mondmaskerlevering op te wachten op de luchthaven van Luik. Met bij haar een cameraploeg van VTM.Beeld RV Twitter Kathleen Depoorter

Theo Francken noemt haar de vrouw van het jaar, maar is het ook werkelijk dankzij N-VA-kamerlid Kathleen Depoorter dat 10 miljoen chirurgische mondmaskers in ons land geraakten? Er komt steeds meer kritiek op haar inbreng. ‘Ik heb als parlementslid mijn taak gedaan, de minister daarentegen niet.’ 

De miljoenenbestelling mondmaskers van de federale overheid is een lange saga. Terwijl de bevolking zich zorgen maakte over de risico’s van zorgverleners op coronabesmetting, haakte de winnaar van de openbare aanbesteding voor mondmaskers af en bij de tweede in lijn zijn vermoedens van oplichting door zijn leverancier in Turkije. De derde offerte, van een bedrijf uit Zulte, bleek de goede. Life Solutions van Nicolas Cuypers, ook de voorzitter van N-VA-Zulte, bracht in samenwerking met enkele andere ondernemers, al 10 miljoen maskers België binnen en deze week komen er nog 10 miljoen bij.

Kathleen Depoorter, Kamerlid voor N-VA, stond vrijdag in het holst van de nacht de eerste levering op te wachten op de luchthaven van Luik. Met naast haar op het tarmac, een cameraploeg van VTM. De ultieme photo opportunity. Depoorter maakte de levering wereldkundig op sociale media en dat leverde haar bittere reacties op uit de administratie. 

Zowel de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid als Tom Auwers, de voorzitter van de FOD, konden zich niet meer inhouden. “Mag ik vragen wat de bijdrage van mevrouw Depoorter was aan de bestelling van 5 miljoen maskers waarvan de aanbesteding, bestelling, betaling en handling volledig door de FOD Volksgezondheid zijn gebeurd?” 

Was dit een openbare aanbesteding die Depoorter politiek recupereerde, of was Depoorter inderdaad een sleutelfiguur? Wat heeft zij met die levering te maken? Niet al te veel, volgens ‘Arbiter of Tweets’, een bekende factchecker op Twitter.

Depoorter, die niet enkel Kamerlid, maar ook apotheker is, zegt op Twitter dat ze op 4 maart de leverancier had gevonden en op 5 maart een persbericht daarover heeft verstuurd dat de openbare aanbesteding uitlokte. Klopt niet, oordeelt de Arbiter. Volgens hem had de interkabinettenwerkgroep van het kabinet-De Block op 4 maart al beslist dat er een openbare aanbesteding moest komen. Uit een document blijkt wel dat de interkabinettenwerkgroep op 4 maart die openbare aanbesteding voorbereidde. 

“Uiteraard was men daar toen al mee bezig, maar was de beslissing ook al genomen?”, reageert Depoorter. “Ik heb andere zaken gehoord. Er was nog geen intentie om de aanbesteding effectief uit te schrijven, omdat minister De Block zei dat de bedrijven voorafbetalingen vroegen en de vraag was wie dat ging betalen.”

Vrouw van het jaar

De N-VA was de eerste om in de commissie Volksgezondheid eind januari te vragen aan minister De Block of er voldoende mondmaskers waren, maar volgens de Arbiter kwam de openbare aanbesteding er niet als gevolg van een initiatief van Depoorter en was Life Solutions van Cuypers al voor de aanbesteding gekend bij de FOD Volksgezondheid. Met tweets en filmpjes lieten Depoorter en andere N-VA’ers anders uitschijnen. Theo Francken vond dat ze “een hele dikke pluim verdiende” omdat ze “zorgde voor de mondmaskers die eindelijk aan zullen komen” en noemde haar “vrouw van het jaar”. 

Het team van Nicolas Cuypers reageerde anders op de eerste gelukte levering. Op sociale media en in interviews bedankten de teamleden expliciet de FOD Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken, Defensie, de Belgische ambassade en de brandweer, maar niet Kathleen Depoorter. Cuypers weigert commentaar over de inbreng van Depoorter, maar verwijst naar zijn Facebook-pagina. Daar staat sinds de levering op zaterdagochtend: “Laat ons aub achter de schermen zeer hard verder werken. (...) Dat politiek getouwtrek hoort hier in dit verhaal totaal niet thuis.”  

“Dat kan op mij bedoeld zijn, maar ook op het kabinet”, zegt Depoorter. “Ik blijf aan mijn tijdlijn vasthouden. Ik heb van in het begin achter de schermen meegewerkt aan dat proces. De Arbiter concludeert zelf op het einde van zijn factcheck dat ik mijn functie als Kamerlid maximaal heb ingevuld. Ik heb mijn taak gedaan als parlementslid, de minister heeft haar taak daarentegen niet gedaan.”

Ankie D’Hollander, die deel uitmaakt van het team van Cuypers en ook bij N-VA zit, zegt dat Depoorter de bal voor hen inderdaad aan het rollen heeft gebracht. “Ze heeft ons de raad gegeven om ons kandidaat te stellen voor de openbare aanbesteding. Daarna is het in handen van de FOD Volksgezondheid. We wilden daar nooit het karretje van de N-VA aanhangen en daarom heb ik op een bepaald moment ook een tweet verwijderd waarin ik Kathleen bedank. Ach, het belangrijkste is toch dat die mondmaskers nu hier zijn?”

Een chirurgisch mondmaskerBeeld Marc Colpaert

Niet alleen verwijderde D’Hollander haar bedanktweet, de N-VA paste ook een bericht op haar site aan. De Arbiter ontdekte dat de N-VA het artikel met als titel ‘Kathleen Depoorter regelt mondmaskers’ aanpaste in ‘Kathleen Depoorter regelt samen met lokale N-VA-mandatarissen mondmaskers’.

Noch Ankie D’Hollander, noch Theo Francken stelt dat dit onderwerp de afgelopen dagen een thema was binnen de partij. “Een arbiter die altijd in het nadeel van dezelfde ploeg fluit, wordt normaal gezien geschorst door de voetbalbond”, zegt Francken. “Ik merk op dat Arbiter of Tweets enkel rechtse politici factcheckt.”

Arbiter of Tweets checkte in het verleden ook uitspraken van PVDA’er Tom De Meester en sp.a-voorzitter Conner Rousseau. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234