Maandag 06/02/2023

Onderwijs

Zijn de kamperende ouders voor de schoolpoort terug? “Men had dit eerder moeten zien aankomen”

Jan De Gendt, directeur van het internaat College Paters Jozefieten in Melle. Beeld Geert Braekers
Jan De Gendt, directeur van het internaat College Paters Jozefieten in Melle.Beeld Geert Braekers

Schooldirecties krabben zich in de haren nu blijkt dat het Vlaamse inschrijvingssysteem niet voor dit jaar zal zijn. Een belangenconflict van de Franstalige Gemeenschap in Brussel heeft het dossier tot stilstand gebracht. “Het stond in de sterren geschreven dat dit voor problemen zou zorgen.”

Pieter Gordts

“Alle scholen zitten in de knoei”, vat Hilde Allaert, directeur van het Sint-Bavo in Gent, de situatie samen. Het nieuws dat het verplicht digitaal inschrijven er niet zal komen dit jaar, wordt door veel schooldirecteurs op gezucht onthaald. “We krijgen veel vragen van ouders”, geeft Jan De Gendt, directeur van het internaat College Paters Jozefieten in Melle aan. “Elke school moet nu contactavonden en opendeurdagen organiseren om dat uit te leggen aan de mensen, maar we weten nog niet wanneer we kunnen beginnen met inschrijven”, zegt Allaert. “Dus ja, het is chaos op dit moment.”

Concreet doet een belangenconflict van de gemeenschapscommissie in Brussel het dossier weer in de koelkast belanden. De verschillende parlementen overleggen vanaf volgende week om een oplossing te vinden, al heeft zowat iedereen de hoop opgegeven dat scholen er dit jaar nog mee aan de slag kunnen. Pro memorie: digitaal inschrijven was voor middelbare scholen tot nu toe vrijblijvend. De nieuwe regels zouden het voor meer scholen verplicht maken. Dat die er niet komen, doet de vrees terugkeren dat ouders weer voor de schoolpoort gaan kamperen. Dat beeld is politiek dynamiet in aanloop naar de verkiezingen.

Lees ook:

“Van alle problemen in Brussel is de verwaarlozing van het Franstalige onderwijs wellicht het meest zorgwekkende”, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt.

Niet iedereen happig

Al is het niet zo dat er niets gebeurde. De Vlaamse meerderheidspartijen stemden een amendement op het huidige decreet dat onder andere voorziet in extra administratieve ondersteuning voor scholen die beslissen om met een digitaal inschrijvingssysteem te werken. Ze kunnen daar voortaan ook een financieel duwtje in de rug voor krijgen.

De hoop is dat die maatregelen meer scholen overtuigen om toch zo te werken. Toch overwegen verschillende scholen om nog een jaartje te wachten. Dat is bijvoorbeeld in de rand rond Gent een probleem. Alle middelbare scholen uit Gent werken met een gezamenlijk inschrijvingssysteem, de scholen in de rand nog niet. Verschillende ouders wedden vorig jaar daarom op twee paarden en schreven hun kind zowel via het Gentse systeem als in de rand in. Ook Antwerpen kent dat probleem. “Het beste is dat iedereen mee in bad springt”, zegt Karin Heremans, directeur van het Koninklijk Atheneum Antwerpen. “Anders zorgt het voor chaos.”

“We beslissen er deze week over”, zegt Jan De Gendt uit Melle. “Maar het lijkt er toch op dat we nog een jaar niet zullen deelnemen”, geeft hij toe. “Op die manier vermijden we de ellendig late datum van 29 mei waarop de plekjes worden toegekend. Dat is in volle examenperiode. Dan nog alle ouders laten langskomen voor een in-takegesprek, kunnen we missen als kiespijn.”

Aanslepen

Het inschrijvingsdossier sleept al enkele jaren aan. Gent, Antwerpen en Brussel startten de afgelopen jaren zelf met een digitaal inschrijvingssysteem. Zij kampen immers al langer met een capaciteitsprobleem, waarbij het aantal leerlingen de beschikbare plekjes overstijgt. Het Vlaams Parlement wilde dat uitbreiden naar alle scholen met een plaatsgebrek.

De drie meerderheidspartijen geraakten het echter maar niet eens over de manier waarop dat moest gebeuren. Vooral de dubbele contingentering, die moet zorgen voor een sociale mix op de school en een bepaald aantal plaatsen vrijhoudt voor kansarme leerlingen, blokkeerde het dossier maandenlang. In september van dit jaar bereikten de Vlaamse meerderheidspartijen dan toch een akkoord over nieuwe inschrijvingsregels, aangevuurd door het beeld van kamperende ouders afgelopen voorjaar.

Deel van dat politieke akkoord waren dus de voorrangsregels voor kinderen van wie één ouder het Nederlands beheerst. Voor hen stijgt het aantal voorbehouden plaatsen van 55 procent naar 65 procent. De Franse gemeenschapscommissie in Brussel protesteert daar nu tegen met een belangenconflict. Volgens haar spreken heel wat Brusselse kinderen thuis Frans noch Nederlands.

De Vlaamse partijen zeggen verrast te zijn door het belangenconflict. Anderen wijzen erop dat die klachten niet uit de lucht komen vallen. Met name de Vlaamse onderwijsraad (Vlor) waarschuwde in oktober nog dat die verhoging naar 65 procent gevoelig lag. “Het stond in de sterren geschreven dat dit problemen zou geven”, zegt ook Dirk Kerckhoven, de directeur van het technisch instituut Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234