Zondag 05/02/2023

AchtergrondTestcapaciteit

Zijn coronatesten voor sport en cultuur nog verantwoord?

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Veel profsporters en mensen uit de cultuursector testen is volgens viroloog Herman Goossens onaanvaardbaar nu de labo’s de massale vraag naar coronatesten niet aankunnen. Komen de voetbalwedstrijden en toneelopvoeringen nu in het gedrang?

Jorn Lelong

De labo’s in ons land zijn niet opgewassen tegen de enorme vraag aan coronatests. Maandagavond beslisten de ministers van Volksgezondheid daarom om de teststrategie aan te passen. Asymptomatische mensen die hoogrisicocontact hadden met een coronapatiënt of terugkeerden uit een rode zone, worden niet langer getest. Maar om nog meer coronatesten vrij te maken voor de mensen die er het meest nood aan hebben, kijkt microbioloog en voorzitter van de crisiscel testing Herman Goossens ook naar de cultuur- en sportwereld.

“Er vinden misbruiken plaats op vlak van testen”, zei Goossens dinsdag in De ochtend. “Er zijn labo’s die niet ten dienste staan van de volksgezondheid, bijvoorbeeld voor het testen van de cultuursector of testen in de sportwereld. Ik vind dat op dit ogenblik onaanvaardbaar.” Als we straks die capaciteit weer hebben, kan het volgens Goossens weer wel.

Privélaboratoria

Het zou een serieuze streep door de rekening betekenen in de sportwereld. Ze zijn bijvoorbeeld cruciaal in het voetbal, waar de Belgische Pro League sinds de heropstart in eerste en tweede klasse een uitgebreid testsysteem op poten zette. Aanvankelijk werd aangekondigd dat meer dan 1.000 mensen per week getest zouden worden, in de praktijk blijkt dat aantal nog een pak hoger te liggen. Antwerpen, Club Brugge, AA Gent en Standard, de vier Belgische clubs die op dit moment ook in Europa spelen, leggen meer dan honderd coronatests per week af.

Toch is er geen een-op-eenrelatie met de problemen in de testcapaciteit in de gezondheidszorg, zegt Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League. Zowel het afnemen als het verwerken van coronatests bij voetballers gebeurt namelijk door privélaboratoria, zoals het Roeselaarse Betamedics. Anders dan in het reguliere testcircuit meldt Betamedics “absoluut geen probleem wat betreft de testcapaciteit”. “Op dit moment is minder testen voor ons dus niet aan de orde”, zegt Van Bever. “Maar mochten er signalen komen dat die testcapaciteit benodigd is, dan gaan we daar niet over discussiëren. Dan kunnen we bijvoorbeeld sneltests overwegen.”

Roekeloos

Anders dan bij het wielrennen of voetbal kan de cultuursector geen beroep doen op privélaboratoria. Het kan echter niet de bedoeling zijn om in de cultuursector het aantal testen terug te schroeven, vindt Tom Kestens, woordvoerder van de Crisiscel Cultuur, een coalitie van kunstenaars en organisaties uit de cultuusector. “Bij heel veel takken in de cultuursector, denk aan theaterrepetities, of film- en tv-sets, zijn coronatesten een voorwaarde om veilig te kunnen werken. Ook bij internationale reizen heb je testen nodig. Dit is niet zomaar een bezigheid, dit is mensen hun vak. Je moet ervoor zorgen dat die mensen met een gerust gevoel op de set kunnen staan.”

Toch is het aantal tests in de cultuursector relatief beperkt. Stadstheater NTGent zegt dat het voornamelijk mensen test als ze terugkomen van een tournee, wat op dit moment sowieso minder vaak voorkomt. Ook Michaël de Cock van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Brussel zegt dat zijn theater vooral via andere wegen de veiligheid van de acteurs en andere medewerkers probeert te garanderen. “Er wordt hier echt niet roekeloos of te veel getest. Sinds de heropstart zijn wij voortdurend in overleg met virologen en overheden om alles zo veilig mogelijk te organiseren. Onze acteurs repeteren maandenlang in bubbels, met mondmaskers waar mogelijk. En als er acteurs uit het buitenland overkomen, zonderen we hen eerst af. Het is een kwestie van gezond verstand. Ik zie dus geen reden om wekelijks iedereen te laten testen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234