Zondag 09/08/2020

Woonboxen

Zijn containers de nieuwe sociale woningen?

Gent haalde de mosterd voor zijn woonproject in het buitenland, waar woonboxen al langer bestaan, zoals in het Nederlandse Almere.Beeld Hollandse Hoogte / Jordi Huisman

Om het woningtekort het hoofd te bieden, wil Gent binnenkort container­woningen bouwen. Een noodoplossing volgens minister Homans. Maar de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck wil er net veel meer zien. "Containerwoningen kunnen de gigantische wachtlijst voor sociale woningen inkorten."

Meer dan 10.000 mensen wachten momenteel in Gent op een sociale woning, en om hen onderdak te bieden maakt het stadsbestuur nu plannen om containerwoningen te bouwen. Die containerwoningen zouden niet enkel als sociale huisvesting kunnen dienen, maar ook prima opstapwoningen zijn voor jonge gezinnen, die in het steeds duurdere Gent geen huis meer kunnen huren. In vijftien jaar tijd zijn huurprijzen in de Arteveldestad maar liefst verdubbeld. 

Ook al lijkt het Gentse project eerder een noodoplossing, volgens de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck maakt het wonen in containers deel uit van het wonen in de toekomst. Als je bedenkt dat we in de komende decennia met zijn allen op een kleinere oppervlakte zullen moeten wonen – en in de steden –  dan kunnen containerwoningen ook geschikt zijn voor families uit de middenklasse, zegt hij. “Ze kosten weinig energie om op te warmen, zijn makkelijk in onderhoud en zijn daardoor de perfecte gezinswoning.” 

Nergens

Doen we dat niet, dan bouwen middenklasse­gezinnen nieuwe verkavelingswoningen en draait ons land qua ruimtelijke ordening verder in de soep. Maar om niet te veel op de zaken vooruit te lopen zijn de containerwoningen nu al een goede oplossing voor de enorme achterstand die Vlaanderen heeft opgebouwd in de bouw van nieuwe sociale woningen. 

“Als je weet dat er nu 125.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning staan, terwijl er elk jaar slechts 5.000 sociale woningen gebouwd worden, vind ik dat we daar te weinig mee bezig zijn”, zegt hij. “In België staan we hiermee echt nog nergens.” 

Gent moest de mosterd voor zijn woonproject dan ook in het buitenland halen, waar containerwoningen al langer bestaan. De stad ging zo kijken in het Nederlandse Almere. Omdat huurprijzen er voor veel gezinnen ook niet meer te betalen zijn, heeft men daar vorige zomer in amper zes maanden tijd 72 goedkope woonboxen neergepoot. En ook in het Londense Walthamstow nemen jonge huurders hun intrek in containers. 

Scepcis

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) is niet helemaal overtuigd van het gebruik van wooncontainers. Voor haar kunnen ze enkel dienen als tijdelijke uitkomst. “Het inzetten van wooncontainers biedt geen structurele oplossing voor het woningtekort”, zegt de minister. “Iedereen heeft namelijk het recht op een volwaardige woning.”  

In 2017 investeerde Homans daarom een recordbedrag van 817 miljoen euro voor de bouw en renovatie van sociale woningen. En de volgende jaren is de minister van plan om dat investeringstempo vol te houden. Zo is er voor dit jaar opnieuw een bedrag van 825 miljoen euro opzijgezet.

Kwaliteit bewaken

Bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) klinkt er ook enige scepsis tegenover het onderbrengen van mensen in containers. “We begrijpen dat ze in Gent dringend een oplossing aan het zoeken zijn”, zegt woordvoerster Tine Hendrickx. “Maar we willen hier toch voorzichtig mee zijn. Voor ons is de enige oplossing nog steeds echte huizen. Als Gent dan toch containers wil bouwen, moeten we ook de kwaliteit ervan in de gaten houden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234