Dinsdag 19/11/2019

Hezbollah

Zijn Belgische tanks bij Hezbollah beland?

M113-pantservoertuig bij Hezbollah Beeld @Terror_Monitor

Hezbollah zou een aantal M113-tanks bezitten, die afkomstig kunnen zijn uit het Belgisch leger. De Europese Unie beschouwt de militaire tak van Hezbollah nochtans als een terroristisch organisatie. "Tot nu toe is er amper controle op de verkoop van Belgisch legermaterieel", zegt Alain Top (sp.a).  

Recent zijn foto's opgedoken van M113-tanks bij Hezbollah, de Libanese militie die in Syrië vecht aan de zijde van president Assad. De tanks zijn van Amerikaanse makelij, maar het is onduidelijk hoe ze in het bezit kwamen van Hezbollah, het grootste niet-statelijke leger. 

Zowel de Verenigde Staten als België verkochten in het verleden dergelijke pantservoertuigen aan het officiële, Libanese leger. In 2007 verkocht de Belgische Defensie 71 pantservoertuigen aan Libanon, waaronder 12 M113-tanks. 

"Hezbollah kan ze veroverd hebben op het Libanese leger, of misschien heeft Libanon ze gewoon doorverkocht?" vraagt Alain Top (sp.a) zich af. "In elk geval bewijst het dat we dringend nood hebben aan meer controle op de verkoop van ons legermaterieel. En een trackingsysteem waardoor we zicht houden op ons materieel als dat wordt doorverkocht."

Hezbollah M113-pantservoertuig Beeld @Terror_Monitor


Dergelijke controle is in theorie mogelijk in de commissie Legeraankoop. Al een half jaar geleden keurde de Kamercommissie Defensie een voorstel goed dat de commissie Legeraankoop ook bevoegd maakt voor de verkoop van materieel. "Het reglement van de Kamer is ondertussen aangepast, maar Defensie moet nog een protocol hiervoor uitwerken", zegt Benoit Hellings, die in de commissie zit voor Ecolo.

In oktober bleek al dat een dergelijke transparantie dringend nodig is. Toen beschuldigde Rusland ons land van minstens 6 burgerdoden. België heeft altijd ontkend. Een mogelijke verklaring was dat de burgerslachtoffers vielen door F-16's die ooit in Belgisch bezit waren, maar ondertussen zijn doorverkocht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234