Vrijdag 20/05/2022

Studenten spreken

Zij studeren vanuit hun kot: ‘Ik kreeg mijn eerste digitale les pas eind vorige week’

null Beeld DM
Beeld DM

Vanaf 1 juni moeten aan de vijf Vlaamse universiteiten examens plaatsvinden. Niet online, gewoon in auditoria. Toch blijven studenten met veel vragen zitten. Is die timing wel haalbaar? Moet ik doorwerken in de zomer? En krijg ik überhaupt een diploma?

Pieter Gordts

Hanane Llouh (26), tussen derde bachelor en eerste master geschiedenis aan de UAntwerpen

Hanane Llouh: ‘Ik mis eigenlijk een deel van mijn opleiding.’ Beeld Tim Dirven
Hanane Llouh: ‘Ik mis eigenlijk een deel van mijn opleiding.’Beeld Tim Dirven

“Hoewel we officieel al twee weken geleden overschakelden op onlinelessen, kreeg ik mijn eerste onlineles pas eind vorige week. Alle begrip, ik snap dat het ook voor onze proffen niet zo makkelijk is om alles te organiseren. Zij proberen ons in deze moeilijke tijden dag op dag op de hoogte te houden, en dat waardeer ik ten zeerste.

“Het is nu vooral zoeken naar een nieuwe manier om mijzelf te organiseren. Ik zit met veel vragen, zoals hoe de examens eruit zullen gaan zien. Ik mag toch hopen dat de leerstof ook wat anders zal zijn, niet? Tot nu toe weten we alleen dat ze doorgaan. Toen ik professoren mailde met vragen over de examens, konden zij mij eerst niet antwoorden. Dan begon ik toch even te panikeren.

“Over onze bachelorproef kwam gelukkig wel snel uitsluitsel. We kregen een mail dat de proffen er rekening mee zullen houden dat we bijvoorbeeld niet meer naar het archief kunnen gaan. We moeten het nu doen met het materiaal dat we voor de lockdown vonden en daar het beste van maken. In mijn geval betekent dat nog wat puzzelen: ik had nog lang niet al mijn bronnen kunnen verzamelen. Mensen snappen dat misschien niet goed, maar die bachelorproef is erg belangrijk in onze richting. Als ik daar niet op slaag, mag ik volgend jaar mijn thesis niet maken. Al ben ik daar voorlopig nog niet mee bezig. Ik probeer me nu eerst even te focussen op de problemen op de korte termijn.

“Of ik vind dat ik een deel van mijn opleiding mis nu? Eigenlijk wel. Vooral door het wegvallen van de discussiecolleges. In die lessen bespraken we artikels die iedereen had moeten lezen, wat zorgde voor interessante gesprekken. Nu kunnen we die artikels alleen zelf thuis lezen. Dat is toch totaal anders dan nieuwe inzichten krijgen die iemand anders je aanreikt.”

Kaat Buelens (24), postgraduaat conferentietolken aan de KU Leuven

Kaat Buelens: 'De communicatie loopt niet altijd even vlot.’ Beeld Tim Dirven
Kaat Buelens: 'De communicatie loopt niet altijd even vlot.’Beeld Tim Dirven

“Op een bepaald moment moest ik via het nieuws vernemen dat onze universiteit de lessen schrapte, terwijl ik daar zelf nog geen mail over had ontvangen. De communicatie gaat dus niet altijd even vlot. Ik snap wel dat het voor iedereen improviseren is, maar soms vind ik toch dat het spaak loopt. Zo kreeg ik mijn examenrooster van de faculteit, maar diezelfde dag stuurde het universiteitsbestuur een mail om te zeggen dat de examens zouden worden aangepast waardoor mijn faculteit het rooster moest intrekken.

“Als ik dat hoor, stel ik mij toch vragen: is het niet belangrijk om eerst de studenten in te lichten? Ik betaal genoeg inschrijvingsgeld om niet via de media te weten te moeten komen dat mijn lessen zijn afgeschaft. Al is dat wel buiten mijn eigen docenten, campusdecaan en programmadirecteur gerekend. Zij proberen ons zo goed mogelijk te helpen maar zijn ook pas laat op de hoogte.

“Eigenlijk had ik deze maanden ook veel stage moeten hebben. Wij tolken dan op studiedagen, conferenties of infomarktjes. Die zijn natuurlijk allemaal afgelast. Jammer, want dat blijft de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. Zo had ik ook misschien wat contacten kunnen leggen voor een job straks.

“Hoe we het wegvallen van het studentenleven opvangen? Veel studenten vinden originele oplossingen via het internet. Zo is er een Facebook-groep die de fakbar nu online opent waardoor iedereen virtueel aan de toog kan hangen. Een ander initiatief is ‘café solidair’. Daar kan je nu pintjes kan kopen in je favoriete café, die je dan later kan gaan drinken. Op die manier krijgen cafés toch nog wat inkomsten in deze moeilijke tijden.”

Levi Uzeel (21), derde bachelor sportmanagement aan de Vives Hogeschool in Brugge

Levi Uzeel: 'Ik wil niet graag een jaar verliezen door deze crisis.' Beeld Tim Dirven
Levi Uzeel: 'Ik wil niet graag een jaar verliezen door deze crisis.'Beeld Tim Dirven

“Normaal liep ik tot eind mei stage in Valencia, maar ik ben twee weken geleden moeten terugkeren. In Spanje werkte ik voor Tour–Sport Promociones Deportivas, een bedrijf dat sportwedstrijden organiseert. Een van die wedstrijden is de internationale voetbalwedstrijd Benidorm Cup. De organisatie daarvan maakte deel uit van mijn stage.

“Ik kan van thuis wel nog enkele taken uitvoeren die het bedrijf mij gegeven heeft, maar ook die geraken stilaan afgewerkt. Dat is natuurlijk jammer. Ik begon net een tandje bij te steken voor het bedrijf en kon elke dag aan mijn Spaans schaven. Dat valt nu allemaal weg, samen met mijn buitenlandse ervaring.

“Voorlopig zegt de hogeschool dat ik mijn taken verder moet maken en mijn managementcase, die helemaal rond mijn stage draait, moet voorbereiden. Maar daarna? Daar heb ik nog geen idee van. Dat is toch wat me het meeste stoort, de onwetendheid. Dat was ook zo toen ik nog in Spanje zat. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat er een crisis op ons afkwam, was het wachten op het bericht dat ik terug moest. Maar ook toen dat beslist werd, bleven de vragen zich eigenlijk opstapelen. Wat gebeurt er met de rest van mijn stage? Kan ik mijn diploma halen? En wie draait op voor de gemaakte kosten en de huur? Sommige van die zaken zijn nog altijd niet opgelost.

“Het diploma blijft mijn grootste kopzorg: zal ik kunnen afstuderen en, zo ja, wanneer? Mijn mama hoorde op de radio dat stages mogelijks in september of oktober zullen worden ingehaald. Op die manier zou ik de Benidorm Cup wel kunnen meepikken, maar ik hoop volgend jaar ook nog verder te kunnen studeren. Op dit moment weet ik niet of dat gaat lukken. Het zou toch jammer zijn dat ik louter door de coronacrisis een jaartje zou verliezen.”

Lot Claeys (22), tweede master farmacie aan de UGent

Lot Claeys: ‘Als ik nu uitval, heb ik misschien niet genoeg stage-uren kunnen doen om af te studeren.' Beeld Tim Dirven
Lot Claeys: ‘Als ik nu uitval, heb ik misschien niet genoeg stage-uren kunnen doen om af te studeren.'Beeld Tim Dirven

“Dat het studentenleven nu stilvalt, is wel heel erg kut. (lacht) Ik zit in het laatste jaar. Normaal organiseerde ik nu samen met enkele andere studenten een Full Time-week met allerlei activiteiten: samen uit eten, een feest organiseren en op reis gaan. Kortom, mijn laatste jaar in schoonheid afsluiten. Dat valt nu allemaal in het water.

“Het valt me ook behoorlijk zwaar dat ik mijn vrienden niet kan zien. Ik ben echt een sociaal dier. Ook omdat ik in een kangoeroewoning woon, naast mijn ouders en grootouders. Maar die probeer ik net zoveel mogelijk te mijden uit angst ze te besmetten.

“Onze stage blijft, omdat wij een cruciaal beroep leren, doorlopen. Daar ben ik wel blij om: die stage is het allerbelangrijkste in ons laatste jaar. We moeten 988 uur, of 26 weken, in een apotheek hebben gestaan om te mogen afstuderen. Het zorgt er wel voor dat sommige medestudenten schrik hebben. Stel dat je nu zelfs maar een hoestje krijgt, dan moet je thuisblijven. We nemen natuurlijk veel voorzorgsmaatregelen, maar toch. Als ik nu uitval, heb ik misschien niet genoeg stage-uren kunnen doen om af te studeren. Dat zorgt toch voor de nodige stress.

“Het is wel een beetje een kakgevoel. Langs de ene kant wil ik dat de stage doorgaat, want ik wil mijn diploma halen om verder te kunnen studeren, maar ik vraag me ook af of ik wel met dezelfde competenties zal eindigen als na een normale stage. Gewoonlijk maken we in de apotheek veel magistrale bereidingen, dat zijn crèmes of pilletjes op voorschrift. Dat valt nu zo goed als allemaal weg. Omdat het zo druk is in de apotheek stappen we volledig over naar standaardvoorschriften. Al besef ik ook wel dat we nu andere zaken leren, zoals probleemoplossend denken. Uiteindelijk wordt dit toch een stage om nooit te vergeten.”

Daphne Certyn (23), tweede master burgerlijk ingenieur KU Leuven en praeses van de studentenvereniging VTK

Daphne Certyn: 'We proberen met de studentenvereniging een voorbeeldfunctie op te nemen.' Beeld Tim Dirven
Daphne Certyn: 'We proberen met de studentenvereniging een voorbeeldfunctie op te nemen.'Beeld Tim Dirven

“Het studentenleven is helemaal stilgevallen. Normaal verkopen we met de studentenvereniging dagelijks broodjes en croque monsieurs in onze broodjesbar. ’s Avonds is de fakbar altijd open en zijn er altijd wel activiteiten. Dat valt nu allemaal weg. Voorlopig tot en met 30 april, al is het afwachten wat er daarna mogelijk zal zijn. Dat is niet leuk, neen. Een hele hoop mensen staken veel werk in bijvoorbeeld het organiseren van het galabal dat nu werd geannuleerd.

“Maar we steunen de maatregelen natuurlijk voor de volle 100 procent. We proberen met de studentenvereniging een voorbeeldfunctie op te nemen. Ons wekelijks tijdschrift staat bijvoorbeeld vol tips over hoe studenten contact kunnen houden. Dat is onder de eerstejaarsstudenten wel een probleem, merken we. Zij hebben echt nood aan dat sociaal contact om bijvoorbeeld vragen te stellen over de leerstof. Een forum op Toledo (het online platform van de universiteit, PG) blijkt een hoge drempel te zijn. Maar ook de internationale studenten zitten met een pak vragen. Veel van hen zijn al terug naar hun thuisland, maar sommigen geraken daar nu niet meer. Wij proberen dan de brugfunctie te vormen tussen studenten en de faculteit voor die vragen.

“Voor mij persoonlijk verandert er niet zo veel. Ik studeer bijna af, waardoor de focus voornamelijk op mijn thesis ligt. Maar ik heb geluk: ik heb geen labo-data nodig, waardoor ik mijn thesis voornamelijk van thuis kan maken. Studenten die bijvoorbeeld chemische ingenieursstudies volgen en normaal dagelijks in het labo staan ondervinden daar nu wel heel wat problemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234