Maandag 21/06/2021

GetuigenissenVaccinatie

Zij kregen hun vaccin al: ‘Soms betrap ik er mij op dat ik wat ‘nonchalanter’ geworden ben’

null Beeld GIANNI BARBIEUX
Beeld GIANNI BARBIEUX

De voorbije maanden hebben meer dan 2 miljoen Belgen minstens één dosis van een vaccin gekregen. Hoe voelt dat, ‘gevaccineerd zijn’? Gaat er een hele nieuwe wereld open? Of zijn er enkel wat minder muizenissen in het hoofd? En hoe reageer je op vaccinnijd van je omgeving? Drie gevaccineerden getuigen.

Pierre Dalle (71)

Kreeg AstraZeneca. Eerste dosis in maart, tweede dosis in juni. Woont in Koksijde, gemeente met de hoogste vaccinatiegraad in Vlaanderen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

“Nee, het is niet alle dagen feest in Koksijde”, zegt Pierre Dalle, een gepensioneerde medewerker van de technische dienst van de gemeente. Als risicopatiënt kreeg hij voorrang. “Dat leverde altijd reactie op van mensen van mijn leeftijd: ‘Hoe? Hoe kan het dat jij er al bij bent?’ Een zeer lichte vorm van ‘vaccinnijd’. Nu we de hoogste vaccinatiegraad in Vlaanderen hebben, hoor ik dat minder. Verder is het leven hier niet echt veranderd. Hoe zou het ook? Je mag nergens naartoe. Enfin, ik moet dat een beetje nuanceren. Het leven van de mensen die hier altijd wonen is niet echt veranderd. Maar we worden hier wel overspoeld door de toeristen. Vanmorgen bij de bakker was het écht niet te doen. Mo vent toch. Het lijkt wel hoogseizoen. En fietsers. Fenomenaal. Ik begrijp het wel hoor, de mensen willen naar buiten. Het is hier mooi en vrij. Maar wij gaan toch ook niet naar de Ardennen? Dat is wel iets wat hier leeft onder de mensen.”

“In mijn persoonlijk leven is er ook niet echt iets fundamenteels veranderd. Mijn vrouw en ik hebben altijd contact gehouden met onze enige zoon. Voor de rest zijn wij in ons kot gebleven. En dat is nog zo. Normaal gaan wij elk jaar in mei naar Spanje. Vorig jaar waren we 50 jaar getrouwd en was het plan om dat in Spanje te vieren met de familie. Dat is niet doorgegaan. Ook dit jaar gaan we niet. Verder houden wij ons nog altijd aan de regels en nemen nog steeds dezelfde voorzorgen. Het flesje handgel blijft in de buurt, ik draag nog altijd overal een mondmasker. Het enige verschil is dat ik me veiliger voel. Enfin, dat denk ik toch afgaande op wat ze ons allemaal ‘wijs maken’ op de televisie. Dat je er een beetje beter tegen bestand bent, geeft wat gemoedsrust.”

Yenthe Vandenbroucke (17)

uit Roeselare. Kreeg al twee dosissen van Pfizer, de eerste midden januari en de tweede begin februari. Werkt als jobstudent in de keuken van woonzorgcentrum Vincenthove in Roeselare.

null Beeld Gianni Barbieux / Photo News
Beeld Gianni Barbieux / Photo News

“Ik ben gevaccineerd omdat ik tijdens de vakanties als jobstudent in de keuken werk van een woonzorgcentrum. Gezien ik nog maar 17 ben, krijg ik soms wel te horen dat ik ‘bevoordeeld’ ben. Het zijn niet zozeer jongeren van mijn leeftijd die dat zeggen, wel oudere mensen. Maar door mijn werk kwam ik in contact met oudere bewoners die toen lang nog niet allemaal gevaccineerd waren. Vandaar.”

“Mijn vrienden zeggen wel dat ik het wat makkelijker zal hebben bij de versoepelingen die nu komen. De kans dat ik het nog krijg is inderdaad zo goed als niks. Dat biedt mij straks misschien meer mogelijkheden. Maar nu doe ik niks speciaals. Geen verboden feestjes of andere dingen. Jongeren van mijn generatie kijken ook wat naar hun ouders. Je wil je vader of je moeder niet besmetten. Dat gevaar loop ik nu ook niet meer. En ergens ben ik ook wat geruster voor mezelf. In begin dacht ik: ‘Ach, op mijn leeftijd zal ik het wel niet krijgen’. Maar een paar medeleerlingen op school zijn wel besmet geraakt en zijn er sérieus ziek van geweest.”

“Wat ik wel merk bij mezelf, is dat ik soms wel eens wat minder oplet. Handen als eens minder wassen of ontsmetten dan in het begin. Mondmasker beetje onder de neus of onder de kin. Soms betrap ik er mij op dat ik wat ‘nonchalanter’ geworden ben. Maar alles bij elkaar blijf ik toch redelijk waakzaam en gedisciplineerd. Ook na twee spuitjes.”

Kurt Van Eeghem (68)

cultuurminnaar en Bekend ge-Vaccineerde uit Antwerpen. Pas de eerste prik Pfizer gekregen en de tweede gepland voor eind mei.

null Beeld Jan Aelberts
Beeld Jan Aelberts

“Ik ben hier zielsgelukkig om”, zegt Van Eeghem vanuit zijn schrijfhonk aan zee. “Ik kan het niet genoeg zeggen. Dit betekent dat ik over een aantal dagen een groot deel immuniteit zal opgebouwd hebben en dat ik niet meer zal doodgaan aan een dodelijke ziekte die nog volop rondwaart en in ons land nog elke dag 40 mensenlevens eist. Ik heb een spreekwoordelijk gat in de lucht gesprongen. Dit is een mentale kick.”

“Mijn gedrag verander ik niet. Feesten? Op straat gaan dansen? Nee hoor. Hoewel mijn onwaarschijnlijk lenig lichaam mij dat nog toelaat. Ik blijf zeer voorzichtig. Ik heb nog een hele doos mondmaskers staan. Bovendien, slechts een kwart van de volwassenen verkeert al in mijn geval, driekwart nog niet. Er is geen enkele reden voor mij om gedrag te vertonen dat de overgrote meerderheid nog niet mag vertonen. Ik zou dat nogal aanmatigend vinden van mezelf.”

“Ik wacht op directieven van regering en experten. Ik ben in deze een zeer trouw opvolger van wat de overheid vraagt. Ik vind onze premier en minister van volksgezondheid zeer betrouwbare mensen. Het rijk der vrijheid komt zachtjesaan in zicht. Stap voor stap. Ik kijk zeer uit naar de zomer. Maar ik hou me aan de regels. Ik ben blij dat de vaccinatie in Vlaanderen op zo’n deugdelijke manier gebeurt — echt uit het boekje, vriendelijk accuraat en snel — en dat we hoge percentages van vaccinatiebereidheid halen, wat elders niet zo evident is. Als we nu nog wat meer vaccins krijgen, kunnen we die zaak oplossen.”

Van vaccinnijd heeft Kurt Van Eeghem niet echt last gehad. “Het was ook gewoon mijn beurt. Ik word 69 dit jaar. Ik heb 5.000 vrienden op FB en iedereen die reageerde, was heel vriendelijk en erg blij voor mij. Op één na. Duidelijk een anti-vaxer. Die heb ik ogenblikkelijk ‘ontvriend’. Met de mededeling dat ik van dat soort flauwekul niet gediend ben.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234