Woensdag 01/02/2023

ReportageChaos in VS

Zij bestormden het Capitool: ‘Dat gebouw is van ons! Van ons, het volk!’

Een Trump-supporter hangt aan het balkon te bengelen van de Amerikaanse Senaat. Beeld AFP
Een Trump-supporter hangt aan het balkon te bengelen van de Amerikaanse Senaat.Beeld AFP

Ineens is het geduld op, van de mensen bij het Capitool in Washington. Ze bestormen het hart van de Amerikaanse democratie, bonken op de deur en dan zijn ze binnen. Buiten klinkt gejuich, want de burcht is gevallen. ‘Dit gebouw is van ons!’

Michael Persson

Er zijn beelden van politieagenten in de Senaatszaal met getrokken pistolen. De deur van de Senaat wordt gebarricadeerd met iets wat op een bureau lijkt. Een kleine groep staat voor de deur van de Senaat – mannen met MAGA-petjes, een enkeling in camouflagekleding, eentje met ontbloot bovenlijf, een bontmuts op en de Amerikaanse vlag op zijn gezicht geschilderd. Senatoren en afgevaardigden ontsnappen via een zijdeur. Wat later zijn er mensen binnen.

Er zijn beelden van een vrouw die haar nek vasthoudt, en bloed opgeeft. Er verschijnen foto’s van mensen op de stoel van de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell. Foto’s van het computerscherm van de Democratische oppositieleider Nancy Pelosi. En buiten klinkt gejuich. De burcht is gevallen. Of, zoals Joseph Morgan uit Tucson, Arizona zegt: de burcht is heroverd. “Dat gebouw is van ons, het volk!”

Het was de president zelf die een paar uur eerder de aanzet gaf, voor een publiek van enkele tienduizenden met verwachtingsvol wapperende vlaggen. “We pikken het niet langer!”, zegt hij op een podium voor het Witte Huis, en de menigte juicht. “Vecht voor Trump!”, klinkt het uit enkele tienduizenden kelen. Vier jaar nadat hij hen hoop begon te geven, is hij hun enige hoop geworden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De mannen en vrouwen met hun petjes en vlaggen en eventuele spuitbussen en kogelvrije vesten zijn vanuit het hele land aan komen rijden, om de laatste strohalm te grijpen waarmee het presidentschap van Trump moet worden verlengd.

Nadat de Republikeinen vier jaar lang Trump hebben gesteund, lijken velen van hen nu van het rechte pad te raken, in de ogen van de Trump-aanhangers. Die ogen richten zich vooral op vicepresident Mike Pence, die vandaag de vergadering voorzit waarin het Congres Joe Biden als nieuwe president moet aanwijzen maar die, zo denken of hopen de aanwezigen, net zo makkelijk nog steeds de door de vijftig staten goedgekeurde kiesmannen kan afkeuren.

‘Stuur het terug!’

“Ik hoop dat Mike het juiste doet vandaag!”, zegt Trump. “Alles wat hij moet doen is het verkiezingsresultaat terugsturen naar de staten, waar ze de uitslag kunnen hercertificeren.” “Stuur het terug!”, scandeert de menigte. “Als hij dat niet doet, zal het een trieste dag worden voor ons land”, zegt Trump. “Want hij is ingezworen om zich aan de Grondwet te houden.”

Dat de Grondwet juist voorschrijft dat hij dat helemaal niet kán doen, en slechts een ceremoniële rol vervult, is een misverstand, denken ze hier. “Het is niet zo ingewikkeld”, zegt Martin Mueller, een vijftiger uit Pittsburgh, Pennsylvania, met een baard en een vlag met ‘no more bullshit’. “Pence kan er makkelijk onderuit. Hij moet die enveloppen gewoon niet accepteren.”

Maar hij is er niet gerust in. Veel andere Republikeinen hebben hem ook al teleurgesteld door zich niet te verzetten tegen de verkiezingsuitslag. “Het is ongelooflijk. Lindsey Graham, Tim Scott, Mitch McConnel, ze waren allemaal mensen die ik respecteerde, tot twee dagen geleden. Ze surfen mee op het succes van Trump tot het erop aan komt. Wat een slappelingen. Vandaag is de dag dat de partij in tweeën breekt: de Republikeinse partij en de partij van Trump.”

Het is dan nog het begin van de middag, en de dag ligt nog open. Er is nog geen nieuwe president, de Senaatsverkiezingen in Georgia zijn nog niet definitief, er zijn nog geen onomkeerbare stappen gezet. De meeste mensen hier hebben geen plan. “We wachten af”, zegt Deanna uit Ohio. “Het is alles of niets, maar ik weet nog niet wat we gaan doen als het niets wordt.”

Revolutie

Het hele proces in het Congres moet dan nog beginnen – en eigenlijk durft niemand te voorspellen waarmee dat zal eindigen. Maar wat als er gewoon gebeurt wat de Grondwet voorschrijft, en ­Biden als president wordt aangewezen?

“Dan wordt het revolutie”, zegt Teresa Pratt uit Pennsylvania, die met een bord rondloopt waarop staat ‘When Tyranny Becomes Law, Rebellion Becomes Duty’ – een uitspraak van Thomas Jefferson. “Mijn stem heeft niet geteld, dat weet ik zeker. Ik heb het formulier ingevuld en dat werd daarna ingescand door iemand met, je raadt het niet, een Black Lives Matter-shirt!”

MAGA-aanhangers, de ene al wat fleuriger uitgedost dan de andere, confronteren de agenten in het Capitool.  Beeld AFP
MAGA-aanhangers, de ene al wat fleuriger uitgedost dan de andere, confronteren de agenten in het Capitool. Beeld AFP

Sommigen hebben het over het bestormen van het Capitool. “Iemand moet het eerste schot vuren”, zegt Jock, de man van Deanna uit Ohio. “Dat hoeft niet vandaag te gebeuren, dat kan ook morgen zijn. En daarna breekt de hel los. Anders gaat dit land eraan.”

De Threepercenters, de club die zichzelf heeft vernoemd naar de drie procent van de bevolking die volgens de overlevering genoeg was om in opstand te komen tegen de Engelsen, zeggen dat zij het liever vreedzaam houden. “Maar als het echt niet anders kan,” zegt een vrouw die zich voorstelt met haar gevechtsnaam, Little Bit, “dan moeten we het land verdedigen.”

Twee uur later stijgt er een gejuich op rond het Capitoolsgebouw, waar de trappen en bordessen vol staan met mensen die ook allemaal naar binnen willen. “USA, USA, USA!”, wordt er gescandeerd. Ja, dit is Amerika.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234