Donderdag 01/06/2023

Zig Zag door het leven van BBV's

TV De Wereld, het productiehuis van Karl Symons, heeft een nieuwe formule gevonden voor een programma over en met 'Bekende Vlamingen', of beter 'Boeiende Bekende Vlamingen' (BBV). In het gloednieuwe VTM-reportagemagazine Zig Zag worden telkens twee van die BBV's gedurende één à twee dagen gevolgd. Beide reportages die zigzag door elkaar gemonteerd worden en zo een boeiende confrontatie tussen twee heel verschillende mensen en leefwerelden moeten opleveren. In de eerste aflevering zigzagt Louis Tobback met Phaedra Hoste.

Zig Zag is een idee van Jan Vandermotte, die eerder als cameraman voor verschillende TV De Wereld-projecten werkte, zoals Nulpunt, Domino en Go 2! Alleen is het maar de vraag waarom nu nogmaals een programma over en met bekende Vlamingen wordt gemaakt. "Als wij bekende Vlamingen op het scherm zien, dan is dat altijd heel fragmentarisch", zo vindt producer Johan Tuyaerts. "Een bekende sportman met een reactie net na de wedstrijd, een zanger die een nieuwe cd heeft uitgebracht, of een politicus met een heel pak dossiers onder de arm."

Het nieuwe human interest-programma wil een andere aanpak. Het volgt in elke aflevering 2 BBV's op een heel natuurlijke manier. De camera registreert als het ware een dag in het leven van twee bekende mensen. Dus geen obligate gesprekjes in het licht van de spots, maar een portret over het echte leven, en dus ook over de minder leuke kanten van het bekend zijn. "Het criterium is hun persoonlijkheid en de wereld waarin zij zich bewegen", zegt producer Johan Tuyaerts. Hij neemt Jan Verheyen als voorbeeld. "Voor velen is Jan Verheyen een notoir panellid in tal van tv-programma's, maar de meesten weten niet dat hij in de filmbusiness zit. Daarom hebben wij ervoor gekozen om hem te volgen op het filmfestival van Cannes."

Essentieel in Zig Zag is het contrast dat door de keuze van de twee BBV's ontstaat. Dat zal reeds vanaf de eerste aflevering overduidelijk zijn. Tussen de leefwereld van een gehaaid politicus als Louis Tobback en die van een bekend fotomodel als Phaedra Hoste gaapt effectief een diepe kloof. Om dat extra in de verf te zetten, hebben de makers gekozen voor een parallelmontage, waardoor de kijker voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen beide, heel verschillende protagonisten. Zij worden dus met elkaar geconfronteerd zonder dat ze met mekaar oog in oog komen te staan.

Los van deze parallelmontage heeft Zig Zag nogal wat raakpunten met Mensen, het reportagemagazine dat Luckas Vander Taelen maakte in de begindagen van VT4. Net als Vander Taelen kijkt realisator Jan Vandermotte over de schouders van de mensen mee en dringt op die manier in hun leven binnen. Zo leer je deze mensen op een andere maar veel levensechtere manier kennen, want de camera neemt hen eigenlijk op onbewaakte momenten. Bovendien moeten ook in Zig Zag de beelden voor zich spreken, want er is geen presentator of off screen-commentaar. Er loopt hoogstens af en toe een indicatietekst onderaan in beeld om de kijker wegwijs te maken in wat er op het scherm gebeurt. Die vorm is voor VTM, waar de verpersoonlijking van tv-programma's deel uitmaakt van de bedrijfscultuur, heel ongewoon.

Toch lijkt Zig Zag heel toegankelijk. Het programma heeft dan ook niet de pretentie om een indringend gesprek te voeren of diepgravende analyses te maken van deze BBV's. De doelstelling is volgens producer Johan Tuyaerts twee persoonlijkheden en twee werelden naast mekaar te zetten in één programma, niet meer maar ook niet minder. Bovendien worden zij gevolgd in hun natuurlijke omgeving. "Louis Tobback op vakantie in Zuid-Frankrijk zou misschien leuk zijn voor enkele minuten, maar hem volgen op 1 mei, de hoogdag van de socialisten, lijkt mij toch zoveel interessanter", aldus Johan Tuyaerts.

Dus is Zig Zag op de dag dat Louis Tobback zich het meest socialist voelt, in zijn kleine Peugeot 205 gestapt en met hem van de ene viering naar de andere getrokken. Om dezelfde reden wordt ook Phaedra Hoste uitgerekend op een bijzonder drukke dag - we zien haar o.a. tijdens een slopende fotosessie voor lingerie - gevolgd. In de andere afleveringen van deze dertiendelige reeks zijn o.a. premier Jean-Luc Dehaene, Marc Verwilghen, Jean-Marie De Decker, Jan Verheyen, Axelle Red, Greet Rouffaer, Zorah en Dominique Vanroost-Monami aan de beurt. (LB)

ZIG ZAG VTM 21.55

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234