Donderdag 28/01/2021

zien en gezien worden in de Concert Noble

Gewezen CVP-voorzitter Herman Van Rompuy: 'Ah, the good old days'

Van bourgeoisie tot CVP-staat

George W. Bush was er gisteren te gast, maar in de jaren negentig keek de Wetstraat-pers er vooral uit naar wat de CVP te vertellen had op haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. De Concert Noble, ooit trefpunt van de Belgische nobiljons, werd in de jaren zeventig eigendom van de Boerenbond en daardoor place to be voor de CVP. 'Ik wilde er weg', zegt oud-CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck. 'Het stond voor de CVP-staat.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Filip Rogiers

Dat de Belgische revolutie van 1830 niet zo revolutionair was, mag blijken uit de geschiedenis van de Concert Noble. Het riante pand in de Brusselse Aarlenstraat ontleent zijn naam aan een club uit het ancien regime: de Sociëteit Concert Noble, een gezelschap dat in 1785 werd opgericht door de aartshertogen Albert van Saxe-Teschen en Marie-Christina van Oostenrijk. 'Belgisch' werd de Concert Noble pas toen de club in 1871 een gebouw kocht in de Leopoldswijk.

"Dat was de eerste adellijke buitenwijk van Brussel", vertelt een medewerkster van de vzw Korei, dat over het gebouw een gids publiceerde. "Tussen 1840 en 1860 is die wijk met geld van Leopold I en II opgebouwd. Het heeft een damboordpatroon met twee grote assen: de Wetstraat en de Beliardstraat. Die boulevards waren zo breed omdat vier- tot zesspannen er een bocht moesten kunnen nemen." Voor de Belgische nobiljons, en onder impuls van Leopold II, ontwierp architect Hendrik Beyaert er het pand dat in 1873 werd opgetrokken. "Het heeft een climax-opbouw. Dat wil zeggen dat je eerst een aantal kleinere zalen door moet om tot in de grote feestzaal te geraken. Die opbouw diende om te zien en gezien te worden."

En zo ging dat ook in de jaren negentig toen de CVP er, op het hoogtepunt van haar macht, haar nieuwjaarsrecepties hield. Je schuifelde er deemoedig binnen van de voorkamer door de galerij naar het buffet en de speelzaal. En je gaf je ogen de kost om te zien wie er in welk kamertje met wie bleef staan smoezen terwijl de partijvoorzitter zijn speech begon.

De CVP kon dat heiligdom huren voor een vriendenprijsje, want het werd in de jaren zeventig eigendom van bankier ABB (later opgegaan in KBC), gelieerd aan de Boerenbond. Het feestzalencomplex, een beschermd monument sinds 1983, werd gerestaureerd en geïntegreerd in een nieuwbouw kantorencomplex van de Boerenbond.

Herman Van Rompuy (CD&V) hield er als CVP-voorzitter in 1989 voor het eerst een nieuwjaarsreceptie. "Tot dan toe hadden we met de Franstalige PSC een gezamenlijke receptie in het partijgebouw in de Tweekerkenstraat. Maar dat wilden we veranderen, en dus werd het de Concert Noble. Dat was de plaats waar iedereen naartoe kwam in de jaren negentig, evident, want we waren aan de macht. We hadden de eerste minister en de minister-president. Ah, the good old days, weet u wel."

In 1999 kende de CVP er zijn laatste memorabele maar achteraf gezien pijnlijke moment. Marc Van Peel zei daar over de VLD: "Het geknakte riet zult gij niet breken." Drie maanden later knakte de CVP en werd het paars-groen. Nog één keer verzamelde de partij onder Van Peels opvolger, Stefaan De Clerck, in de Concert Noble. Maar de Wetstraat-pers had vooral oog voor de lege plekken in het immense pand - de verdrijving van de macht liet zich voelen. De Clerck en de Concert Noble, dat ging niet meer samen. "Ik wilde er weg", zegt hij. "We wilden een andere partij worden. En de Concert Noble, dat stond te veel voor de CVP-staat, voor de machtspartij die wij waren. We wilden wat frisser ogen, wat minder gekoppeld worden ook aan de Boerenbond." De eerstvolgende maand januari klinkte de CD&V op het nieuwe jaar in... de kelders van het partijkwartier.

n President Bush en premier Verhofstadt komen aan in het riante feestzalencomplex de Concert Noble, waar beiden een speech hielden. (Foto AFP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234