Woensdag 01/02/2023

Ziekte Marie-Rose Morel leidt tot Facebookrel bij Vlaams Belang

BRUSSEL

Europees Parlementslid Frank Vanhecke, een intimus van Morel, reageert erg verbolgen. Hij dreigt met onmiddellijk ontslag als Debie en co, aanhangers van Philip Dewinter, niet uit de partij worden gezet.

Het was nieuwssite Apache.be die gisteren berichtte over de Facebookcommentaar van VB-veiligheidsspecialist Bart Debie. Nadat bekend was geraakt dat de gezondheidstoestand van gewezen VB-lid Marie-Rose Morel onlangs snel achteruit is gegaan - de kankercellen zouden nu ook in de hersenen zitten - zorgden enkele berichten op Facebook voor forse beroering. Bart Debie, de zogeheten veiligheidsspecialist van VB, postte de verheugde commentaar “Leg de champagne al maar koud”, nadat zijn partner, ook een VB-hardliner, had gemeld dat ze zich afvraagt “of het einde nu werkelijk in zicht is. Laat ons hopen!”.

Voor andere VB’ers waren die reacties een brug te ver. Verontwaardigd om zoveel gebrek aan fatsoen stapten onder meer partijbestuursleden Jurgen Ceder en Yves Buysse meteen naar voorzitter Bruno Valkeniers om het ontslag van Bart Debie, van diens partner en van de vriendin van Morels ex te eisen. Opmerkelijk: meteen na hun interventie werden alle ‘dubieuze’ statussen en commentaren aangepast. In nieuwe commentaren, van enkele uren later, werd plots de indruk gewekt dat Debie en zijn partner een doorbraak voor hun eigen zaak te vieren hadden.

Maar dat was helaas niet snel genoeg om een explosie te vermijden. Onder meer Frank Vanhecke, Europees Parlementslid en erevoorzitter van het Vlaams Belang, was geschandaliseerd door de kwetsende taal van Debie en co. “Die mensen zijn alle opvoeding en schaamte voorbij”, fulmineerde Frank Vanhecke in een reactie aan Apache.be. “Ik blijf geen dag langer lid van een partij die deze mensen aan boord houdt. Maandag op het partijbestuur moet er beslist worden.”

De situatie liep fors uit de hand toen het nieuws werd opgepikt en rondgestuurd op Twitter, gevolgd door zowat alle nationale nieuwssites. Debie, een paar jaar geleden veroordeeld wegens het mishandelen van arrestanten en het vervalsen van pv’s, was er snel bij voor een repliek. Volgens hem sloeg de status van zijn partner op “het feit dat wij nu eindelijk, na meer dan zes maanden, een vergunning krijgen van het gemeentebestuur om onze nieuwe handelszaak uit te buiten (sic).” De vriendin van Debie wil een schoonheidssalon openen.

Niet alleen in de media, ook tegenover de partijtop moest Debie zich verantwoorden. Hij verklaarde opnieuw dat het gaat om de aanslepende vergunningsprocedure. “Wij nemen akte van die verklaring en zullen de zaak verder bekijken”, stelt partijwoordvoerder Joris Van Hauthem. Er worden tot nader order geen maatregelen getroffen tegen Debie.

Interne verdeeldheid

Voorlopig lijkt de partij het daarbij te willen laten. De uitleg van Debie rammelt nochtans aan alle kanten. Niet alleen is er de op zijn minst merkwaardige chronologie van de feiten, op Facebook mengde ook Julie Kegels, VB-lid en de nieuwe partner van de ex-man van Marie-Rose Morel, zich in de vrolijkheden. Zij was spil in de vechtscheiding van Morel. Ook Sandy Neel, partijmedewerkster en eveneens een getrouwe van Philip Dewinter, reageerde. “Klanten van onze handelszaak”, beweert Debie daarover. Meer nog, op de dag dat het nieuws bekend raakte dat Marie-Rose Morel opnieuw kanker had, schreef diezelfde Debie al op zijn Facebookpagina: “It’s a beautiful day”. De partij wenste daar niet meer op te reageren.

Dat het een delicate kwestie is, staat buiten kijf. Philip Dewinter, sinds jaar en dag de mentor van Debie: “Geen commentaar, dit is een interne kwestie. Uw lezing is slechts een interpretatie”, klonk het kortaf tegenover De Morgen. De bijzonder pijnlijke rel legt nogmaals de zware interne verdeeldheid bij het Vlaams Belang bloot, na drie opeenvolgende verkiezingsnederlagen sinds 2006 en de recente penibele peilingen. Na enkele vorige botsingen stapte Morel uit de partij, en kondigde Vanhecke aan niet meer op een VB-lijst te willen staan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234