AchtergrondCoronacrisis
Ziekenhuizen worden steeds meer ongerust: ‘Het kan nu heel snel gaan’
Er worden in de ziekenhuizen alweer meer dan 500 coronapatiënten verzorgd. De meesten zijn ernstig ziek, één op de vijf ligt op intensieve zorg. De crisiscellen komen samen en de draaiboeken keren terug. ‘Want het kan heel snel gaan’, zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.
Het aantal opnames in de ziekenhuizen is al een tijdje aan het stijgen. Gemiddeld worden nu 53 coronapatiënten per dag opgenomen. Op de diensten intensieve zorg liggen nu 94 patiënten. Het aantal opnames verdubbelt om de tien dagen. In dit tempo zullen eind volgende week 100 patiënten per dag gehospitaliseerd worden. “Het kan nu snel gaan”, zegt ook Geert Meyfroidt (UZ Leuven). “In het begin lijkt een exponentiële curve heel traag te stijgen. Maar al die kleine stijgingen kunnen uiteindelijk leiden tot een steile knik naar boven. En dan is het te laat.”
In het UZ Leuven liggen momenteel nog geen Covid-19-patiënten op intensieve zorg. “Het is in nog geen enkel ziekenhuis problematisch. Maar tijdens de eerste golf hebben we gezien hoe rap dat kan veranderen. Daarom is het belangrijk dat we deze situatie ernstig nemen. Want op den duur gaan mensen alles relativeren. Als er nu niets gebeurt, blijft het aantal opnames toenemen tot het punt waarop het oncomfortabel wordt”, zegt Meyfroidt.
Van 4 naar 19 opnames
Het virus woekert nu vooral in Brussel. De hoofdstad telt 246 besmettingen per 100.000 inwoners, terwijl dat voor het hele land 125 is. In het UZ Brussel merken ze de alarmerende evolutie, zegt CEO Marc Noppen. “We zijn vandaag opnieuw gestart met de dagelijkse vergadering van de crisiscel, omdat we sinds het weekend een significante stijging zien van mensen die op de spoed binnenkomen met een mogelijke coronabesmetting. Het aantal ziekenhuisopnames is in korte tijd gestegen: op 11 september werden hier 4 Covid-19-patiënten verzorgd, nu 19. We hebben ons draaiboek uit de lade gehaald en zitten toch weer in ernstige modus.”
Nog een factor die de ongerustheid voedt: “De ernst van de pathologie neemt ook toe. Bij ons liggen vier patiënten op intensieve, drie van hen liggen op de buik en worden beademd”, zegt Noppen. “Gisteren (dinsdag, red.) waren we vrij ongerust, maar de afgelopen 24 uur hebben we dan weer geen enkele nieuwe opname gehad op intensieve zorg. Het komt met pieken, en dat maakt het verraderlijk.”
“Het profiel van de zieken is niet veranderd sinds de eerste golf”, zegt Meyfroidt nog. “Hetzelfde type patiënten, hetzelfde virus. Ik hoor dat een aantal mensen aan de hart-longmachines ligt en dat de helft van de patiënten op intensieve beademd wordt. Maar ook degenen op intensieve die niét beademd worden, zijn heel erg ziek.”
Marc Noppen heeft al gepeild bij het personeel hoe het naar een mogelijke herhaling van de coronacrisis in het voorjaar kijkt. “Iedereen had wel verwacht dat de tweede golf zou komen, maar ze is er toch sneller dan verwacht. Ik hoor bij de mensen van intensieve dat ze er klaar voor zijn. ‘Hier zijn we voor opgeleid’, zeggen ze. Het personeel heeft wel graag de garantie dat er voldoende beschermend materiaal voorhanden is, en dat is nu wel het geval. In die zin kunnen we de mensen geruststellen.”
“De bezorgdheid om beschermingsmiddelen speelt nu veel minder”, zegt ook Meyfroidt. “Nu zijn ziekenhuizen vooral ongerust over de mogelijke uitval van personeel. Als mensen in de herfst besmet raken en twee weken in quarantaine moeten gaan (op de laatste Veiligheidsraad bijgesteld tot één week, als de symptomen dan verdwenen zijn, red.), dan kunnen sommige diensten in de problemen raken. Ook het welzijn van het personeel is een bron van bezorgdheid. Niemand heeft na het heel zware voorjaar deftig vakantie kunnen nemen. Het zal voor veel mensen moeilijk zijn om er weer aan te beginnen, maar we gaan dat toch weer doen.”
Drie patiënten in Hasselt
In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, dat tijdens de eerste golf hard getroffen was, zijn op dit moment drie patiënten op de Covid-19-afdeling opgenomen, van wie twee op intensieve zorg. “We zijn alert en goed voorbereid”, zegt woordvoerster Lieve Ketelslegers. “Alle structuren en groepen zijn samengesteld. Als het nodig is, kunnen ze geactiveerd worden.” Eenzelfde verhaal in het UZ Gent, waar nu acht patiënten met corona liggen, van wie drie op intensieve. “Het aantal patiënten is momenteel nog beheersbaar, maar we achten de kans reëel dat de opnames verder zullen stijgen. We zijn daarop voorbereid.”
Professor Noppen eindigt op een positieve noot: “Het kan snel gaan, dat klopt. Maar dat geldt in beide richtingen. Als iedereen zich aan de regels houdt, dan is er veel mogelijk.”