Vrijdag 18/06/2021
Bart Eeckhout Beeld DM
Bart EeckhoutBeeld DM

Standpunt

Ziekenhuizen voorbereiden op corona klinkt saaier dan treinen te stoppen en grenzen sluiten, maar het is zoveel efficiënter

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de uitbraak van de coronagriep nog altijd geen pandemie. Dat lijkt toch vooral een kwestie van semantiek, nu na China en zijn buurlanden ook plots Europa (Italië) en het Midden-Oosten (Iran) te kampen krijgen met vooralsnog onverklaarbare en dodelijke besmettingshaarden.

Slim en subtiel past in eigen land alvast ook viroloog Marc Van Ranst de boodschap aan. Van ‘de Belg heeft niets te vrezen’ gaat het naar ‘de kans is groot dat corona ook hier opduikt’.

Dat lijkt een correcte vaststelling. Bekijk je het continentaal dan is het coronavirus nu ook echt op ‘ons’ vasteland aangeland. Gezien het vrije verkeer tussen Noord-Italië en onze contreien, ligt het in de lijn der verwachtingen dat het vrij makkelijk overdraagbare virus zich niet tot het schiereiland gaat beperken. Overigens, voor wie in die illusie zou verkeren: sluiting van de grenzen zou evenmin een griepvirus tegenhouden.

Door eenvoudigweg de waarheid te vertellen doet dokter Van Ranst daarmee wat hij, en de Belgische overheid in het geheel, al de hele tijd doet: correct en frequent communiceren, zonder paniek te zaaien maar ook zonder de waarheid te verdoezelen. Dat verdient een pluim.

De vraag is wel of het volstaat. Het is niet omdat je van overheidswege ‘geen paniek’ roept, dat er ook geen paniek ontstaat. Of we dat nu graag willen of niet, een al dan niet lichte staat van paniek lijkt zich nog sneller te verspreiden dan het coronavirus zelf. In Frankrijk is een reizigersbus uit Italië staande gehouden omdat de chauffeur kampte met hoestbuien, tussen Oostenrijk en Italië heeft een passagierstrein geblokkeerd gestaan, in Nederland stuurt een school kinderen na verlof in Italië eerst naar de dokter en in Duitsland worden alvast mondmaskertjes gehamsterd. Ook in ons land denkt menig burger wellicht dat de situatie er beroerd uitziet.

Paniek is ook vaststelbaar bij de reactie van de wereldwijde beurzen, de overgevoelige en vaak irrationele koortsthermometer van de wereldeconomie. Of de koersval meer wordt dan een tijdelijke correctie valt niet in te schatten, maar voor wie al wantrouwig is, is het wellicht een argument extra dat er ‘iets’ mis is.

In haar noodplanning houdt de overheid ook best rekening met die oncontroleerbare factor van het menselijke gemoed. Voor één individu kan het verstandig lijken om alvast bijvoorbeeld mondmaskertjes in te slaan. Als iedereen zo denkt, ontstaat een rush. Daardoor kan er nood ontstaan bij diegenen die die producten absoluut als eerste nodig hebben: dokters en verplegend personeel. Dat zou pas echt slecht nieuws zijn.

De grootste taak voor de overheid nu is dan ook de noodplannen afstoffen, de ziekenhuizen voorbereiden en voorzien van voldoende hulpmiddelen. Het klinkt saaier dan plannen smeden om treinen te stoppen en grenzen te sluiten, maar het is zoveel efficiënter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234