Donderdag 21/10/2021

Ziekenhuizen overvol door zacht weer

Brussel l Van Tongeren tot Oostende zitten de ziekenhuizen overvol. Uit een eigen rondvraag bij vijftien ziekenhuizen blijkt dat er dertien 'vol tot overvol' zijn. Ingrepen worden uitgesteld, noodzalen opgericht en ontslagen versneld.

Het Klina in Brasschaat had gisterenmiddag nog welgeteld 10 van de 432 bedden over en in het AZ Sint Jan in Brugge bedroeg de bezettingsgraad 'slechts' 81 procent. Het zijn de enige twee ziekenhuizen die niet volledig vol zitten. Het ASZ Aalst heeft momenteel een bezetting van 114 procent, op pediatrie zelfs 125 procent. Wetteren noteert 118 procent en zowat al de andere gecontacteerde ziekenhuizen, gaande van Hasselt over Antwerpen tot Ieper, hebben geen bed meer vrij. "Mensen zitten hier letterlijk te wachten op een bed", zucht Alain Parewyck van het ASZ Aalst, "en het heeft geen nut dat we ziekenhuizen in de omgeving opbellen met de vraag om patiënten over te nemen, want zij zitten met hetzelfde probleem."

Gebroken botten

Oorzaak is niet per se de griep. De meeste ziekenhuizen houden het op een combinatie van griep, luchtwegeninfecties, gebroken botten na de afgelopen vrieskou en geplande ingrepen die door de feestdagen tot nu uitgesteld werden. Maar dan nog is het uitzonderlijk dat de piek zich zo hevig en simultaan laat voelen in zowat alle ziekenhuizen. Jean-Pierre Hermans van het AZ Vesalius in Tongeren wijt het aan het weer. "Vriesweer is goed voor de gezondheid", zegt hij, "maar zodra de dooi begint, loopt het mis en beginnen al aanwezige virussen en bacteriën op te spelen."

Zowat elk ziekenhuis moest gisteren in crisisberaad om de ingewikkelde opnamepuzzel in mekaar te krijgen. "Daarnet hadden we veertien patiënten die zaten te wachten", vertelt Jan Blontrock van het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper. "Er waren nog dertien bedden. We zijn net begonnen met mensen op te bellen met de mededeling dat kleinere geplande ingrepen morgen (vandaag, KH) niet zullen doorgaan. Dat doen we enkel in uiterste nood, maar het kan niet anders. We wilden naar Roeselare bellen met de vraag of zij patiënten konden overnemen maar ze hadden al getelefoneerd om net hetzelfde te vragen." In het UZA is inmiddels een extra ruimte ingericht om bijkomende patiënten op te vangen en zowat overal wordt er bij artsen op aangedrongen om patiënten in de mate van het mogelijke versneld te laten gaan.

Wanneer de ziekenhuizen weer wat ademruimte zullen krijgen, is niet duidelijk. De meeste verwachten nog moeilijke dagen tegemoet te gaan. "Op dit moment zitten we met een bezettingsgraad van 81 procent nog goed", stelt Hans Rigauts van het AZ Sint Jan in Brugge, "maar maandag is altijd één van de rustigste dagen." (KH)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234