Dinsdag 31/01/2023

VaccinatiesZiekenhuizen

Ziekenhuizen mogen volgende week geen enkele eerste dosis coronavaccin aan personeel geven

Een werknemer in het AZ Palfijn in Gent wordt gevaccineerd.  Beeld Wannes Nimmegeers
Een werknemer in het AZ Palfijn in Gent wordt gevaccineerd.Beeld Wannes Nimmegeers

De vaccinatiecampagne bij het ziekenhuispersoneel sputtert opnieuw. Volgende week mogen zij geen nieuwe personeelsleden meer inenten. ‘De rekker bij onze mensen staat op knappen.’

Roel Wauters

Elke donderdag krijgen de Vlaamse ziekenhuizen waar het Pfizer/BioNTech-vaccin wordt opgeslagen een update met hoeveel spuitjes zij mogen reserveren voor het eigen personeel. Het aantal voor komende week: 0. Ook de andere ziekenhuizen, waar het Moderna-vaccin wordt toegediend, moeten noodgedwongen de pauzeknop indrukken. De Amerikaanse fabrikant levert volgende week geen vaccins. “Dit levert veel frustratie op bij het personeel”, zegt Marc Noppen, CEO van het UZ-Brussel, die al in De afspraak aan de alarmbel trok.

Half januari werd aangekondigd dat het ziekenhuispersoneel sneller dan voorzien een prik kon krijgen. Alleen: de campagne was nog maar twee dagen op gang, of het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid trok al aan de noodrem. Omdat Pfizer/BioNTech veel minder vaccins leverde dan eerst gepland, moest de vaccinatiecampagne in de ziekenhuizen vertraagd worden. Nu stokt de machine opnieuw. Volgende week kan het personeel dat een tweede prik nodig heeft, die nog krijgen, maar nieuwe dosissen worden niet meer uitgedeeld.

“We wisten dat begin februari een lastige periode zou worden, met weinig vaccins die geleverd worden. Dan zal je altijd mensen moeten teleurstellen”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Ik begrijp die frustratie, maar we hebben nooit onze beloftes tegenover de ziekenhuizen gebroken. Ze wisten dat dit kon gebeuren.”

‘Teleurstelling’

Het probleem is dat er onvoldoende Pfizer/BioNTech-vaccins voor handen zijn om zowel de woon-zorgcentra als de ziekenhuizen te bedienen. Volgende week is het net drie weken geleden dat de inentingen in de ouderenzorg op toerental kwamen, met vaccinaties in meer dan 400 woon-zorgcentra. “Daar moeten ze nu allemaal hun tweede prik krijgen”, legt Moonens uit. “Zowat alle capaciteit gaat die richting uit. Tegelijk zijn we de vaccinatie van andere prioritaire groepen aan het voorbereiden.” Het gaat dan over bewoners van centra voor mensen met een handicap of psychiatrische centra, maar daarnaast ook huisdokters en thuisverpleegkundigen.

“Deze terugval is opnieuw een grote teleurstelling voor ons personeel”, reageert Margot Cloet, topvrouw van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro. “De rekker van onze mensen staat op knappen, na al het werk dat ze al hebben geleverd.”

Ze heeft er begrip voor dat het moeilijk plannen is wanneer ons land afhankelijk is van de leveringen door Moderna en Pfizer/BioNTech, maar ze hekelt ook de aankondigingspolitiek vanuit de regering. “Die schept grote verwachtingen, maar het resultaat is een stop-and-gobeleid. Het ziekenhuispersoneel ziet ook dat straks de vaccinatiecentra opengaan, maar intussen weten zij niet wanneer zij hun prik zullen krijgen.” Ze vraagt meer transparantie over wanneer welke vaccins worden geleverd en welke beschikbaar zijn voor het personeel.

In de frontlinie

De meeste ziekenhuizen hebben intussen wel al het personeel ‘in de frontlinie’ kunnen inenten. Het gaat dan om de mensen die op de spoedafdeling en intensieve zorgen werken. Toch heeft niet niet alle personeel op de covidafdelingen al een prik gehad, laat staan op de andere afdelingen. “Ook zij snakken naar die bescherming”, zegt Cloet. “Wij krijgen dit niet meer uitgelegd.”

Wat veel ziekenhuizen frustreert, is het gebrek aan duidelijkheid op langere termijn. De vaccinatiebereidheid bij het personeel is groot, maar er is geen info wanneer ze vaccins beschikbaar zullen zijn.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat de vaccinaties coördineert, moet voortdurend balanceren tussen snelheid, betrouwbaarheid en de mogelijkheden van de logistieke keten. “Daarom hoedden we er ons voor om voorspellingen te doen over langer dan een week”, zegt Moonens. Om de ziekenhuizen enigszins gerust te stellen, werd de blik nu toch iets verder geworpen, want er ligt toch enig goed nieuws in het verschiet.

Tweede prikje

De ziekenhuizen kregen een nieuwe mail binnen met daarin de prognose over hoeveel vaccins ze bij hun personeel kunnen toedienen in de week nà volgende week, vanaf 15 februari. “Bij ons zouden het er 900 zijn”, zegt Noppen. “Daar kunnen we twee dagen mee verder. In totaal zullen we dan 1.700 van onze collega’s hebben ingeënt, daarna moeten er nog een kleine 3.000 langskomen. Dat zou dan toch een stap vooruit zijn.”

Hoewel de leveringen van Pfizer/BioNTech en Moderna het nu even laten afweten, nemen de volumes weer toe vanaf half februari. Tegelijk zal tegen dan stilaan het merendeel van de mensen in de woon-zorgcentra hun tweede prikje hebben gehad, waardoor de focus van de campagne verlegd kan worden.

80.000 dosissen

Bovendien is vanaf de komende week ook het AstraZeneca-vaccin beschikbaar, met een eerste levering van meteen 80.000 dosissen. Ook daar lopen de aantallen snel op: de week nadien worden nog eens 200.000 vaccins verwacht.

Let wel, het is nog niet beslist hoe de vaccins van AstraZeneca juist ingezet worden. Ons land heeft beslist ze niet te gebruiken voor mensen ouder dan 55, omdat de werking in die bevolkingsgroep nog niet afdoende bewezen is. Maar het is nog niet duidelijk of ze wel gebruikt worden voor kwetsbare groepen of het zorgpersoneel. De ministers van Volksgezondheid vergaderen daarover zaterdag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234