Donderdag 17/10/2019

Ziekenhuizen moeten patiënten weigeren

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Verschillende ziekenhuizen verspreid over heel het land hebben beslist tot of overwegen een opnamestop. De griepepidemie die nog altijd door het land waart en de talrijke virussen en bacteriën die de luchtwegen op de proef stellen, zorgen ervoor dat er op verscheidene plaatsen bedden tekort zijn.

"Wellicht moeten we vanavond (gisterenavond) overgaan tot een opnamestop", zegt de algemeen directeur van het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares in Sint-Niklaas. "We hebben te kampen met een gigantisch overaanbod aan patiënten. De limiet is bereikt. Een opnamestop is wellicht de enige oplossing. In onze ziekenhuizen in Temse en Beveren zijn de problemen vergelijkbaar. In Dendermonde en Bornem heeft men al een opnamestop afgekondigd en ook in Antwerpen is de situatie kritiek."

In het Stuyvenbergh ziekenhuis in Antwerpen heeft men nog niemand moeten weigeren, maar ook daar stromen de patiënten toe. "We hebben op dit moment een echte piek", klinkt het op de dienst longziekten. "Gelukkig hebben we nog geen overbedden (extra bedden op de kamer, ToC) moeten plaatsen om iedereen een bed te kunnen geven."

In het UZ Gent is er geen echte opnamestop meer, maar ook daar liggen alle bedden vol. "Vorige week was er geen enkel bed meer vrij en hebben we patiënten vervroegd moeten ontslaan om nieuwe patiënten met ernstige problemen op te kunnen nemen", zegt professor Pauwels, het diensthoofd longziekten. "Op spoedgevallen blijven de patiënten echter toestromen. De huidige situatie kan nog enkele weken aanhouden."

Ook in Limburg zijn de problemen groot. "Alles ligt propvol", zegt Rudy Pluymers, de directeur van het Salvator ziekenhuis in Hasselt. "Er zijn nog een paar bedden vrij, maar als de toestroom zo groot blijft, zullen we vandaag ook moeten overgaan tot een opnamestop."

Het gros van de patiënten heeft problemen met de luchtwegen. Vooral bejaarden die verzwakt door griep een longontsteking oplopen, bezetten de bedden. "Twee jaar geleden hadden we vergelijkbare problemen", zegt Leuvens viroloog en griepspecialist professor Marc Van Ranst. "Het is duidelijk dat de rationalisaties en de bezuinigingen de 'rek' uit ons systeem gehaald hebben. Onze gezondheidszorg is niet langer voorzien op echte pieken. Men redeneert vanuit een minimumprobleem. Alles draait perfect zolang er geen epidemieën opduiken. We mogen er gerust van uitgaan dat een griepepidemie veel erger kan dan wat we vandaag zien. Nu kunnen de problemen nog lokaal opgelost worden door patiënten door te schuiven, maar als we zo verder gaan, komt onvermijdelijk de dag waarop het systeem nationaal overbelast raakt. Net zoals dat nu al het geval is in Groot-Brittannië lijkt ons systeem niet langer bij machte de problemen op te vangen."

Griepepidemie en luchtweg infecties zorgen voor 'gigantisch overaanbod patiënten'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234