Zaterdag 10/06/2023

NieuwsCoronacrisis

Ziekenhuizen moeten niet-dringende ingrepen twee weken uitstellen

De afdeling intensieve zorg van het Jessa Ziekenhuis. 'We zullen knopen moeten doorhakken: welke patiënt gaan we nog de intensieve zorg geven die hij of zij nodig heeft?', zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. Beeld Mine Dalemans
De afdeling intensieve zorg van het Jessa Ziekenhuis. 'We zullen knopen moeten doorhakken: welke patiënt gaan we nog de intensieve zorg geven die hij of zij nodig heeft?', zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.Beeld Mine Dalemans

De ziekenhuizen in ons land moeten alle niet-dringende zorg per direct met twee weken uitstellen. Dat staat in een rondzendbrief van het Hospital & Transport Surge Capacity Comité, het overlegorgaan van de overheid en de ziekenhuizen.

Redactie

In de brief, die dinsdagavond aan alle ziekenhuizen van ons land werd verspreid, haalt het Hospital & Transport Surge Capacity Comité (HTSC) drie types ingrepen aan: uitstelbare activiteiten die gebruik maken van intensieve zorg, klassieke hospitalisaties die geen gebruik maken van intensieve zorg en chirurgische daghospitaalactiviteiten die geen gebruik maken van intensieve zorg. Dat meldt de openbare omroep en wordt bevestigd aan De Morgen.

Tot nu konden operaties met daghospitalisatie, zoals voor wijsheidstanden, nog steeds doorgaan. Die worden nu stopgezet. Het aantal ingenomen bedden door covidpatiënten op intensieve zorg klimt immers naar de 800. Volgens de laatste voorspellingen zouden er dat rond 10 december al 1.000 zijn. “We hebben nu echt een bepaalde grens bereikt. We zien heel veel personeelsuitval, en intussen proberen we nog altijd uitgestelde zorg in te halen”, zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro en lid van het HTSC.

In de nacht van maandag op dinsdag zouden bepaalde ziekenhuizen patiënten die intensieve zorg nodig hadden al elders hebben moeten onderbrengen. Naast covidpatiënten zijn er nog een heleboel andere patiënten die dringende hulp nodig hebben, zoals slachtoffers van verkeersongelukken of hartlijders. Voor alle duidelijkheid: levensnoodzakelijke ingrepen en therapieën, zoals chemotherapie of dialyse, mogen gewoon doorgaan. Dat geldt ook voor noodzakelijke revalidaties.

Ethische vraag

Meer fundamenteel rijst volgens Cloet een ethische vraag. “We proberen nu het laatste restje van de citroen uit te persen, maar het gaat er de komende weken niet op beteren. We zullen dus knopen moeten doorhakken: welke patiënt gaan we nog de intensieve zorg geven die hij of zij nodig heeft? Blijven we bij de opsplitsing tussen covid- en niet-covidpatiënten? Of gaan we naar een systeem zoals in Nederland, waar de beslissing wordt genomen op basis van de ligduur en de verwachte levenskwaliteit na de behandeling?”

In Nederland werd over dit soort keuzes een draaiboek gemaakt na een breed publiek debat. Deze discussie dringt zich ook op bij ons, zegt Cloet. “Ook beleidsmakers moeten zich hierover buigen en dit niet alleen aan de zorg overlaten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234