NieuwsGezondheidszorg
Ziekenhuizen kreunen onder toevloed van kinderen met ademhalingsziektes: ‘Hele land straks overspoeld’
Verschillende ziekenhuizen in ons land hebben momenteel te weinig bedden om baby’s en jonge kinderen met ademhalingsziektes op te vangen. ‘Ik vermoed dat heel het land snel overspoeld zal worden.’
Wanneer de winter zijn intrede doet, is er traditioneel een toenemend aantal aandoeningen van de luchtwegen. Maar volgens meerdere ziekenhuizen is de trend dit jaar ‘ongezien’. “Het aantal patiënten met bronchiolitis is hoger dan andere jaren”, zegt Stephane Moniotte, hoofd van de pediatrische afdeling van het UZ Sint-Lukas en lid van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde.
Bronchiolitis is een acute luchtwegontsteking die meestal veroorzaakt wordt door het respiratoir syncytieel virus of RSV. Daarbij ontstaat een ontsteking in de kleine luchtwegen, net voor de longblaasjes die zuurstof opnemen. Vooral jonge kinderen moeten daardoor veel inspanningen leveren om nog voldoende zuurstof binnen te krijgen. Ze raken snel uitgeput en hebben moeite met drinken. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder het is en hoe groter de kans dat het zuurstof of vocht toegediend moet krijgen. Ook volwassenen ouder dan 65 jaar kunnen in de problemen komen.
Laatste bedden
In het UMC Sint-Pieter, in het centrum van Brussel, werden maandag de laatste zes bedden gebruikt voor zes zieke kinderen. Ook in het UZ Sint-Lukas en het UZ Brussel zijn geen bedden meer beschikbaar. Afgelopen week moest een zieke baby uit Brussel naar een ziekenhuis in Namen gebracht worden.
Maar het probleem stelt zich ook in Vlaanderen, zegt kinderarts Marc Raes van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Op alle pediatrie- en spoedafdelingen is het alle hens aan dek. In sommige delen van Oost-Vlaanderen is het nu nog wat minder en in West-Vlaanderen dan weer wat meer. Ik vermoed dat heel het land snel overspoeld zal worden.”
Behalve met een gebrek aan bedden kampen de ziekenhuizen ook met een tekort aan pediatrisch verpleegkundigen. Door de coronamaatregelen vonden daarnaast ook RSV-besmettingen meer verspreid doorheen het jaar plaats, zegt Gerlant van Berlaer, afdelingshoofd Kritische Zorg Kinderen van het UZ Brussel. Het goede nieuws dat stilaan de piek in zicht is. “In principe keren we nu terug naar de situatie van voor corona waarbij we elk jaar vanaf de herfst tot de lente een golf van besmettingen hebben, met een hoogtepunt in december.”
Geen vaccin
Er bestaat nog geen algemeen vaccin tegen RSV. Kinderen die te vroeg geboren worden of al heel jong met chronische hart- of longziekten te kampen hebben, krijgen gedurende vijf maanden wel elke maand antistoffen toegediend.
Daarom roepen de kinder- en spoedartsen vooral op tot preventie. “Net zoals bij Covid-19 verspreidt het virus zich via de lucht”, zegt Raes. “Dezelfde maatregelen gelden: houd kinderen zoveel mogelijk weg van grote kinderopvangplaatsen en grote familiefeesten, zorg voor een goede handhygiëne en ventilatie, en draag in sommige gevallen een mondmasker. Als je merkt dat het kind zich minder actief gedraagt, minder drinkt en dat ademen vermoeiend is, moet je bij kinderen jonger dan drie à vier maanden niet aarzelen om de huisarts of spoeddiensten in te schakelen.”