Dinsdag 20/08/2019

Ziekenhuizen in gebreke gesteld voor overvol uurrooster stagiairs

De Association pour la Défense des Droits des Médecins en Formation (ADDMF, Associatie voor de Verdediging van de Rechten van Artsen in Opleiding) heeft drie afdelingen van de Brusselse ziekenhuizengroep Cliniques universitaires Saint-Luc in gebreke gesteld, omdat ze hun artsen in opleiding te veel uren laten kloppen. Het gaat om de afdelingen heelkunde, gynaecologie en verloskunde. Dat laat de associatie dinsdag weten.

"De vaak anonieme getuigenissen die wij de voorbije twee weken gekregen hebben, bevestigen de gekende situatie: in een niet te onderschatten aantal Belgische ziekenhuizen staat er geen limiet op de uurroosters van de stagiairs en assistenten. Meer dan tachtig uur per week of meer dan 36 uur zonder onderbreking in de operatiezaal zijn courante praktijken", zegt dokter Laurent Hermoye van de ADDMF, die erop wijst dat dergelijke situaties het risico op medische fouten verhogen.

Daarom werden de afdelingen van de Cliniques universitaires Saint-Luc in gebreke gesteld. Binnenkort mogen ook drie afdelingen van de CHU in Luik zich daaraan verwachten.

Als die afdelingen zich niet binnen de dertig dagen na hun ingebrekestelling in orde brengen met het ministerieel besluit Colla van 30 april 1999, dat de werkomstandigheden van stagiairs en assistenten regelt, volgt een vordering bij het arbeidsauditoraat, aldus dokter Hermoye. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden