Woensdag 07/06/2023

NieuwsCoronacrisis

Ziekenhuizen hoeven voorlopig niet op te schalen naar fase 1A

Medewerkers van het Brusselse Europaziekenhuis, in november vorig jaar. Beeld BELGA
Medewerkers van het Brusselse Europaziekenhuis, in november vorig jaar.Beeld BELGA

De ziekenhuizen in ons land worden niet langer gevraagd om tegen vandaag een kwart van hun bedden op intensieve zorg vrij te houden voor coronapatiënten. Dat heeft het Hospital Transport Surge Capacity Comité (HTSC) beslist.

Belga

Omdat het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 vorige week onafgebroken de hoogte in ging, besliste het HTSC om de ziekenhuizen te vragen om over te gaan naar fase 1A van het spreidingsplan. Heel concreet betekent dat dat ze tegen 15 september een kwart van de bedden op hun afdelingen intensieve zorg zouden vrijhouden voor coronapatiënten. De vraag werd gesteld uit voorzorg, om te vermijden dat ziekenhuizen later in allerijl hun capaciteit zouden moeten opschalen, wanneer het eigenlijk al te laat is.

Maar de stijging van de afgelopen weken zet zich op dit moment niet in hetzelfde tempo door. Tussen 7 en 13 september is het aantal ziekenhuisopnames zelfs gedaald met ongeveer 15 procent. Het Hospital Transport Surge Capacity Comité heeft daarom beslist om de algemene vraag om op te schalen op te schorten, zo bevestigt de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Het staat ziekenhuizen wel altijd vrij om uit eigen beweging op te schalen als ze dat nodig achten, klinkt het. Op dit moment liggen er nog 702 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie er 223 intensieve verzorging nodig hebben. In totaal zijn er 2.000 IC-bedden in heel het land beschikbaar en dus is er nog wat marge, maar de patiënten zitten vooral geconcentreerd in bepaalde regio’s. In twaalf ziekenhuizen in Brussel steeg de bezetting op intensieve zorg vorige week bijvoorbeeld al boven de 25 procent uit, waardoor de niet-dringende reguliere zorg daar uit noodzaak opnieuw moest worden uitgesteld.

Het HTSC blijft de situatie de komende dagen van nabij opvolgen. Op dit moment vergadert het orgaan ongeveer twee keer per week, maar de frequentie is erg afhankelijk van de evolutie van de situatie. Indien dat nodig is, zal er alsnog worden opgeschaald naar fase 1A, stelt een woordvoerster van de FOD. Bovendien blijft het Comité wel bij de vraag om vanaf komende zaterdag opnieuw opnames van coronapatiënten in het weekend te beginnen registreren. Dat werd een tijdje losgelaten om het personeel extra administratieve last te besparen, maar wordt nu dus toch weer ingevoerd.

Het HTSC is een overlegorgaan met onder anderen epidemioloog Erika Vlieghe en intensivist Geert Meyfroidt, onder het voorzitterschap van Marcel Van Der Auwera, diensthoofd bij de FOD Volksgezondheid. Het HTSC werd in maart vorig jaar opgericht om de overheid bij te staan bij de coördinatie van de coronacrisis.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234