Donderdag 01/12/2022

'Ziekenhuispediaters zijn een uitstervend ras'

Brussel l Zowat elke pediatrie in ons land loopt leeg doordat geen enkele kinderarts nog onder de voorwaarden wil werken die minister van Volksgezondheid Rudy Demotte hen oplegt. Dat zegt de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde. 'Als je pech hebt, werk je drie dagen zonder vergoed te worden.'

door Tina De Gendt

De Academie trok gisteren naar het kabinet Volksgezondheid om de minister te verzoeken de 'discriminerende maatregelen' terug te trekken. Philippe Alliet, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde: "Als enige moeten kinderartsen permanentie doen, als enige kregen zij in december 2005 geen verhoging van de toezichtshonoraria en dat terwijl de ziekenhuispediatrieën al onder enorme druk staan."

Concreet?

"Ik werk van 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds. Tijdens de middagpauze kan ik niet naar huis, voor het geval er iets gebeurt. En na die twaalf uur heb ik elke vijf dagen nachtpermanentie. We kunnen de hele nacht opgeroepen worden en moeten dan binnen tien minuten aan het ziekenhuis zijn. Tenzij je heel dichtbij woont, komt dat erop neer dat je de nacht in het ziekenhuis doorbrengt.

"Tijdens de permanentie word je zo'n drie keer opgeroepen, maar vooral tijdens de winter kan dat veel meer zijn. En de volgende dag moet je er weer staan, zonder compensatie."

Ook geen financiële?

"Nee, voor die permanentie krijg je niets in ruil. Als kinderarts word je, net als de andere specialismen, verloond op je technische prestaties. Maar eigen aan de pediatrie is net dat je weinig technische prestaties moet stellen. Alle uren die je doet, worden dus niet betaald, tenzij je ingrepen doet. Als je pech hebt, werk je drie dagen zonder ervoor te worden vergoed."

Ik neem aan dat er weinig gegadigden zijn voor zo'n job?

"Bijna alle pediatrische centra in ons land zijn onderbemand. Hoewel pediatrie een erg populaire richting is op de universiteit beslissen de meeste studenten na een stage toch iets anders te doen. Niemand is nog bereid zo veel uren te kloppen voor zo weinig geld. De generatie oudere dokters die dat wel waren, kon dat alleen doordat ze thuis een vrouw hadden die het huishouden regelde. Maar die zijn nu allemaal met pensioen aan het gaan.

"Om één oudere pediater te vervangen, is minstens 1,5 jonge nodig. Maar de meeste wijken uit naar Nederland, waar je per uur wordt betaald. We zitten nu al met een tekort aan pediaters, dat zal alleen maar toenemen. We zijn een uitstervend ras."

Dat de werkdruk zo hoog ligt, kan toch niet enkel door de maatregelen van de minister zijn?

"Het heeft ook met de veranderende realiteit te maken. Het ziekenhuisbezoek is de laatste jaren erg toegenomen. Doordat de huisarts niet langer die ene vertrouwenspersoon is, maar vaak in groep werkt, vertrouwen mensen meer op de expertise van een specialist dan op die van een arts die ze nauwelijks kennen.

"Kinderen maken daarenboven 25 procent uit van de patiënten op de spoeddienst. De meeste ouders zijn tweeverdieners en hebben overdag geen tijd om met hun kind naar de arts te gaan en dus gaan ze maar 's avonds naar de spoed. Die mentaliteit zorgt er echter voor dat er altijd een pediater aanwezig moet zijn."

'Als je pech hebt, werk je drie dagen zonder vergoed te worden'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234