Maandag 08/03/2021

Stand van zaken

Ziekenhuisopnames blijven fors toenemen, ook dagelijkse besmettingscijfers stijgen door

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten blijft almaar sterker stijgen. Dat geven de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano vanochtend aan. Ook het aantal besmettingen zit opnieuw in stijgende lijn. 

Tussen 15 en 21 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.051 nieuwe besmettingen geregistreerd in België, een stijging met 2 procent in vergelijking met de periode voordien. Tegenover het gemiddelde dat gisteren werd gemeld (2.009) is de stijging nog hoger. Uit het voorlopige dagcijfer van 22 januari blijkt bovendien dat het zevendaags gemiddelde morgen nog zal doorstijgen tot minstens 2.102. 

In totaal raakten in ons land nu al 693.666 mensen besmet. 

In deze tabel tonen we ook de bevestigde dagcijfers. Elke rij stelt een dag uit de zevendaagse periode voor waarop het gemiddelde wordt berekend. De linkse kolom toont de laatste periode met bevestigde cijfers, de rechtse kolom de week daarvoor:

Testen

Elke dag werden er gemiddeld 51.451 testen afgenomen. De regering kondigde vrijdag aan dat er bij grotere uitbraken massaal getest zal worden om zo te proberen de opmars van vooral besmettelijkere varianten van het virus nog in te dijken. Ook op scholen zullen alle nauwe contacten van positief geteste kinderen voortaan als hoogrisicocontacten beschouwd wordend.

Het reproductiegetal is opnieuw gestegen, tot 1,11. Dat betekent dat de epidemie zich uitbreidt en elke 100 besmette personen er gemiddeld 111 aansteken. 

De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totale aantal, bedraagt momenteel 5,57 procent.

Ziekenhuizen

Ook de curve van de ziekenhuisopnames toont een duidelijke opwaartse trend. Tussen 18 en 24 januari zijn elke dag gemiddeld 136,6 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 19 procent in vergelijking met de week voordien. Gisteren werden er 105 patiënten opgenomen.

Er liggen nu 1.923 patiënten in het ziekenhuis, een stijging met 2 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal patiënten op intensieve zorgen daalde wel met 2 procent tot 322.

Overlijdens

In de periode van 15 tot 21 januari stierven elke dag gemiddeld 49,6 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat is dan weer een kleine daling met 4,1 procent in vergelijking met de week voordien. 

In totaal zijn al 20.779 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234