Donderdag 25/02/2021

Medische zorg

Ziekenhuisbed wordt stilaan onbetaalbaar

null Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing
Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Een verblijf in een eenpersoonskamer wordt stilaan onbetaalbaar. Dat blijkt uit een analyse van 1,4 miljoen facturen door de Christelijke Mutualiteit voor de opnames van 2016. De ereloon- en kamersupplementen gaan verder de hoogte in. ‘Dit is onhoudbaar.’

Uit de nieuwste Ziekenhuisbarometer van CM blijkt dat de kosten voor een eenpersoonskamer ongecontroleerd blijven stijgen. Voor 2016 gingen de ereloonsupplementen bij dagopnames met 9 à 10 procent omhoog. Dat komt neer op 35 à 50 euro extra per opname. Voor elk van de 175.562 CM-leden die vorig jaar in een eenpersoonskamer lagen, kwam er gemiddeld 16 euro bij. Ereloonsupplementen zijn de supplementen die artsen mogen aanrekenen voor patiënten die op een eenpersoonskamer liggen.

Daarnaast zijn ook de kamersupplementen de voorbije twee jaar explosief toegenomen. Per ligdag moeten patiënten nu gemiddeld 12 euro extra betalen. Gemiddeld betaalden de Belgen vorig jaar 52 euro kamersupplement per dag. De verschillen tussen ziekenhuizen zijn bovendien enorm. Zo tel je in het UZA dagelijks gemiddeld 17 euro neer, terwijl je in de Cliniques Universitaires Saint-luc 164 euro per dag moet betalen.

Hogere plafonds

De ziekenhuizen zijn bovendien gestaag hun plafonds aan het optrekken. Was er bij de Vlaamse ziekenhuizen de voorbije jaren nog terughoudendheid om supplementen van meer dan 100 procent aan te rekenen, dan hanteren zij daar ook steeds meer 150 à 200 procent. De helft van de ziekenhuizen gebruikt momenteel een plafond van minstens 200 procent. In Brussel loopt het zelfs makkelijk op tot 400 procent. Dat betekent dus dat je daar voor een ingreep van 250 euro, 1.000 euro moet neertellen.

“Dit is onhoudbaar”, vindt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Vorig jaar bestond 80 à 90 procent van de patiëntenfactuur bij een opname in een eenpersoonskamer uit ereloon- en kamersupplementen. Ziekenhuizen mogen patiënten niet onderduwen om zelf niet te verdrinken.”

Verschillende experts zijn het er al langer over eens dat het systeem van ereloonsupplementen achterhaald is. Maar om ze uit te bannen is een volledige hervorming van de ziekenhuisfinanciering nodig. Iets waar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) al sinds het begin van haar legislatuur werk van probeert te maken.

"Meerpersoonskamers zijn niet meer van deze tijd". Lees hier waarom we steeds meer betalen voor een ziekenhuisopname.

Maar de ereloonsupplementen afschaffen staat voorlopig niet in de steigers. De Block liet eerder al weten dat dit voor haar geen optie is, omdat het de ziekenhuizen in problemen zou brengen. Ook ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro benadrukt dat de financiële weerbaarheid van de ziekenhuizen is gedaald en dat de basisfinanciering naar omhoog moet, vooraleer aan de supplementen geraakt kan worden. 

CM trekt dit in twijfel. “Je hebt ziekenhuizen die lage supplementen aanrekenen én financieel gezond zijn”, zegt Van Gorp. “Het is dus mogelijk. Feit is dat we vandaag helemaal niet weten hoeveel geld precies naar de ziekenhuizen stroomt.”

 Gebrek aan transparantie

Artsen staan een deel van hun loon af aan het ziekenhuis waar ze werken. Maar hoeveel precies, verschilt per ziekenhuis en per arts. Bovendien zijn er weinig instellingen met een open boekhouding. Van Gorp: “Het gebrek aan transparantie is stuitend. Willen we de ziekenhuisfinanciering hervormen, dan moeten we toch op zijn minst weten over welke cijfers we spreken.”

De Block beseft de ernst van de situatie. “Het is duidelijk dat het zo niet verder kan en dat we een halt moeten toeroepen aan die groei.” Ze roept alle betrokken partners, zowel ziekenfondsen als artsen, op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de trend samen te doorbreken. Verder benadrukt De Block dat ze al verschillende initiatieven heeft genomen om de ereloonsupplementen te beperken voor de patiënt. “Daarnaast hebben we ook expliciet gevraagd aan de medicomut (de onderhandelingen tussen artsen en ziekenfondsen, SV) om de problematiek rond ereloonsupplementen te analyseren en voorstellen te formuleren om het te verbeteren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234