Staking
Ziekenhuis laakt wegblokkades na overlijden patiënt
Een ziekenhuis in Luik heeft een klacht ingediend omdat een van hun chirurgen maandag drie kwartier verloor in een wegblokkade van stakers. Zijn patiënte van 74 overleed.
Rond 6 uur maandagochtend kreeg een ziekenhuis ten noorden van Luik een patiënte van 74 binnen. Een Deense toeriste had een slagaderbreuk gekregen en moest snel onder het mes. Omdat er geen hart- en bloedvatenchirurg aanwezig was, werd er onmiddellijk één opgetrommeld. "Dat is de normale procedure. Geen enkel ziekenhuis in België heeft 24 uur op 24 van elke specialisatie een dokter in huis", zegt medisch directeur Philippe Olivier. "Elke dokter van wacht heeft na onze oproep 15 minuten de tijd om hier te geraken."
De chirurg had maandag geen kwartier maar een uur nodig om tot in de operatiezaal te geraken. Hij reed zich hopeloos vast op de E40 ter hoogte van Cheratte. Stakers blokkeerden daar de snelweg in beide richtingen.
"Onze dokter kon niet meer voor- of achteruit. Uiteindelijk is hij er na veel vijven en zessen in geslaagd om de aandacht te trekken van een politieman op een motor. Die heeft hem dan tegen de rijrichting in begeleid naar een andere snelweg, om zo het ziekenhuis te kunnen bereiken. Alles samen verloor hij zeker 45 minuten. De chirurg opereerde de Deense toeriste nog en maakte ook de operatie af. Helaas overleed ze drie kwartier later."
'Wij viseren stakers'
"Er is een oorzakelijk verband tussen de sociale acties en de vertraging van onze arts", vervolgt Olivier. "Ik zeg niet dat ze zonder dat oponthoud zéker nog had geleefd. Maar haar overlevingskansen zouden hoger geweest zijn."
Het ziekenhuis diende daarom een klacht in wegens onvrijwillige doodslag. Tegen onbekenden. "Maar ik steek dat niet onder stoelen of banken: wij viseren de stakers. Ze hebben duidelijk niet stilgestaan bij de risico's van een volledig verlamde snelweg. Dit is een alarmkreet voor die mensen: denk na over jullie acties."
Bij de vakbond FGTB voelen ze zich niet aangesproken. "Het ziekenhuis heeft een probleem als het nog niet eens één dokter kan vervangen", liet voorzitter Francis Gomez opteken.