Vrijdag 13/12/2019

Ziekenfondsen sceptisch over koppeling levensstijl aan terugbetaling geneesmiddelen

Beeld thinkstock

De Socialistische en Liberale Mutualiteiten geven minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gelijk wanneer ze waarschuwt voor de gevaren van het koppelen van de levensstijl aan de terugbetaling van geneesmiddelen. De Christelijke Mutualiteiten (CM) vinden dat moet ingezet worden op responsabilisering, de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) lijken het minst graten te zien in dergelijke koppeling.

In december besliste de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen dat in ruil voor een terugbetaling van Ofev - een geneesmiddel voor longfibrose - patiënten moeten stoppen met roken. Zonder zich over dit concrete geval uit te spreken, riep minister De Block vandaag op om bijzonder voorzichtig te zijn met het koppelen van een bepaalde levensstijl aan de terugbetaling van geneesmiddelen.

De Socialistische Mutualiteiten treden de minister hierin bij. "We zijn het 100 procent eens met de minister en vinden dat ze de koppeling bij patiënten met idiopatische longfibrose moet tenietdoen. Uiteraard zijn wij wel van het principe om te stoppen met roken, maar soms ligt dat roken aan de socio-economische omstandigheden", zegt woordvoerster Katrien De Weirdt.

Ook de Liberale Mutualiteit zegt het 'volmondig' eens te zijn met De Block. "Patiënten noodzakelijke zorg ontzeggen op basis van een levensstijl is een brug te ver. Het kan een gevaarlijke doos van Pandora openen. Ieder aspect van de levensstijl van de patiënt - hoe onbenullig ook - kan zo op termijn tegen hem of haar gebruikt worden", aldus secretaris-generaal Geert Messiaen.

De CM menen dat ervoor gezorgd moet worden dat mensen niet meer opteren voor fysiek schadelijk gedrag. "Wij zijn voor een terugbetaling als het feit dat iemand rookt geen invloed heeft op de werking van het geneesmiddel. Als dat wel zo is, moet je alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de patiënt dat gedrag niet meer stelt", zo zegt Luc Van Gorp, voorzitter van CM.

Tot slot lijken de Onafhankelijke Ziekenfondsen minder gekant tegen de koppeling. "Het zijn alleen de actieve rokers die tijdelijk worden uitgesloten. Rokers die gestopt zijn, hoelang ze ook gerookt hebben, hebben gewoon recht op de terugbetaling", aldus Chris Van Hul, Medisch Expert bij de OZ.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234