Zondag 29/05/2022

Ziekenfondsen proberen rokers van sigaret te houden

Antirookpil Zyban sinds 1 april terugbetaald voor deel van de stoppende rokers

Brussel

Eigen berichtgeving

Initiatieven om rokers aan te zetten om te stoppen met roken slaan aan. De terugbetaling van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters of antirookpillen sinds begin 2004 door het socialistische ziekenfonds trok al 2.000 rokers over de streep. Maar ook de cursussen 'stoppen met roken' die de Christelijke Mutualiteiten organiseren, trekken vrij veel volk. Sinds 1 april wordt eveneens de antirookpil Zyban terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering, zij het niet voor iedereen.

Na een succesvol proefproject in Brussel breidde het socialistische ziekenfonds de actie 'wij sponsoren wie wil stoppen met roken' uit. Elk lid kan sinds 1 januari 2004 eenmalig 50 euro terugbetaald krijgen op voorgeschreven geneesmiddelen om te stoppen met roken. Het aanbod geldt voor een waaier aan product, zoals kauwgom, pleisters, tabletten, een inhalator of een neusspray.

Tot nu maakten al 2.012 leden gebruik van het aanbod, zegt Patrick Galloo, geneesheer-directeur bij het socialistische ziekenfonds. "De vraag stijgt sterk per maand. De mond-tot-mondreclame zal daar een grote rol in spelen, maar er wordt op dit ogenblik ook veel aandacht geschonken aan stoppen met roken. Wij wilden hiermee mensen die willen stoppen met roken vooral financieel helpen. Sommige rookstopproducten kosten 97 euro voor een pakje, dan betekent 50 euro toch al veel. Als de prijs van de sigaretten met 5 procent verhoogt, moet je ook de financiële drempel verlagen voor rookstopproducten."

Een positief initiatief, al wijzen specialisten erop dat vooral een globale aanpak werkt: financiële ondersteuning gekoppeld aan de nodige begeleiding en voldoende informatie voor de ex-rokers. Galloo: "Gezien het succes van deze actie denken we eraan cursussen ter begeleiding te organiseren. Maar voorlopig zijn die er nog niet." Het Onafhankelijk Ziekenfonds 501 combineert beide, al is de terugbetaling daar vastgelegd op 25 euro.

Ook bij de Christelijke Mutualiteiten bieden ze al een tijd cursussen 'stoppen met roken' aan. Ook daar hebben ze gespeeld met het idee om rookstopmiddelen terug te betalen via de aanvullende verzekering, maar aangezien de antirookpil Zyban sinds 1 april wordt terugbetaald voor een deel van de rokers (wie ouder is dan 35, kampt met chronisch longlijden en een proefperiode achter de rug heeft) werd besloten verder te investeren in de ondersteuning van stoppende rokers, zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Uiteindelijk stoppen heel veel mensen vaak op eigen initiatief en zonder hulpmiddel, maar hoe meer je begeleid wordt, hoe groter de kans dat je daadwerkelijk stopt, zeggen specialisten. Vandaar onze keuze om psychotherapeutische ondersteuning en groepssessies te organiseren."

Tijdens de sessies worden methodes om te stoppen besproken, de gezondheidsrisico's van roken en hoe je het het best aanpakt. Een formule die aanslaat, zegt Marc Justaert, want ook hij zien de aandacht voor het initiatief toenemen. "Meer mensen raken ervan overtuigd om te stoppen met roken. Jaarlijks nemen meer dan tweeduizend tot drieduizend leden deel aan die cursussen. Na een jaar blijkt trouwens 20 tot 30 procent het te hebben volgehouden." (NC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234