Vrijdag 26/04/2019

Zieke Wellens weigert attest voor cortison

Tim Wellens heeft als eerste landgenoot de Tour verlaten. Oorzaak: een combinatie van een luchtwegeninfectie en een warmteallergie. Voor dat laatste euvel zou hij een therapeutische uitzondering kunnen aanvragen, maar daar is Wellens principieel tegen.

Voorlaatste in Station des Rousses (rit 8). Laatste in Pau (rit 11). En zaterdag laatste in Rodez, op bijna een halfuur van ritwinnaar Michael Matthews. Dit zijn niet de resultaten die we verwachten van Tim Wellens.

"Nooit eerder reed ik 50 kilometer lang voor een bezemwagen uit. Leuk is anders", zuchtte hij gisteren, vlak voor de start in Laissac. Maar Wellens raapte zijn moed bijeen en geloofde er nog rotsvast in dat hij Parijs zou halen. "Daar pluk ik in augustus dan de vruchten van", klonk het hoopvol. Het mocht niet baten. Na minder dan drie kwartier wedstrijd deelde Radio Tour zijn opgave mee.

Reden: een combinatie van een infectie van de bovenste luchtwegen en zijn warmteallergie. Al doet Wellens zelf zijn uiterste best om dat laatste probleem te minimaliseren. "Ik heb keelpijn en voelde me koortsig", vertelde hij in Laissac. "Daardoor kreeg ik spierpijn en liepen de benen leeg. Maar je moet een onderscheid maken tussen mijn zonneallergie en datgene waar ik mee sukkel."

Servaas Bingé, ploegarts van Lotto-Soudal: "Een ketting is maar zo sterk als haar zwakste schakel. De opgave is te wijten aan een infectie. Maar de hitte en zijn zonneallergie hebben hoe dan ook meegespeeld."

TUE is legaal

Daar bestaat nochtans een oplossing voor. Wellens zou bij het antidopingagentschap WADA een TUE kunnen aanvragen: een therapeutische uitzondering om cortison te gebruiken. Volledig legaal. "Daar is even aan gedacht", geeft hij toe. "Maar ik ben al mijn hele carrière tegen het gebruik van een TUE in de koers. Dan zou het wel heel hypocriet zijn om er zelf een aan te vragen. Cortison is sowieso niet goed voor je lichaam."

Lotto-manager Marc Sergeant steunt Wellens. "Ik eis prestaties van mijn renners, maar ze blijven baas over hun lichaam."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.