Maandag 06/02/2023

Zieke bedienden kosten meer

Zieke bedienden kostten de werkgevers in België vorig jaar ongeveer 6,5 miljard euro, tegen 5,93 miljard in 2008. De toegenomen werkdruk door de crisismaatregelen ligt wellicht ten grondslag aan die sterke stijging. De arbeiders daarentegen lieten een daling van het ziekteverzuim optekenen. Zij hadden immers meer reden om voor hun baan te vrezen.

Ziekteverzuim neemt fel toe in crisisjaar 2009, ondanks daling bij arbeiders

De verzuimcultuur dringt door in alle leeftijdsgroepen. Oudere werknemers zijn vaker lang afwezig, jongeren vaker voor eventjes.

Werknemers blijven steeds meer weg van het werk omdat ze ziek zijn of een ongeval hebben gehad. Vorig jaar steeg het algemene verzuimcijfer naar 5,58 procent, meldt de hr-dienstverlener Securex. In 2008 was dat 5,3 procent. Securex bekeek een representatieve steekproef van ruim 25.000 werkgevers en 251.000 werknemers uit de privésector.

Vooral het langdurige verzuim liep opnieuw op. Ook stijgt het aantal keren per jaar dat mensen zich ziek melden: in 2001 gemiddeld 0,86 keer, in 2009 al 1,18 keer.

Nochtans hebben steeds meer bedrijven een verzuimbeleid. “De gemiddelde leeftijd van de actieve bevolking stijgt”, legt Heidi Verlinden van Securex HR Research uit, “en bij oudere werknemers lag het langdurige verzuim altijd al hoger. Dat de frequentie toeneemt, is moeilijker te verklaren. We zien al jaren dat jongeren vaker, zij het dan voor korte perioden, afwezig blijven dan ouderen.

“Maar het verschil wordt kleiner. Mogelijk sijpelt de verzuimcultuur - dat men het normaal vindt af en toe afwezig te zijn - door naar meer leeftijdsgroepen. Misschien behouden die jongere werknemers van tien jaar geleden hun houding tegenover kort verzuim, een mentaliteit die samenhangt met hun idee over de balans van werk en privéleven.”

Securex maakte een beargumenteerde schatting dat dit verzuim de werkgevers in België vorig jaar ongeveer 10,7 miljard euro kostte, tegen 10,5 miljard in 2008. Door zieke bedienden liepen de kosten op tot 6,56 miljard euro, tegen 5,93 miljard in 2008.

De zieke arbeiders kostten wat minder: 4,10 miljard euro tegen 4,48 miljard in 2008. Het aantal arbeiders daalde, en bovendien daalde bij hen het aantal verzuimdagen in de periode van gewaarborgd loon (de eerste 30 dagen). Bij de bedienden steeg net het aantal verzuimdagen in die periode.

De ‘grieppieken’ uitten zich ook sterker bij de bedienden.

Met enige omzichtigheid oppert Securex verklaringen. De crisismaatregelen voor tijdskrediet leidden er wellicht toe dat voor de (resterende) bedienden de werkdruk toenam, een effect dat minder speelt bij arbeiders.

Arbeiders hadden dan weer meer reden om voor hun job te vrezen. Ze werken meer in sectoren werken waar de zwaarste klappen vielen, en zijn makkelijker te ontslaan.

Onlangs maakte sectorgenoot SD Worx cijfers bekend over kortdurend verzuim (minder dan een maand): 2,54 procent. Grosso modo kan uit beide onderzoeken samen worden afgeleid dat de werkgevers ongeveer de helft van de ziektekosten dragen (eerste maand) en de ziekteverzekering de andere helft.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234