Zondag 29/01/2023

Ziek zijn is een signaal

Securex start 'verzuimpreventie'

Een laag ziekteverzuim is de droom van elke bedrijfsleider Maar hoe krijg je je werknemers gezond? Het antwoord komt van de dienst verzuimpreventie van Securex.

Grobbendonk

Ruben Mooijman

Tot voor kort werd er niet zoveel nagedacht over ziekteverzuim. Een werknemer is ziek of niet, en als er in een bedrijf te veel mensen ziek zijn, moet de controle misschien verscherpt worden. Tegenwoordig liggen de zaken wat minder zwart-wit. "De laatste jaren hebben bedrijven meer en meer te maken met zaken als stress en mobbing", zegt Wim Windels van Securex. "Een gewone medische controle is niet altijd het juiste antwoord op motivatieproblemen of een uitgeblust gevoel bij de werknemer."

Daar komt bij dat de kostprijs van een hoog ziekteverzuim aanzienlijk is. Vervanging kost veel geld. Voor multinationals is het niveau van ziekteverzuim in een bepaald land niet zelden een argument bij het bepalen van de vestigingsplaats voor een nieuw filiaal.

"Vooral onze medische controledienst merkt dat er bij onze klanten behoefte was aan méér", zegt Heidi Verlinden, consultant bij Securex. "Strenge medische controles werken wel als je misbruiken wilt aanpakken. Maar om ziekteverzuim te voorkomen, is het een te repressief middel."

Securex heeft sinds kort een speciaal verzuimpreventieteam van zes mensen in het leven geroepen. Het wordt het gpm-team genoemd. Die letters staan voor global presenteism management, een wat moeilijk in de mond liggende term die zich laat vertalen als "aanwezigheidsbeheersing". Het gpm-team werkt samen met andere Securex-afdelingen, zoals Preventie & Bescherming en Career Consult en levert maatwerk aan bedrijven die wat aan hun ziekteverzuim willen doen.

Verzuimpreventie is niet onomstreden. Wanneer een bedrijf de zaken verkeerd aanpakt, kunnen werknemers de indruk krijgen dat hen zelfs het recht om ziek te zijn ontzegd wordt. "Daarom is het belangrijk dat de boodschap goed overgebracht wordt", zegt Verlinden. "Het gaat er natuurlijk niet om dat we mensen die echt ziek zijn, weer aan het werk willen zetten. Wel willen we voorkomen dat mensen ziek worden. En daar hebben de werknemers zelf uiteindelijk ook belang bij."

In landen als de Verenigde Staten en Nederland is verzuimpreventie al langer een ingeburgerd begrip. Dat heeft mede te maken met de wet. In Nederland zijn bedrijven verplicht om initiatieven rond verzuimmanagement te nemen. Ook moeten de bedrijven daar het loon van een zieke werknemer langer doorbetalen dan in België. Securex heeft nauw samengewerkt met zijn Nederlandse sectorgenoot ArboNed bij de uitbouw van het gpm-team.

Ook voordat het gpm-team gevormd was, heeft Securex al projecten rond verzuimpreventie uitgevoerd. Bij De Vleeschmeesters werd gepoogd de stress op het werk aan te pakken, bij Belgacom voerde Securex een project uit rond pesten op het werk (mobbing).

Hoewel er kosten mee te besparen zijn, staan heel wat bedrijven toch wat huiverig tegenover verzuimpreventie. Heidi Verlinden: "Bedrijven hebben er vaak vragen bij. Voor een manager is het ook niet eenvoudig om een werknemer te confronteren met zijn of haar verzuimgedrag. Maar belangrijk is dat het niet op een beschuldigende manier gebeurt. De werkgever moet juist hulp en ondersteuning bieden."

Om de nieuwe gpm-dienstverlening wat bekendheid te geven, organiseerde Securex deze week in Grobbendonk een studiedag over het onderwerp. Daar legde Herlind Stuijt van ArboNed uit hoe zo'n project er concreet kan uitzien. Bij een afdeling van een groot Nederlands cateringbedrijf was ArboNed erin geslaagd het ziekteverzuim terug te dringen van 14 procent naar 7,5 procent. Cruciaal in het project was dat de ziekmeldingen geen wekenlange bureaucratische weg meer aflegden. De lijnen tussen de zieke werknemer, de bedrijfsarts en het sociale secretariaat werden aanzienlijk verkort, zodat de leidinggevenden korter op de bal konden spelen. Met strenge controles was hetzelfde resultaat niet bereikt, denkt Stuijt. "Controle is een negatieve benadering. Je moet ervan uitgaan dat verzuim een signaal is waarmee de werknemers iets kenbaar willen maken."

'Verzuimgedrag mag niet beschuldigend beoordeeld worden'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234