Zondag 22/09/2019

Dokter Google

Ziek? Deze sites kunt u met een gerust hart googelen

Voelt u zich niet lekker? Google kan raad brengen. Als u op de juiste websites terechtkomt, tenminste. Beeld ANP XTRA

U kent het wel: u hebt een tinteling in uw kleine teen, googelt even wat dat zou kunnen betekenen en drie muisklikken verder blijkt u terminaal ziek te zijn. Het is waarom "vooral niet googelen" het populaire devies geworden is bij alle mogelijk kwaaltjes. Nochtans is dat wat patiënten net wel zouden moeten doen, vinden experts. Maar dan wel naar de juiste sites surfen. 

Jan De Maeseneer, professor emeritus huisartsgeneeskunde aan de UGent, herinnert zich een patiënt die op het punt stond een speciale tafel te kopen. Daarmee dacht hij een einde te maken aan zijn rugproblemen. "Had hij via Google op een commerciële gezondheidswebsite gevonden. 2.500 euro kostte dat ding. Gelukkig kwam hij dat eerst nog even vertellen, want zoiets is natuurlijk kwalijke nonsens."

Het zijn kwakkels die ook huisarts Marleen Finoulst enorm storen. "Het ergste zijn de sites met anti-vaccinatiepropaganda. Het resultaat is dat er vorig jaar in West-Europa een veertigtal kinderen gestorven zijn aan de mazelen, terwijl ze anders nog in leven waren geweest." Maar Finoulst kent nog meer indianenverhalen. Van websites die aanraden om bloem op brandwonden te strooien, terwijl iedere arts zal vertellen dat je dat vooral niet mag doen. Van mensen die dure ingrepen laten doen, zoals al hun oude amalgaamvullingen laten verwijderen omdat er kwik in zit: zogezegd de oorzaak van allerhande chronische aandoeningen.  

Voorpoort

Het is de reden waarom Finoulst vijf jaar geleden met het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medecine (CEBAM) de website gezondheidenwetenschap.be, die volledig gefinancierd wordt door de Vlaamse overheid, oprichtte. "We willen betrouwbare informatie aanleveren", zegt Finoulst. "Het zijn vaak de kwetsbare groepen die door de commerciële websites op kosten gejaagd worden."

Het is ook de reden waarom minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voortaan via het platform mijngezondheid.belgie.be, waar u ook uw medisch dossier kan raadplegen, naar Gezondheid en Wetenschap zal doorlinken. Aan een Franstalige variant wordt nog gewerkt. Want dat patiënten net aangespoord moeten worden om online op zoek te gaan bij vragen naar hun medische conditie, daar is iedereen het over eens. 

"Internet is de voorpoort van de gezondheidszorg aan het worden", zegt De Maeseneer. "Dokter Google proberen tegengaan is alsof je in de 19de eeuw de stoomtrein had willen stoppen. Dat gaat niet. En waarom zou je ook door professionals laten doen wat de mensen thuis ook kunnen? De informatie die patiënten online vinden, kan hen helpen om beslissingen te nemen zonder dat ze daarvoor een huisarts moeten raadplegen. Of het spoort hen aan om net wel die stap naar de dokter te zetten. Maar voorwaarde is dus wel dat die informatie wetenschappelijk en onafhankelijk is."

Campagne

Vraag is hoe mensen op die betrouwbare informatie stoten. Gezondheid en Wetenschap trekt jaar na jaar meer bezoekers, maar dat zijn er niet meer dan 8.000 à 10.000 per dag. Op het federale platform Mijngezondheid werden sinds de lancering begin mei 100.000 aanmeldingen geregistreerd. Cijfers van unieke bezoekers zijn niet beschikbaar.

Dat dat nog veel beter kan en zal moeten, wil de overheid de strijd tegen de onbetrouwbare informatie echt kunnen aangaan, beseft ook het kabinet-De Block. Er komen daarom in de nabije toekomst nog campagnes die de naamsbekendheid van het platform Mijngezondheid moeten vergroten. De bedoeling is ook dat daar nog meer links op komen te staan naar websites met betrouwbare informatie. Op termijn wordt er mogelijk werk gemaakt van een kwaliteitslabel, iets waar ook De Maeseneer erg op aandringt.

Die sites bestaan namelijk wel degelijk, zegt Finoulst. "Wij werken bijvoorbeeld nauw samen met de NHS in het Verenigd Koninkrijk en doktermedia.nl. Maar ook de websites van de ziekenfondsen, de Stichting tegen Kanker, het expertisecentrum over alcohol en drugs, enzovoort zijn uitstekend. Dat is het belangrijkste advies voor wie gaat googelen: kijk van wie het advies komt. Is dat van een officiële instantie, dan zit je goed."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234