Maandag 26/09/2022

Sport

Zeven op tien sporthallen zijn ‘oud en versleten’

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
Marc Coppens

Vier op de tien Vlaamse sportdiensten hebben nood aan bijkomende sporthallen. Ook kunstgrasvelden (34 procent) en overdekte zwembaden (27,5 procent) staan hoog op het verlanglijstje. Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksgroep ‘Sport & Bewegingsbeleid’ van de KU Leuven.

“De nood aan bijkomende sporthallen is een heet hangijzer, maar nog opvallender is dat 71,8 procent van de gemeenten aangeeft dat de huidige sportinfrastructuur niet voldoet aan de behoeften”, zegt Jeroen Scheerder van de Onderzoeksgroep van de KU Leuven. “Gevraagd naar de knelpunten staan slijtage en ouderdom helemaal bovenaan. Heel veel sporthallen zijn in de jaren 70 gebouwd en zijn nu echt wel aan vervanging toe”, zegt hij. “Hoge energiekosten en onvoldoende capaciteit worden eveneens vaak aangehaald.”

Een nieuwe sporthal bouwen, is een dure operatie: 86,5 procent van de gemeenten geeft aan dat er onvoldoende financiële middelen zijn om de gewenste infrastructuur te realiseren. “Geld voor sport moet uit het gemeentefonds komen, maar veel gemeentebesturen investeren zoveel in rioleringen dat er vaak onvoldoende overblijft voor sportinfrastructuur”, zegt Scheerder, die ook voordelen ziet in publiek-private samenwerkingen (pps). “Financieel kan dat een goede zaak zijn voor gemeenten, maar daar moeten dan wel goede afspraken rond gemaakt worden. Er zijn pps-voorbeelden waar gemeenten een gigantische kater aan hebben overgehouden.”

Eén jaar na de oplevering van de vrijetijdscampus (met sportzalen, tennisterreinen, polyvalente zalen...) is de burgemeester van Houthulst nog steeds heel tevreden over de pps-constructie die zijn gemeente aanging met ION, een van de weinige vastgoedontwikkelaars met expertise in sportinfrastructuur. “Het grote voordeel is dat we enkele maanden het dossier hebben voorbereid en dat we dat in één keer in de gemeenteraad hebben kunnen laten stemmen. Zeven maanden later werd de site opgeleverd. Mochten we die samenwerking niet hebben aangegaan, had dat zeker vier of vijf jaar langer geduurd”, zegt Joris Hindryckx (CD&V). “Bij pps kan de overheid gebruik maken van de denk- en innovatiekracht van de private markt, waardoor de zaken een stuk sneller gaan en vaak ook energie-efficiënter gebouwd worden”, beaamt Davy Demuynck, CEO van ION. “Houthulst is de tweede snelst groeiende gemeente van West-Vlaanderen. De nood was hoog. Het kost de gemeente 12,5 miljoen en er moet 54 jaar worden afbetaald, nadien wordt de gemeente opnieuw eigenaar”, zegt burgemeester Hindryckx.

70 procent van de Vlamingen doet aan sport. De populairste sporten in Vlaanderen zijn fietsen (32,5%), wandelen (29,9%), lopen (14,1%) en fitnessen (9,9%). “Voor die sporten heb je geen nood aan een sporthal”, zegt Jeroen Scheerder. “Zij hebben genoeg aan nuttige weginfrastructuur.” Volgens ION kunnen duizenden sporters in Vlaanderen sneller een betere basisinfrastructuur krijgen door de publieke ruimte veel meer en efficiënter te benutten. “Denk maar aan de vele kleine Finse pistes in parken of bredere fietspaden. Sport wordt vandaag nog te weinig gekoppeld aan ruimtelijke ordening”, besluit Demuynck.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234