Woensdag 26/01/2022

Zeven op de tien Vlamingen ooit slachtoffer van pesten

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Voor het zomernummer van het tijdschrift çava? peilde CM bij bijna 1.900 Vlamingen naar het fenomeen pesten. 70 procent van de Vlamingen beweert al ooit eens gepest te zijn. Mannen en vrouwen zijn hier elkaars gelijken. In 7 op de 10 gevallen (73 procent) gebeurde het pesten op school, maar ook de werkvloer blijkt voor 42 procent van de respondenten een mogelijke pestplek. Sommigen krijgen er zelfs de klok rond mee te maken in de vorm van cyberpesten.

Mannen zijn volgens het onderzoek de grootste kwelduivels (21 procent tegenover 11 procent van de vrouwen) maar vrouwen pesten meer onderhuids en subtiel door het uitsluiten en negeren van de anderen (65 procent tegenover 42 procent van de mannen). Als redenen voor het pestgedrag geven de pestkoppen aan dat ze werden meegesleurd door de groep (36 procent) of dat het aanvoelde als normaal gedrag (26 procent). 11 procent doet het uit schrik om zelf het slachtoffer te worden.

Pesten op school
De school blijkt de pestplek bij uitstek: 73 procent van de Vlamingen werd ooit al eens slachtoffer tijdens zijn of haar schoolcarrière. Onze tong is ons belangrijkste wapen, want in de meeste gevallen gebeurt het treiteren verbaal (88 procent) door te schelden, dreigen, vernederen of spotten. Daarna blijkt pesten door uit te sluiten of te negeren (58 procent) het meest populair. Fysiek geweld (22 procent) of pesten door diefstal of vernieling (12,4 procent) volgen op de derde en vierde plaats.

Pesten op het werk
Ruim vier op tien Vlamingen (42 procent) waren ooit het slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Ook hier uit dit zich vooral verbaal (66 procent) of door uitsluiting (58 procent). Men is er vooral het mikpunt van spot omwille van persoonlijkheidskenmerken (41 procent) en uiterlijke kenmerken (15 procent). 73 procent van de respondenten vindt dat er op hun werk niet streng genoeg opgetreden wordt tegen pestgedrag. Het probleem mag dan ook niet onderschat worden: bij 40 procent van de slachtoffers gaf dit zelfs aanleiding om van job te veranderen.

Pesten in een digitaal jasje
Zelf buiten de school- en werkmuren zijn we niet meer veilig voor pestkoppen, want ze hebben immers ook de weg gevonden naar het internet: 6 procent van de respondenten werd al ooit geconfronteerd met cyberpesten. Bij jongeren (15 tot 24 jaar) was dit zelfs 27 procent. Een tiende van de respondenten was ooit getuige van iemand die het leven zuur werd gemaakt via sociale media, chat of e-mail. 10 procent van de respondenten kreeg in het verleden dan weer te maken met pesten via gsm.

Wat te doen tegen pesten?
Pesten gaat niet vanzelf over, daar is 85 procent van de Vlamingen het roerend mee eens. Bijna tweederde van de slachtoffers (62 procent) kruipt in zijn schulp bij pestgedrag. Slechts 1 op 6 (16 procent) slaagt erin om het pesten te negeren en nauwelijks 13 procent staat sterk genoeg in zijn schoenen om op te komen voor zichzelf. Slachtoffers luchten hun hart vooral bij hun partner (46 procent), vrienden (36 procent) en ouders (26 procent). Hulplijnen genieten volgens het onderzoek slechts weinig vertrouwen (3,6 procent). Verontrustend is dat meer dan een zesde van de slachtoffers (17 procent) er met niemand over praat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234