Zondag 11/04/2021

Zeven op de tien Vlamingen lazen vorig jaar een boek

Vergeet doemberichten over boekhandelaars die over de kop gaan of literatuur die niet meer verkoopt. Het gaat goed met het boek in Vlaanderen. Dat is althans de conclusie van het 'Onderzoek koop-, leen-, en leesgedrag in Vlaanderen'.

Zeven op de tien Vlamingen hebben in 2011 minstens één boek gelezen, zes op de tien hebben er minstens één gekocht en vier op de tien hebben er minstens één geleend. Dat blijkt uit het 'Onderzoek koop-, leen-, en leesgedrag in Vlaanderen'. Het gaat dan evenwel niet enkel om literatuur of strips, maar ook om kook-, reis- en tuinboeken. Vraag is dus of deze cijfers wel echt zo'n goed nieuws zijn, als 30 procent van de Vlamingen in 2011 geen boek heeft gelezen, 40 procent geen boek heeft gekocht en 60 procent geen boek heeft geleend.

Het onderzoek kwam er in opdracht van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V), en was een gezamenlijk initiatief van onder andere Boek.be, Stichting Lezen en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Het vorige grootschalige onderzoek dateerde al van 1994 en voor deze nieuwe studie werden 750 mensen telefonisch bevraagd, allen ouder dan 18 jaar en Nederlandstalig. Het aantal allochtone respondenten was te klein om statistisch betrouwbare conclusies te trekken voor die groep.

Wat nog blijkt uit het onderzoek: vrouwen hebben het afgelopen jaar vaker een boek gelezen dan mannen (81 procent tegen 61 procent), hoe hoger de opleiding hoe meer men leest, en in de top 10 van favoriete vrijetijdsbesteding staat lezen op een derde plaats, na wandelen en sporten, maar vóór televisiekijken en winkelen.

Wat leeftijd betreft, valt op dat twee leeftijdsgroepen beduidend minder lezen, met name de categorie 25 tot 34 jaar (wellicht wegens drukke werk- en gezinsbezigheden) en de categorie plus 65 jaar. Waarom senioren zo weinig naar een boek grijpen, terwijl ze daar toch tijd voor hebben, is niet bekend.

Opmerkelijk is dat het elektronische boek nog vrij onbekend is bij de Vlaamse lezer. Hoewel de respondenten rationeel gezien wel voordelen linken aan het e-boek, zijn de onderliggende en negatieve emoties nog te sterk om het ook daadwerkelijk te gebruiken.

Tijd stelen

Over het algemeen heeft het boek een positief imago, zo laat het onderzoek zien, maar veel mensen geven aan dat een boek lezen tijd vraagt. Om die reden vraagt de boekensector aan de minister om een campagne te ondersteunen met als kerngedachte 'Lezen is tijd stelen voor jezelf'.

Die campagne is onderdeel van een actieplan dat de sector aan minister Schauvliege overhandigde. Er wordt onder andere gevraagd om in te zetten op leesbevordering bij jongeren, om het overlegplatform BoekenOverleg bijkomend financieel te ondersteunen en om maximaal in te zetten op boekhandels en bibliotheken, net als op media en onderwijs.

Minister Schauvliege had het bij de presentatie van dit onderzoek over lezen als een basisrecht. "Zoals er sprake is van een basismobiliteit, waarbij elke Vlaming binnen loopafstand een bus, tram of trein moet hebben, zo moet er ook een basisleescapaciteit zijn. Alle Vlamingen moeten goesting krijgen om te lezen, en er moet een goed aanbod zijn om te lenen of te kopen. Ik noem dat klantvriendelijkheid." Als concrete actiepunten noemde ze het integreren van boekhandels in stations of strandbibliotheken, en het ondersteunen van boekhandels, iets wat in samenwerking met Economie gebeurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234