Vrijdag 29/05/2020

Zeven moeilijke vragen voor Hillary Clinton en Barack Obama

Valt het wel te rijmen met de geest van de grondwet dat hetzelfde presidentiële echtpaar het Witte Huis twaalf jaar lang bezet?

Vragen van Roger Lowenstein

Medewerker van The New York Times Magazine en auteur van het binnenkort te verschijnen boek While America Aged.

n Senator Obama, zowat alle economen zijn het erover eens dat de handel goed is voor de groei, maar volgens u zijn handelsovereenkomsten zoals de North American Free Trade Agreements verantwoordelijk voor Amerikaans banenverlies. Denkt u echt dat de Amerikaanse economie sterker en veerkrachtiger zal worden als we een economische muur optrekken langs de Rio Grande? En zo ja, waarom?

n Senator Clinton, zult u uw vrienden van Wall Street het hoofd bieden en de effectieve belasting op inkomsten uit private aandelenfondsen en hefboomfondsen verhogen? Momenteel betalen de beheerders van die fondsen 15 procent belastingen op hun kapitaalaangroei. Kunt u meteen ook even uitleggen waarom de rijkste Amerikanen volgens de laagste tarieven worden belast?

Vraag van Christine Rosen

Medewerkster van het Ethics and Public Policy Center en redactrice van The New Atlantis: A Journal of Technology and Society.

n U hebt allebei toegegeven dat u verslaafd bent aan de BlackBerry. Hoe heeft die drang om voortdurend met iedereen in verbinding te staan en altijd toegang te hebben tot alle informatie uw persoonlijke relaties beïnvloed? En op welke manier heeft die drang de politieke cultuur veranderd?

Vraag van Atul Gawande

Chirurg, redactioneel medewerker van The New Yorker en auteur van Better: A Surgeon's Notes on Performance.

n Democraten ijveren al lang voor een algemene gezondheidszorg. Die eis geniet intussen een brede steun bij de bevolking, maar vormt ook een makkelijk doelwit voor politieke aanvallen. Een algemene ziekteverzekering zal bedrijven en gezinnen beschermen tegen kosten die ze zelf niet kunnen dragen, maar zal ook een aanzienlijke stijging van de overheidsuitgaven met zich brengen. Bovendien zal de overheid een grotere rol gaan spelen in de gezondheidszorg.

De strategie die u aanhangt, is de strategie die de Democraten al tientallen jaren lang zonder succes hebben gevolgd (zoals in 1993, toen ik onder de eerste regering-Clinton adviseur was inzake het gezondheidsbeleid). U hebt allebei plannen uitgetekend die de kosten voor de overheid zo laag mogelijk moeten houden en die de veranderingen voor de Amerikanen die nu al over een goede ziekteverzekering beschikken tot een minimum moeten beperken. Intussen spant u een vangnet voor de miljoenen mensen die het zonder verzekering moeten doen.

Die aanpak maakt er ons gezondheidssysteem, dat zo al ontzettend ingewikkeld is, alleen nog maar ingewikkelder op en u krijgt uw beleid steeds moeilijker uitgelegd. Uw benadering heeft ook niet kunnen voorkomen dat u ervan werd beschuldigd "de openbare gezondheidszorg" te promoten. En ze heeft het enthousiasme getemperd van de Amerikanen die een eenvoudiger Medicare For All-systeem willen dat met belastinggeld wordt gefinancierd. Hoe kunt u de voorstanders van een gezondheidszorg waarbij alles uit één kas komt ervan overtuigen dat uw voorstellen de strijd waard zijn? En hoe kunt u de rest van de Amerikanen garanderen dat de kosten en de complexiteit van uw plannen beheersbaar zullen zijn?

Vragen van Ruth Wedgwood

Hoogleraar internationaal recht en diplomatie aan de Johns Hopkins University en campagneadviseur voor Rudolph Giuliani.

n Samantha Power, een van de belangrijkste adviseurs van senator Obama inzake buitenlands beleid, heeft de Verenigde Staten zwaar op de korrel genomen in haar boek A Problem from Hell, omdat ze in 1994 hebben nagelaten om tussenbeide te komen in de genocide in Rwanda en omdat ze pas na drie jaar, na het bloedbad in Srebrenica in 1995, zijn tussenbeide gekomen in de oorlog in Bosnië. Ook Saddam Hoessein heeft zich schuldig gemaakt aan genocide. Eind jaren tachtig heeft hij duizenden Iraakse Koerden met chemische wapens laten ombrengen. En na de eerste Golfoorlog heeft hij duizenden sjiitische moerasbewoners in zuidelijk Irak om het leven gebracht. Hoe konden we Saddam toen aan de macht laten blijven? Hoe kan senator Obama zeggen dat de oorlog tegen een volkerenmoordenaar een "idiote" oorlog was?

n Senator Clinton, u hebt verklaard dat de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak van start zal gaan zodra u president bent. Maar op uw website staat ook te lezen dat u "kleinschalige en doelgerichte operaties tegen Al-Qaida en andere terroristische organisaties in de regio" zult voeren. Is het niet net dat waar de zogenaamde troepeninjectie om draait? De Verenigde Staten en de plaatselijke leiders hebben de krachten gebundeld om leden van Al-Qaida uit Bagdad en andere gebieden in Irak te verdrijven. In welk opzicht verschilt uw beleid van het beleid van president Bush?

n Het 22ste Amendement van de Amerikaanse grondwet stelt dat een president geen derde keer verkozen kan worden. Valt het dan wel te rijmen met de geest van die grondwet dat hetzelfde presidentiële echtpaar het Witte Huis twaalf jaar lang bezet? En geldt dat niet des te meer aangezien Bill Clinton heeft beloofd dat de kiezers tijdens zijn eerste ambtstermijn "twee presidenten voor de prijs van één" zouden krijgen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234