Dinsdag 22/06/2021

Zeven kandidaten

'Vrouwelijke rekruteerders moeten zorgen voor gemengde instroom van kandidaten'

Is een distributiecentrum voor kogellagers met een vrouwelijke gedelegeerd bestuurder en een vrouwvriendelijk personeelsbeleid.

Is een van de weinige bedrijven met een ruimte waar werkende moeders melk kunnen afkolven. Werknemers kunnen starten tussen zeven uur en half elf en er is een ruime toepassing van tijdskrediet.

Vrouwelijke werknemers worden aangemoedigd zich kandidaat te stellen voor een leidinggevende functie. Gelijke man-vrouwverdeling op directieniveau.

De drukkerij heeft een vrouwelijke zaakvoerster en ook op de andere afdelingen zijn vrouwen goed vertegenwoordigd.

Produceert en plaats ramen en deuren en heeft op directieniveau een gelijke man-vrouwverdeling met veel aandacht voor goede balans werk en privé.

Heeft speciale opleidingsprogramma's voor vrouwen en stimuleert tijdskrediet bij mannen. Thuiswerken is mogelijk en glijdende uren zijn ingeburgerd.

Is een project voor sociale tewerkstelling en geeft vrouwen de kans om na een lange periode van werkloosheid weer actief te worden op de arbeidsmarkt.

Welk bedrijf is het meest vrouwvriendelijk?

Brussel

Eigen berichtgeving

Janine Meijer

Vanavond wordt de meest vrouwvriendelijke onderneming van Vlaanderen gekozen. De prijsuitreiking moet het belang van een goed diversiteitsbeleid benadrukken. Volgens Marcia De Wachter, vice-gouverneur van de Nationale Bank, zijn bedrijven zich daar al steeds vaker bewust van.

De Raad van Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen vindt dat de nota van de regering over het loopbaaneinde te veel uitgaat van mannen. Er gaat te weinig aandacht naar de instroom van vrouwen en het behoud van vrouwen voor de arbeidsmarkt. Er zijn dringend maatregelen nodig om de combinatie van arbeid en gezin te vergemakkelijken, vindt de Raad.

De noodkreet wordt door Vlaams minister van Economie en Ondernemen Fientje Moerman (VLD) onderschreven. Zij koos als thema voor de Open Bedrijvendag dit jaar 'de vrouwvriendelijke onderneming'. Om de druk een beetje op te voeren schreef de minister ook een wedstrijd uit voor het meest vrouwvriendelijk bedrijf van Vlaanderen. Zeven bedrijven werden geselecteerd (zie kader) en vanavond wordt de winnaar bekendgemaakt.

"De wedstrijd moet onderstrepen hoe belangrijk vrouwen voor het bedrijfsleven zijn", zegt Marcia De Wachter, vice-gouverneur van de Nationale Bank. "Tegelijk speelt de boodschap in op de tijdgeest. Er is iets aan het bewegen. Europese ondernemingen worden zich bewust van de noodzaak van een goed diversiteitsbeleid. Over tien jaar kampen we met een tekort aan arbeidskrachten. Een van de manieren om dat op te lossen is meer vrouwen aantrekken en hen laten doorgroeien naar leidinggevende posities."

De Wachter neemt samen met minister Moerman vanavond deel aan een debat over vrouwvriendelijke ondernemingen. De verandering moet van de vrouwen zelf komen, vindt de vice-gouverneur. "Vrouwen moeten ambitieus durven en willen zijn. Vanzelf kom je niet aan de top. Stel een carrièreplan op en streef dat na. Zorg voor een managementstijl met mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten: daadkrachtig én betrokken."

Ook de personeelsdienst speelt een sleutelrol in het emancipatieproces, zegt De Wachter. "Het is heel belangrijk om voldoende vrouwelijke rekruteerders te hebben die zorgen voor een gemengde instroom van zowel vrouwelijke als mannelijke kandidaten. Geef de vrouwen een leidinggevende functie. Ze moeten leren hoe ze een team moeten coachen en motiveren, want anders kan de stap naar de top niet gezet worden. Vrouwen die het een periode vanwege het gezin wat rustiger hebben gedaan, moeten de kans krijgen weer volop mee te draaien."

Die kans krijgt een vrouw niet altijd, weet Janneke Jellema van Sofia, een organisatie verbonden aan de universiteit van Hasselt die vrouwen trainingen geeft op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van een netwerk. "Zo'n 55 procent van de universiteitsstudenten is vrouw. Maar het aantal vrouwen aan de top steekt daar schril bij af. Er gaat veel talent verloren. Veel vrouwen blijven steken op het niveau vlak onder de top."

De kans om deeltijd te werken, thuis te werken of de werkdag iets vroeger of later te starten, helpt vrouwen om werk en privé beter te combineren, maar daarmee zijn we er nog niet, zegt Jellema. "Voor de doorstroming van vrouwen naar de top is ook een mentaliteitsverandering in de maatschappij nodig. Waarom wordt vrouwen die aan kinderen beginnen vaak gevraagd hoe ze dat gaan combineren? Mannen krijgen die vraag niet. Zij moeten zich juist verantwoorden als ze minder gaan werken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234