Zaterdag 31/10/2020

Zeven kalenderdagen, zeven scenario's voor Antwerps voetbal

Beeld kos

Frank Van Laeken is onafhankelijk publicist. Hij werkte als pers- en communicatiemanager bij Beerschot AC en is gewezen hoofdredacteur van de VRT-sportredactie, Sporting Telenet en TV Oost.

In zijn lezenswaardige bijdrage pleitte Raf Willems, de enige Vlaamse voetbalauteur die naam waardig, voor een hervorming van het Antwerpse voetbal naar Duits model tegen 2020, het jaar dat we de honderdste verjaardag van de Olympische Spelen in Antwerpen herdenken. En hij riep verder op tot 'geduld'. Drie keer na elkaar schreef hij dat woord. Geduld. Maar als er iets is dat de Antwerpenaar niet heeft, dan is het wel geduld. En als er iets is wat het Antwerpse voetbal vandaag niet heeft, dan is het tijd. 2020 klinkt als een bijzonder mooi toekomstproject, maar anno 2013 leven Antwerpse voetballiefhebbers in miserie, niet op hoop.

De feiten zijn bekend: Beerschot, de voetbalclub, is gedegradeerd en Beerschot, de naamloze vennootschap, werd failliet verklaard. Bij aartsrivaal Antwerp staat het leedvermaak met de afgang van de buur in schril contrast met het gebrek aan vermaak op de eigen tribunes. De 'Great Old', stamnummer 1, begint in augustus aan haar tiende opeenvolgende seizoen in tweede klasse. Geen prettig vooruitzicht. Berchem Sport, ooit de sympathieke derde in de florissante jaren van het voetbal in A, vertoeft nu in de derde klasse.

Als straks bij Antwerp het hoongelach zal uitgestorven zijn, moet men op de ruïnes van de Bosuil zelf proberen de grote schuldenberg weg te werken. In tweede klasse is dat een hopeloze zaak. Ex-bestuurders en supporters van Beerschot zijn dan weer wanhopig op zoek naar een ultieme oplossing om volgend seizoen toch voetbal in het Olympisch Stadion te zien, maar niet iedereen werkt op dezelfde piste. Dat is verwarrend en contraproductief.


Te midden van al die supportersmiserie wordt er nu door het stadsbestuur een poging gewaagd om een oplossing aan te reiken of door de strot te rammen, naargelang je dit bekijkt als neutrale waarnemer dan wel als supporter. Er wordt zelfs hardop gedroomd van een eersteklasser in Antwerpen, wat op het eerste gezicht klinkt als een regelrecht mirakel, in vergelijking waarmee de vermenigvuldiging van de broden kinderspel was.

Welke scenario's liggen op tafel en wat is er haalbaar, wetende dat de voetbalbond ten laatste op 1 juni wil weten welke club waar zal spelen, zodat de kalendercommissie de speelkalenders voor volgend seizoen kan beginnen opstellen. Zeven kalenderdagen, zeven mogelijke scenario's. Het klinkt als een onmogelijke opdracht.

1. X komt naar A
De zelfverklaarde voetballeek die burgemeester De Wever is, ziet natuurlijk ook wel in dat een stad als Antwerpen zonder eersteklasser een regelrechte blamage is voor de hele stad, iets wat afstraalt op het college. Dat verklaart waarom hij - in samenwerking met media- en zakenmensen - op zoek is gegaan naar een drastische oplossing: toch een Antwerpse eersteklasser in het seizoen 2013-2014. Zo ontstond de piste om een bestaande eersteklasser met zijn hele hebben en houden te verhuizen naar het Kiel. Vergeet niet: volgend jaar zijn er verkiezingen. Als de stunt zou lukken, zou dat hem en zijn partij allicht geen windeieren leggen.

Namen als KV Oostende, Lokeren, Waasland-Beveren, Westerlo en... Zulte Waregem vielen, alsof het zomaar voor de hand zou liggen dat die clubs - die het inderdaad niet breed hebben of die nauwelijks groeimarge hebben in hun regio - hun thuishaven en, vooral, hun supporters zouden achterlaten. Relocatie is een bekend gegeven in de Amerikaanse sportwereld, maar niet bij ons. En al zeker niet in een emotionele sport als voetbal.

Door het voortijdige uitlekken van die gesprekken is het duidelijk dat De Wever zich verbrand heeft. Supporters van de genoemde clubs zijn nu extra alert, voorzitters haasten zich om te zeggen dat zo'n verhuizing ondenkbaar is, de betrokken Antwerpse zakenmensen zullen niet meer openlijk geassocieerd willen worden met dit scenario. Sporting A of Antwerp United zijn nog niet voor morgen.

Kans op slagen zéér klein


2. Stamnummer van X komt naar A
In de marge van het vorige is het ook mogelijk dat twee clubs fuseren - bijvoorbeeld Zulte Waregem en Kortrijk - en dat het stamnummer van één van die clubs verhuist naar Antwerpen. Dat kan perfect. Ook dan zou eersteklassevoetbal mogelijk zijn vanaf augustus. Maar gaat men inéén week tijd een Zuid-West-Vlaamse fusie voor elkaar krijgen? Daar zal nog heel wat masseerwerk aan te pas komen, niet iets wat in 7 keer 24 uur zal lukken.

Kans op slagen zéér klein


3. Stamnummer van Y komt naar A
Een variante op de vorige mogelijkheid, maar dan zonder inmenging van stadsbestuur en zakenwereld, en 'slechts' in de tweede of derde klasse. De club die naar het Kiel komt, neemt er dan de restanten van Beerschot bij, voornamelijk de supporters. Hoe dan ook moet er dan iets van het paars en van de clubnaam overleven. Namen die rondzingen in de media: Westerlo, SK Sint-Niklaas, Rupel-Boom, Berchem Sport. Die laatste drie clubs hebben al zeer nadrukkelijk afstand genomen van deze denkpiste. Westerlo weet sinds afgelopen weekend dat het ook volgend seizoen tweedeklasser zal zijn, terwijl het voor een stuk nog altijd de kostenstructuur van een eersteklasser heeft. Blijft de afstand tussen Antwerpen en Westerlo: 52 kilometer. Dat is letterlijk niet naast de deur.

Kans op slagen realistisch, op voorwaarde dat het stadsbestuur zich terugtrekt én bereid is het Olympisch Stadion ter beschikking te stellen.

4. A gaat naar Z
Voor de Beerschotsupporters geldt maar één zaak: hun club laten overleven. Naam, kleuren, mentaliteit. Fuseren met of opgaan in een andere club. Het verleden bewees echter al dat dat niet voor de hand ligt: Germinal Beerschot leek bij de start in 1999 een goede zaak voor beide, maar werd de zwanenzang van eerst Germinal, daarna Beerschot. KFCO Wilrijk is nu het lustobject geworden. Die club speelde donderdagavond de finale van de play-offs tegen St. Job, voor een plek in bevordering.

Kans op slagen groot vraagteken. De stad zal wellicht niet toelaten dat de nieuwe club in bevordering of eerste provinciale in het Olympisch Stadion speelt.

5. Grote fusie
Jarenlang de ultieme natte droom van heel wat Antwerpenaren. Antwerp en Beerschot vormen een nieuwe 'grote' club, die in de huidige omstandigheden wel in tweede klasse zou moeten beginnen. Onder anderen Jos Verhaegen, ex-grote baas van Germinal Ekeren en Germinal Beerschot en tegenwoordig sterke man achter de schermen van Antwerp, is zo'n voorstander. Gewezen burgemeester Patrick Janssens was dat ook. Maar de harde kernen van supporters van Antwerp en Beerschot zien dat niet zitten. Waarom zou Antwerp trouwens op dit ogenblik, met een Beerschot dat op sterven na dood is, de reddende hand reiken? Zo een fusie had alleen gekund met twee min of meer evenwaardige partners.

Kans op slagen zo goed als nihil


6. Het Grote Niets
Geen enkele van de voorgaande scenario's wordt gerealiseerd vóór 1 juni. Geen Antwerpse eersteklasser, Antwerp sukkelt verder in tweede klasse, Beerschot verdwijnt. Het zou het stadsbestuur toelaten om de relocatie of het overnemen van een stamnummer van een andere club rustig voor te bereiden tegen het seizoen 2014-2015. Noem het gerust Plan B van 't Schoon Verdiep.

Kans op slagen bijzonder realistisch, maar ook bijzonder cynisch.


7. Alles op Antwerp
Zowel het stadsbestuur als de bedrijfswereld hebben in het verleden geaarzeld om zich openlijk te associëren met één van beide clubs. Sponsors waren bevreesd dat in zee gaan met Antwerp zou betekenen dat de supporters van Beerschot hun producten of diensten zouden boycotten, en vice versa. Als Beerschot straks daadwerkelijk helemaal van het toneel verdwijnt of verkommert in vierde provinciale, lijkt er niets dit scenario in de weg te staan. Het motto wordt dan: the winner takes it all. Of beter: the best of the losers takes it all. Al moet het snel gaan, want Magere Hein trekt al met zijn zeis richting Deurne, op zoek naar centen en de ziel van de club. Hij had al een flinke hap aan die andere Antwerpse ploeg.

Kans op slagen niet onbestaand, al zal niemand dat openlijk toegeven omdat het nog altijd heel gevoelig ligt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234