Dinsdag 23/07/2019

Zeven gemeenten hele dag zonder water na lek in hoofdleiding Sint-Pieters-Leeuw

Waterlek zet Denderstreek droog

In de provincie Oost-Vlaanderen is het rampenplan bijna 24 uur van kracht geweest nadat een lek in een hoofdleiding meer dan 200.000 gezinnen zonder water zette. Om drie uur was het lek gedicht, zodat de situatie vandaag opnieuw normaal zou moeten zijn.

door Tina De Gendt

GENT l In totaal deelden de Civiele Bescherming en de betrokken watermaatschappijen, TMVW en VMW, meer dan 100.000 liter water uit in de getroffen gemeenten.

Het waren arbeiders van watermaatschappij TMVW die zondagmiddag op het lek stootten toen ze werkzaamheden in Sint-Pieters-Leeuw afrondden. Op het moment dat ze de leiding weer opendraaiden, spoot het water in de Bergensesteenweg in de gemeente naar boven. In een mum van tijd stonden drie straten onder water en waren ettelijke kelders ondergelopen. Volgens José Vandevijvere van TMVW was de druk die vrijkwam bij het opnieuw openzetten van de leiding de aanleiding voor het springen van de leiding, maar niet de oorzaak. "Het gaat om een gat van zestig op dertig centimeter", aldus Vandevijvere, "Het ijzer moet al jaren liggen verroesten hebben nadat de betonlaag tien jaar geleden was beschadigd."

Het lek, dat zondagmiddag heel wat wateroverlast in Sint-Pieters-Leeuw veroorzaakte, bleek enkele uren later en kilometers verder voor veel grotere problemen te zorgen. Maandagochtend zaten Denderleeuw, Geraardsbergen en Ninove al zonder water. Omdat de geraakte leiding zowat veertig procent van het waterdebiet van TMVW aanvoert en bijna alle gemeenten op de lijn tussen Brussel en Oostende moet voorzien, zag de watermaatschappij zich genoodzaakt haar eigen noodnetwerk in te schakelen, waardoor water via Aalst en Gent moest worden aangevoerd. Door die omleiding dreigde de druk in de waterleidingen ook in het noorden van Oost-Vlaanderen te zakken, zodat ook daar watertekorten werden gevreesd.

Maandag werd op initiatief van de gouverneur van Oost-Vlaanderen, André Denys, het provinciaal rampenplan afgekondigd en werd in Gent een crisiscel ingericht om de acties te coördineren. De gouverneur riep de bevolking van de provincie op om zo weinig mogelijk water te gebruiken om het watertekort niet verder te laten uitbreiden. "De burgers hebben die oproep zeer goed opgevolgd", zegt Julie Clément, woordvoerster van de provincie, "Daardoor bleef het echte tekort beperkt tot zeven gemeenten."

In de zwaarst getroffen gemeenten, Denderleeuw, Ninove en Geraardsbergen, werd de Civiele Bescherming ingeschakeld om water uit te delen in de ziekenhuizen en rusthuizen. Bij de brandweerkazernes en aan de gemeentehuizen werden waterzakjes uitgedeeld. Ook in Haaltert, Herzele, Lierde en in het Vlaams-Brabantse Lennik kwam in bepaalde gebieden geen water uit de kraan en werden acties opgezet. De warenhuizen in de streek verkochten daardoor naar eigen zeggen dubbel zo veel water als op een normale dag. In totaal werd 62.500 liter drinkwater en 50.000 liter niet drinkbaar water bedeeld.

Hoewel de TMVW-arbeiders al sinds het ontstaan van het lek zondagmiddag bezig waren met het dichten, slaagden ze daar pas in op maandagmiddag rond drie uur. "Over de buis lagen verschillende gevoelige leidingen, zoals electriciteitskabels en gasleidingen, daardoor moest heel voorzichtig met de hand te werk worden gegaan", aldus José Vandevijvere van TMVW.

Nadat het lek gedicht was, werd om vijf uur het provinciaal rampenplan opgeheven. Voor de inwoners van de getroffen gebieden was het wel wachten tot tien uur 's avonds alvorens weer water getapt mocht worden. Ook daarna raadde de gouverneur aan de komende 48 uur geen water van de kraan te drinken zonder het eerst te koken.

André Denys is erg tevreden over het snelle optreden van de verschillende diensten. "Samen hebben zo'n 577 personen in Oost-Vlaanderen zich ingezet om deze crisis tot een goed einde te brengen", aldus Denys, "Het is nu duidelijk geworden dat we kwetsbaar zijn, en we gaan hier lessen uit trekken, maar ik ben zeer tevreden over de samenwerking met alle getroffen gemeenten, de watermaatschappijen en andere instanties."

n In de zwaarst getroffen gemeenten, zoals hier in Geraardsbergen, deelde de Civiele Bescherming waterzakjes uit in rust- en ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden