Dinsdag 15/10/2019

Zeven eerdere Russische claims

Kort na de ramp met MH17 melden de pro-Russische rebellen op Vkontakte, het Russische Facebook, dat ze een Antonov-26, een Oekraïens militair transporttoestel, hebben neergeschoten. Ook de Russische televisie maakt melding van de claim van de rebellen. Als blijkt dat het om een Maleisisch passagierstoestel gaat, wordt de boodschap haastig verwijderd.

De Russische staatsmedia suggereren dat de MH17 door een Oekraïens gevechtstoestel zou zijn neergeschoten. Volgens een Spanjaard die bij de Oekraïense luchtverkeersleiding werkte, zouden twee Oekraïense gevechtstoestellen de MH17 hebben gevolgd. (Later blijkt dat de man, 'Carlos', niet bestaat.)

Vier dagen na de ramp presenteert het Russische ministerie van Defensie zijn versie van de ramp. Op radarbeelden zou te zien zijn dat de MH17 van de normale route afweek. Ook zou er een Oekraïens SU-25 gevechtstoestel op drie tot vijf kilometer van het Maleisische toestel te zien zijn geweest. (Volgens de laatste Russische versie is het Maleisische toestel niet van zijn koers afgeweken en was er geen ander toestel te zien in de buurt van de MH17. Dat was ook de conclusie van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid.)

De Russische Vereniging van Ingenieurs concludeert dat de MH17 door een Oekraïens gevechtstoestel is neergeschoten. Ter ondersteuning van deze theorie toont de Russische televisie een satellietfoto waarop te zien is hoe het toestel een raket afvuurt. (De foto blijkt nep te zijn.)

In december 2014 komen de Russische media op de proppen met een Oekraïense piloot, Vladislav Volosjin, die de MH17 zou hebben neergeschoten. Volgens Aleksandr Bastrykin, het hoofd van het Russische Onderzoekscomité, zou Volosjin met succes een leugendetectortest hebben afgelegd. (Sindsdien is van de 'Oekraïense piloot' nooit meer iets vernomen.)

RT, de staatszender Russia Today, haalt deskundigen aan die zeggen dat MH17 niet door een BUK-raket, maar met een Israëlische Python-raket is neergeschoten door een Oekraïens toestel. (Volgens de laatste Russische lezing was er geen ander toestel en gaat het wel degelijk om een BUK-raket.)

Op 13 oktober 2015, een paar uur voordat de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn MH17-rapport presenteert, belegt het Almaz-Antej concern (de maker van de BUK-raketten), een persconferentie. De boodschap: de MH17 is door een BUK-raket neergeschoten, maar door een ouder type waarover de Russische strijdkrachten niet meer beschikken. Het bewijs: volgens Almaz-Antej verspreiden de nieuwe raketten strikvormige fragmenten. De zouden niet in het toestel zijn aangetroffen. (Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn er wel degelijk zulke fragmenten gevonden.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234