Woensdag 06/07/2022

AchtergrondCoronaregels

Zetel huren bij de ene strandbar, drankje halen bij de andere: zo makkelijk zijn de coronaregels te omzeilen

Burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) van Knokke-Heist. Beeld Benny Proot
Burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) van Knokke-Heist.Beeld Benny Proot

Een terrasje doen aan de kust, dat kan niet. Maar drankjes kopen bij een strandbar en die met z’n tienen opdrinken op gehuurde ligzetels: dát mag wel. Tenminste: als de drankjes niet gekocht worden op dezelfde plaats waar je de zetels huurde. Kafka op het strand, jawel, en in Knokke hopen ze alvast dat de Vlamingen ten volle gebruik maken van dat achterpoortje.

Sven Spoormakers

15 maart is traditioneel het moment waarop strandbars aan de kust aan de opbouw beginnen. En corona of niet, dat is dus gisteren ook gebeurd. Maar wat wanneer het straks, in de paasvakantie, mooi weer wordt? Want mensen zullen alweer in groten getale naar Knokke, De Panne en alles wat er tussen ligt afzakken voor zon, zee en zand. Maar de horeca zal nog dicht zijn, dus een cocktail op blote voeten in het zand of een frisse cola na een uurtje ravotten in de branding, nee, dat kan dus niet.

En daar wringt het schoentje: strandbars mogen, volgens het ministeriële besluit na het laatste Overlegcomité, wel ligzetels verhuren en zoals de rest van de horeca ook drank en voedsel verkopen om mee te nemen. Met dat verschil: het drankje dat je koopt in strandbar X mag je niet in de zetel van dezelfde bar opdrinken, maar wel in de strandbar ernaast. Behoorlijk kafkaiaans, met andere woorden.

“Ik lees gewoon wat in het ministerieel besluit staat”, zegt burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) van Knokke-Heist. “Op zetelverhuur staat geen beperking, zolang alles volgens de regels gebeurt. De badkarhouders mogen ook aan raamverkoop doen, opnieuw binnen de regels. Het zou absurd zijn dat mensen die een zetel huren in diezelfde bar geen drankje zouden mogen kopen. Of dat we ons ijsje niet mogen opeten op een terras, maar wel tien meter verder op een bankje van de gemeente? Alles gebeurt bovendien buiten, dus veilig. Als we alles gaan verbieden, vrees ik echt voor chaos. Zeker als Nederland de terrassen vroeger zou heropenen. Grenscontroles zijn niet meer haalbaar.”

Wijn bij een hotdog

In Middelkerke, wrijft burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD), die al een tijdje het verzet tegen de verplichte sluiting van de horeca voert, zich ook in de handen. “Ik geef Piet (De Groote, burgemeester van Knokke, red.) groot gelijk”, zegt Dedecker. “Er is zo’n amalgaam van absurde regeltjes, op den duur zie je door de bomen het bos niet meer. Dinsdag is er om 16 uur overleg met de kustburgemeesters en de gouverneur. Daar zal veel duidelijk worden. Nu, wij gaan ook raamverkoop toelaten. Alcohol via raamverkoop aan de man en vrouw brengen, mag niet. Tenzij er eten wordt besteld. Als je dus een hotdog bestelt, mag je als handelaar wel een fles wijn erbij verkopen. Laat het smaken”, knipoogt Dedecker.

Toch interpreteren niet alle kustburgemeesters het ministerieel besluit op dezelfde manier. Of ze geven er zelf een draai aan, om te voorkomen dat de strandbar een soort van vrijhaven wordt waar bezoekers het gevoel krijgen dat ze, net zoals in pre-coronatijden, ongestoord van de geneugten van het bourgondische leven kunnen genieten.

In Blankenberge hebben de stad en de strandbaruitbaters de afspraak al gemaakt om wel zetels te verhuren, maar geen drank en eten te verkopen. “Zo kan er geen discussie ontstaan. Tenzij er vanuit de overheid anders beslist wordt”, zegt schepen van Strand Benny Herpoel (N-VA).

In Oostende houdt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) nog een slag om de arm: hij wacht het burgemeestersoverleg af. “Het is geen gemakkelijk situatie. Als de strandbars in Knokke opengaan en wel al mogen verkopen, maar het kan in Oostende nog niet, dan creëer je een probleem. Je kan geen uitzonderingen maken.”

Oever van de Lesse

Wie moet er nu, liefst voor het volk en masse op het strand zit, duidelijkheid scheppen? Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen voelt zich niet geroepen. “De wet is in Brussel gemaakt”, zegt hij en wijst naar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Dit is geen probleem van de kust alleen. Je kan ook strandstoelen verhuren aan de oever van de Lesse en daar takeaway bij verkopen”, zegt Decaluwé.

In Brussel - of beter: op het kabinet van minister Verlinden - boog men zich de hele middag dubbel over de kwestie. “We zoeken uit wat de juiste interpretatie moet zijn”, klonk het. Uiteindelijk kwam het antwoord van het Crisiscentrum: “Strandbars mogen, net als de rest van de horeca in het land, takeaway organiseren. Wat niet mag, is het aangekochte eten en drinken ter plaatse consumeren, dat mag een koffiebar of een restaurant ook niet. Dus: je mag aan de strandbar iets kopen, maar je moet het een eindje verderop nuttigen. Als de strandbar en de verhuurder van de zetels niet duidelijk dezelfde locatie zijn, is er in principe niks op tegen. Maar het mag niet de bedoeling zijn er een café van te maken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234