Zaterdag 16/01/2021

Picnic The Streets

"Zet poorten paleistuin open voor iedereen"

Een agent sluit de poort van het paleis. Picnic The Royal Park is een oproep om van de koninklijke tuin een openbaar park te maken.Beeld Tim Dirven

Vijf jaar geleden bekwam Picnic The Streets de verbanning van de auto op de Brusselse centrale lanen. Nu richt Picnic The Royal Park zijn vizier op het koninklijk park in Laken. Op 25 juni klimmen actievoerders over de muren om te gaan picknicken in de tuin van koning Filip.

Het is een krachtmeting die er ooit zat aan te komen en waarvan de uitkomst onvermijdelijk lijkt. De vraag is enkel wanneer de poorten van de koninklijke tuin in Laken eindelijk worden geopend.

"De helft van de Brusselse bevolking woont op minder dan twee kilometer van het kanaal", zegt Gerben Van den Abeele van Picnic The Royal Park. "In deze drukke wijken is helaas niet veel groen te bespeuren en nauwelijks een park die naam waardig. Dit weegt op het gemoed en op de gezondheid van honderdduizenden Brusselaars. Maar er is een park van maar liefst 279 voetbalvelden groot, goed voor een derde van de hele oppervlakte van de stad Brussel. Alleen mag niemand erin."

Iedereen is akkoord

De koninklijke tuin is 186 hectare groot en wordt volledig afgesloten door een zes kilometer lange metershoge bakstenen muur, voorzien van prikkeldraad en camera's. De muur wordt permanent bewaakt. Onlangs maakte de socialistische vakbond ACOD nog melding van een structureel tekort van vijftig agenten om het Paleis te beschermen. Al tien jaar lang zijn alle politieke partijen het erover eens dat het monopoliseren van zoveel publieke ruimte door één enkel gezin niet meer van deze tijd is.

Open Vld onderhoudt sinds 2007 de website openpark.be, waarin minister Sven Gatz en Brussels parlementslid Els Ampe een overload aan goede redenen opsommen om de muren te slopen. Recent dienden ook Groen en Ecolo een resolutie in in het Brussels Parlement. Tussenin waren er voorstellen van Brussels Parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) en van de PS. In 2013 ging een delegatie van N-VA flyeren rond de muren van het domein. Senator Karl Vanlouwe eiste "op z'n minst een gedeeltelijke openstelling van het domein".

"Alle politieke partijen hebben zich de afgelopen tien jaar uitgesproken voor het openstellen van het domein voor alle Belgen", zegt Gerben Van den Abeele. "De discussie is allang gevoerd. Waar wachten ze dan nog op? Waar wachten wij nog op?"

De koninklijke tuin wordt niet gebruikt, tenzij voor een ochtendlijke jogging door koning Filip. In 2002 gebruikte hij het domein ook, toen nog als prins, voor oefenvluchtjes met zijn bordeaux helikopter tot aan het Atomium en terug. Dat zorgde toen voor klachten over geluidsoverlast in Laken.

De tuin is voor 49 procent in handen van de Regie der Gebouwen en voor 51 procent in handen van de Koninklijke Schenking. Het debat over het park, dat dus al tien jaar woedt, lijkt een beetje illustratief voor de machteloosheid van de politiek. Het hof heeft tot nu toe geen enkele keer willen reageren op voorstellen tot het openstellen van het park.

"Ze spreken er al zo lang van", zegt een overbuurman van de koning in de Wijngaardestraat. "Maar het is een publiek geheim dat de koning erg gehecht is aan zijn park. Als hij het niet wil, zal het niet gebeuren."

Er was al eens eerder een oproep voor een picknick op het koninklijke domein in januari, en dat werd vanwege de vrieskou geen al te groot succes. "Zoiets doe je beter in juni", vindt Van den Abeele, ooit een vroege pionier van Picnic The Streets. "Zoals we het ook vijf jaar geleden deden."

Verboden park

Het bannen van de auto uit het centrum, oorspronkelijk een idee van UCL-filosoof Philippe Van Parys, leek op dat ogenblik een utopie. Intussen kan niemand de piétonnier op de Brusselse centrale lanen nog wegdenken.

Picnic The Royal Park is gepland op 25 juni om 12 uur 's middags aan het Voorplein in Laken. Daar laten barsten in een kolossale verroeste poort een glimp zien van het gigantische verboden park. "Wie gemotiveerd is, kan later op middag een stapje verder zetten", zeggen de initiatiefnemers op hun Facebook-pagina, wat aangeeft dat het wel degelijk de bedoeling is om over de metershoge muren te klimmen.

Van den Abeele: "En dan zullen we wel zien hoe de politie reageert."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234